Διπλό «ΟΧΙ» του Δημοτικού Συμβουλίου Ελασσόνας για αποθεματικά και πρόσφυγες

ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ
Του Γιάννη Μουκίδη

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ (1)

Διπλό «όχι» κατά πλειοψηφία στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ελασσόνας, τόσο για την κατάθεση των ταμειακών διαθεσίμων του Δήμου στην Τράπεζα της Ελλάδος όσο και για το ενδεχόμενο φιλοξενίας μεταναστών στις κατασκηνώσεις Κοκκινοπηλού.
ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ
– Ενημερώνοντας το σώμα για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σχετικά με την υποχρέωση κατάθεσης των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Ευαγγέλου υπογράμμισε ότι όλοι οι Δήμοι είναι αντίθετοι, αφού δεν προηγήθηκε καμιά συζήτηση για τις υποχρεώσεις και τις ανάγκες των Δήμων. Χαρακτηριστικά, τα όσα επεσήμανε: «Η διαφωνία μας με την κυβέρνηση είναι πως δεν συνεννοήθηκε με κανέναν. Είναι μια…απότομη απόφαση. Ό,τι χρήματα έρχονται είναι χρήματα φορολογουμένων πολιτών. Δεν κοντράρουμε την κυβέρνηση. Δεν ξέρουμε καν το τοπίο, δεν έχουμε για την ώρα καμιά ενημέρωση. Υπάρχει προβληματισμός σε όλους μας, για το τι θα γίνει από τη στιγμή που τα χρήματα περάσουν στην Τράπεζα της Ελλάδος
Πρόταση μας είναι να μην κατατεθούν τα χρήματα έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο, με τις συζητήσεις της Κ.Ε.Δ.Ε. με την κυβέρνηση. Όχι στον πανικό, όχι βιαστικά πράγματα, ελπίζουμε να πρυτανεύσει η λογική.
– Από τη μεριά του, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιώργος Πασχόπουλος τόνισε: «Οι πόροι της αυτοδιοίκησης είναι θεσμοθετημένοι, που πρέπει να πάνε στην Τ.Α. Βρισκόμαστε σε ένα κλοιό που δεν ξέρουμε που θα καταλήξει. Υπάρχει αβεβαιότητα, έχει στεγνώσει η αγορά από ρευστότητα, διαλύεται ο παραγωγικός ιστός, διαφωνούμε με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Προτείνουμε ο Δήμος να κάνει πρώτα προγραμματισμό 3μήνου για τις ανάγκες του και τη μισθοδοσία του προσωπικού και μετά ας συμβάλει στην προσπάθεια της κυβέρνησης».
– Ο κ. Βασίλης Βαρνάς ανέφερε: «Η ανάγκη είναι πως πρέπει να βρεθούν κάποια χρήματα. Πρέπει ως Δήμος να βάλουμε πλάτη. Είναι λεφτά που μας τα δίνουν και μας τα παίρνουν πίσω όπως οι ίδιοι θέλουν. Ίσως όλο αυτό είναι ένα στημένο σκηνικό για να πιέσουν καταστάσεις. Θεωρώ πως ο δήμος θα πρέπει να υπολογίσει τις ανάγκες του για το αμέσως επόμενο διάστημα και τα υπόλοιπα να σταλούν στο κράτος. Να πειθαρχήσουμε στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου.
– Ο κ. Δημήτρης Αβρανάς επεσήμανε: «Τα χρήματα αυτά θα πάνε για να εξυπηρετηθεί ένα χρέος, για το οποίο δεν φταίει ο λαός. Οι λεγόμενοι αντιμνημονιακοί καλά θα είναι να κοιτάζονται στον καθρέφτη. Μέσα σε 3 μήνες…2 πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Θέση μας, ο Δήμος μας να μην καταθέσει τα ταμειακά του διαθέσιμα. Δεν πρέπει με τίποτα οι δήμοι να παραδώσουν τα διαθέσιμα τους».
– Ο κ. Δημ. Γκουνός επεσήμανε, με νόημα: «Καλά είναι να μαζέψουμε τα μικροπολιτικά παιχνίδια και να βοηθήσουμε τη χώρα μας».

[wpg_thumb]

Τελικά, μετά από ψηφοφορία, αποφασίστηκε να μην κατατεθούν για την ώρα τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου Ελασσόνας(…ανέρχονται σήμερα στα 2.928.000 ευρώ), αναμένοντας τις όποιες εξελίξεις και πρωτοβουλίες των επόμενων ημερών με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος(ΚΕΔΕ) και τις επαφές που θα έχει με την κυβέρνηση.

ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ
Στη συνέχεια, συζητήθηκε το ενδεχόμενο φιλοξενίας μεταναστών προσφύγων στις κατασκηνώσεις Κοκκινοπηλού.
– Ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Ευαγγέλου ενημέρωσε για το τι αναφέρθηκε στις συσκέψεις που πήρε μέρος για το μείζον θέμα. Και επεσήμανε: «Για να φιλοξενήσεις κόσμο, θα πρέπει να έχεις τις κατάλληλες συνθήκες για φιλοξενία ανθρώπων. Στις κατασκηνώσεις δεν υπάρχουν υποδομές για τη σίτιση, την ασφάλεια. Δεν υπάρχει καν πλάνο, σχέδιο για το πώς θα φιλοξενηθούν αυτοί οι άνθρωποι. Η άποψη μας είναι κάθετη πως δεν γίνεται να φιλοξενήσουν οι κατασκηνώσεις του Κοκκινοπηλού, που ανήκουν πια στο Δήμο Ελασσόνας, μετανάστες – πρόσφυγες.
– κ. Γ. Πασχόπουλος: «Δεν έχουμε συγκεκριμένη πολιτική για τους μετανάστες. Να τρέξουμε τις διαδικασίες για να αξιοποιηθούν οι κατασκηνώσεις Κοκκινοπηλού. Δεν πρέπει να παραχωρηθούν οι κατασκηνώσεις για τη φιλοξενία μεταναστών».
– κ. Β. Βαρνάς: «Δεν μπορούν να παραχωρηθούν οι κατασκηνώσεις. Να μείνουμε στην απόφαση που είχαμε πάρει στο Δημοτικό Συμβούλιο για την αξιοποίηση τους, ώστε να απομακρύνουμε τελείως την περίπτωση φιλοξενίας μεταναστών».
– κ. Δημ. Γκουνός: «Όπως είδα, σήμερα στις κατασκηνώσεις Κοκκινοπηλού …δεν ζουν ούτε ζώα! Προσωπικά, δεν έχω άποψη για το θέμα. Σε υποθετικές ερωτήσεις δεν θέλω να απαντήσω».
– κ. Δημ. Αβρανάς: «Το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει μια αιτία. Οι μετανάστες δεν έρχονται …ούτε για αναψυχή, ούτε για τουρισμό. Πρόταση μας: πρέπει να παρθούν μέτρα. Είναι υπόθεση του κράτους και όχι του Δήμου. Διαφωνούμε με το ενδεχόμενο παραχώρησης των κατασκηνώσεων του Κοκκινοπηλού».

Add Comment