Ευαγγέλου: Παρέλαβα έλλειμμα στο Δήμο – Πασχόπουλος: Παραπληροφορεί ο Δήμαρχος Ελασσόνας

ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ-ΠΑΣΧΟΠΟΥΛΟΣ

Σκληρή κόντρα ξέσπασε τις τελευταίες ημέρες μεταξύ του Δημάρχου Ελασσόνας κ. Ν. Ευαγγέλου και του επικεφαλής της μείζοντος μειοψηφίας κ. Γ. Πασχόπουλου με αφορμή την ομιλία του πρώτου για έλλειμμα εκατομμυρίων στο δήμο.
Ότι παρέλαβε έναν ελλειμματικό δήμο δήλωσε ο κ. Ευαγγέλου, ενώ ο πρώην δήμαρχος τον εγκαλεί για παραπληροφόρηση των δημοτών.

Ακολουθούν οι ανακοινώσεις:

Ευαγγέλου: Παρέλαβα έναν ελλειμματικό δήμο

Φιλική βραδιά των μελών του συνδυασμού του, παρουσία εκατοντάδων φίλων και δημοτών της Ελασσόνας πραγματοποίησε το βράδυ του Σαββάτου (25/04) ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Ευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε την ευκαιρία να προχωρήσει στην παρουσίαση των πεπραγμένων της νέας δημοτικής αρχής, οκτώ μήνες μετά την ανάληψη της διοίκησης του δήμου Ελασσόνας.

«Αναλάβαμε έναν δήμο οι υποχρεώσεις του οποίου ήταν μεγαλύτερες από τα έσοδά του, και τα έξοδα του μεγαλύτερα από όσα περιμένουμε να εισπράξουμε. Στις 31 Αυγούστου του 2014 παρέλαβα έναν δήμο, ο οποίος, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας προσκόμισαν οι υπηρεσίες του, και αυτό σας παρακαλώ πολύ να το κρατήσετε, μιλάω για τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου με τις οποίες συνεργάστηκε και η προηγούμενη δημοτική αρχή, είχε ταμειακό υπόλοιπο 3.055.819 ευρώ, εκ των οποίων τα 1.986.852 ευρώ αφορούν τη ΣΑΤΑ, το ποσό δηλαδή το οποίο είναι διαθέσιμο για έργα και μελέτες, και το οποίο δεν απορροφήθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή καθώς δεν υπήρχε ωριμότητα στις μελέτες, συν ένα ποσό της τάξης των δυο περίπου εκατομμυρίων που αφορά ληξιπρόθεσμα τα οποία κανείς δεν είναι σε θέση να διαβεβαιώσει αν και πότε θα εισπραχθούν. Ο δήμος μας την ίδια ημερομηνία είχε υποχρεώσεις 8.896.219 ευρώ, πράγμα που σημαίνει πως στις 31 Αυγούστου, μόλις δηλαδή κληθήκαμε να αναλάβουμε τη διαχείριση του δήμου, παραλάβαμε μια τρύπα 3.661.343 ευρώ, στην οποία αν προσθέσουμε και τα 2.000.000 των ληξιπρόθεσμων, το έλλειμμα εκτοξεύεται στα 5.500.000 ευρώ!», σημείωσε στην ομιλία του ο δήμαρχος Ελασσόνας, παρουσιάζοντας επίσημα για πρώτη φορά τα οικονομικά στοιχεία που παρέλαβε η νέα δημοτική αρχή, ενώ στη συνέχεια συμπλήρωσε:

«Δεν θέλω αυτή τη στιγμή να σας παραθέσω όλα τα νούμερα από τα οποία προκύπτουν τα παραπάνω. Είμαι σε θέση να τα προσκομίσω αναλυτικά σε κάθε ενδιαφερόμενο και φυσικά να ελεγχθούν ξανά γραμμή προς γραμμή.
Οφείλω όμως να προβώ σε δυο παρατηρήσεις, ή αν θέλετε καλύτερα σε δυο επισημάνσεις:

Πρώτον, δεν είναι τυχαίο πως αναφέρομαι σήμερα, για πρώτη φορά, στην οικονομική κατάσταση του δήμου Ελασσόνας. Αν και είχα δεχθεί εισηγήσεις από τους συνεργάτες μου να το πράξω πολύ νωρίτερα δεν θέλησα να το κάνω γιατί δεν ήθελα επ’ ουδενί να δείξω πως έρχομαι με πνεύμα εκδικητικό και στόχο τη δηλητηρίαση της τοπικής πολιτικής ζωής. Κάποιοι εξέλαβαν την απόφασή μου αυτή ως αδυναμία. Κάποιοι άλλοι ως απόπειρα συμψηφισμού. Λέω λοιπόν σήμερα, καθαρά από αυτή τη αίθουσα, πως ο δήμος Ελασσόνας δεν πρόκειται να καταστεί παιχνίδι στα χέρια κανενός φιλόδοξου «παράγοντα» που έχει απλά και μόνο ως στόχο την προσωπική του προβολή.

Δεύτερον, δεν θέλω να πιστεύω πως το ποσό αυτό που παραλάβαμε ως έλλειμμα του δήμου είναι αποτέλεσμα παράνομων ενεργειών της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρόκειται για την ωραιοποιημένη κατάσταση την οποία προσπάθησε να παρουσιάσει ακόμα και πριν λίγες μέρες ο πρώην δήμαρχος».
Ο κ. Ευαγγέλου εν συνεχεία αφού περιέγραψε το οικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο θα κινηθεί ο δήμος το επόμενο διάστημα, προχώρησε σε μια αναλυτική καταγραφή όλων των κινήσεων της νέας δημοτικής αρχής, δίνοντας έμφαση στον συντονισμό των ενεργειών με τους δημάρχους Κατερίνης και Δίον-Ολύμπου με στόχο την αξιοποίηση του ορεινού όγκου του μυθικού βουνού, την μείωση της τιμής του νερού στους λογαριασμούς των δημοτών Ελασσόνας, στις ενέργειες για την ίδρυση δεύτερου γυμνασίου στην επαρχία, στην επαναλειτουργία των κατασκηνώσεων του Κοκκινοπηλού, την κατάθεση μελετών και το πρόγραμμα παρεμβάσεων στο Λιβάδι, στην Τσαριτσάνη, στη Βερδικούσια, στη Μηλέα, στο Αμούρι, στο Παλαιόκαστρο, στη Συκια, το Βλαχογάννι, το Δομένικο και το Μεσοχώρι, την Κρανιά, το Δρυμό, τον Ευαγγελισμό,το Σαραντάπορο και το Λυκούδι, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στις μομφές που ακούστηκαν περί «απευθείας αναθέσεων».

«Μας κατηγόρησαν ήδη πως προχωρήσαμε σε απευθείας αναθέσεις έργων, αφήνοντας έτσι μια αίσθηση παράνομων ενεργειών, την ώρα που γνωρίζουν πολύ καλά πως δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να τρέξουν κάποια πράγματα γρήγορα. Δεν θέλω, αν και είμαι έτοιμος, να δώσω στη δημοσιότητα το σύνολο των απευθείας αναθέσεων και των ποσών που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας. Δεν θέλω επίσης να προχωρήσω σε αξιολογικές κρίσεις για τις ενέργειες αυτές. Θέλω όμως να στείλω ένα μήνυμα ξεκάθαρο προς όλες τις κατευθύνσεις:

Σε ζητήματα διαφάνειας και αξιοπρέπειας δεν δέχομαι την παραμικρή μομφή.

Θα προχωρήσουμε και θα πραγματοποιήσουμε όσα περισσότερα έργα μπορούμε σ’ αυτές τις δύσκολες οικονομικά συγκυρίες, με όποιον τρόπο κρίνουμε συμφέρον για το καλό των συνδημοτών μας, αναλαμβάνοντας πλήρως την πολιτική ευθύνη που μας αναλογεί. Οποιοδήποτε όμως, έστω και υπονοούμενο, για παράνομες ενέργειες δεν πρόκειται να το αφήσω να περάσει όπως έχω αφήσει άλλου είδους υπονοούμενα μέχρι σήμερα, γεγονός που φαίνεται πως έχει ενθαρρύνει τους γνωστούς τυφλοπόντικες να βγουν από την τρύπα τους και αυτό το τελευταίο δεν είναι μομφή για την προηγούμενη δημοτική αρχή αλλά για κάποιους που νομίζουν πως είναι σε θέση να παρακάμψουν την λαϊκή ετυμηγορία. Λέω απλά πως η Ελασσόνα δεν γυρίζει πίσω. Και σταματώ εδώ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ελασσόνας.

Ο κ. Ευαγγέλου στάθηκε επίσης σε όλες τις ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν για τη συντήρηση του επαρχιακού δικτύου της Ελασσόνας, τη λειτουργία του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης και Παιδείας του δήμου, το πρόγραμμα στον Πολιτισμό, την Γεωργική Ανάπτυξη και τις παρεμβάσεις στον ιστό της πόλης.

«Κάθε αιρετός που θέλει να προσφέρει στα κοινά, οφείλει πέραν της διαφάνειας να λογοδοτεί στον πολίτη σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αυτό λοιπόν σκοπεύω να εφαρμόσω κατά τη διάρκεια της θητείας μου. Δουλεύω με τους συνεργάτες μου σχεδόν ολόκληρο το εικοσιτετράωρο, τιμώντας την εντολή σας και παλεύοντας για το καλύτερο δυνατό. Αυτός θα είναι και ο δρόμος που θα ακολουθήσουμε το επόμενο διάστημα. Ζητάμε τις προτάσεις σας, δεχόμαστε την καλόπιστη κριτική σας, εκφράζουμε εκ των προτέρων τη συγνώμη μας για τα όποια λάθη ή τις όποιες παραλείψεις. Σας ζητάμε να μας κρίνετε καθημερινά αναγνωρίζοντάς μας όμως ότι καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια σε ένα τόσο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον» κατέληξε στην ομιλία του ο δήμαρχος Ελασσόνας.

Πασχόπουλος: Φιέστες και παραπληροφόρηση στην ατζέντα του κ. Ευαγγέλου

Στη “μαύρη τρύπα” της παραπληροφόρησης και της αδιαφάνειας φαίνεται να έχει πέσει ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Ευαγγέλου, με την ομιλία του στη συνάντηση του συνδυασμού του το περασμένο Σάββατο 25 Απριλίου. Απευθυνόμενος σε ένα ακροατήριο, που ελάχιστα ενδιαφερόταν να αμφισβητήσει τα “επίσημα” στοιχεία του, ο κ. Ευαγγέλου προσπάθησε να πείσει ότι παρέλαβε μία “τρύπα” εκατομμυρίων στο Δήμο Ελασσόνας, ενώ ο ίδιος εργάζεται νυχθημερόν για να ανατρέψει τη δραματική αυτή κατάσταση.

Είναι προφανές ότι ο κ. Ευαγγέλου δεν αντέχει στη δημόσια κριτική που του ασκείται από τις παρατάξεις της μειοψηφίας και επιλέγει τις καθιερωμένες φιέστες, για να περάσει τα μηνύματά του προς τους πολίτες και να μεταθέσει τις ευθύνες στις προηγούμενες διοικήσεις.

Η απειρία του κ. Ευαγγέλου στα δημοτικά πράγματα τον οδηγεί αναπόφευκτα σε μοιραία λάθη θεσμικής λειτουργίας. Ξεχνά ότι ο Δήμος διαθέτει θεσμικά όργανα, στα οποία μπορεί να προβάλει τους ισχυρισμούς του και να εξηγήσει ποια είναι η “τρύπα” των εκατομμυρίων που δήθεν παρέλαβε, για την οποία όμως δεν έκανε καμία αναφορά στις συζητήσεις του προϋπολογισμού και του απολογισμού. Θα είχε, έτσι, την ευκαιρία να λάβει τις απαντήσεις του τόσο από την παράταξή μας, όσο και από τους αρμόδιους υπαλλήλους και ορκωτούς λογιστές που παρίστανται σε αυτές.

Στην ειδική συνεδρίαση της 17ης Φεβρουαρίου 2015, έξι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε μετά από εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Λέκκα τον Ισολογισμό του 2013, στον οποίο καταγράφονται: Υποχρεώσεις του Δήμου στις 31/12/2013 (σε τράπεζες και προμηθευτές): 6.242.927,42 ευρώ / Ταμειακό απόθεμα και απαιτήσεις του Δήμου στις 31/12/2013: 4.521.510,41 ευρώ. Υπόλοιπο υποχρεώσεων: 1.721.417 ευρώ. Ενώ στις 31/08/2014 οι Υποχρεώσεις του Δήμου ήταν 2.700.000 ευρώ σε δάνεια και 2.214.000 ευρώ σε προμηθευτές, σύνολο 4.914.000 ευρώ, ενώ το ταμειακό απόθεμα ήταν 3.058.000 ευρώ και οι απαιτήσεις του δήμου 1.935.000 ευρώ, σύνολο 4.993.000 ευρώ. Επομένως, οι υποχρεώσεις (4.914.000 €) υπερκαλύπτονταν από το απόθεμα και τις απαιτήσεις (4.993.000 €). Όσο για τις αγωγές, που παρουσιάζονται ως χρέος του δήμου (σύμφωνα με την κατάσταση που μας παρέδωσε ο κ. Λέκκας προ δύο μηνών), πληροφορούμε τον κ. Ευαγγέλου ότι σε ποσοστό 80% αφορούν απαιτήσεις των καποδιστριακών δήμων πριν το 2011, οι περισσότερες δε από αυτές είναι παντελώς αβάσιμες και θα καταπέσουν στα δικαστήρια.

Είναι τουλάχιστον απρεπές – αν όχι εξοργιστικό – να μιλά για “τρύπα” εκατομμυρίων στο Δήμο Ελασσόνας, όταν μόλις την προηγούμενη εβδομάδα προσπαθούσε να πείσει το δημοτικό συμβούλιο να πάρει απόφαση για τη μη μεταφορά των διαθεσίμων τριών (3) εκατομμυρίων στην Τράπεζα της Ελλάδος, για τα οποία, όπως δήλωσε εκεί, δεν τα έχει κατατεθειμένα σε προθεσμιακές καταθέσεις, χωρίς να μας εξηγήσει τους λόγους.

Με κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνουμε ότι παραδώσαμε έναν υγιή Δήμο Ελασσόνας, κάνοντας την καλύτερη δυνατή διαχείριση των οικονομικών του, με οικονομία, σχέδιο και πολλή δουλειά. Αν ο κ. Ευαγγέλου παρέλαβε ένα δήμο με ελλείμματα και “τρύπες”, τότε πρέπει να εξηγήσει στους δημότες γιατί τόσες προσλήψεις ειδικών συμβούλων, φιέστες και απερίσκεπτες δαπάνες. Οι δημότες σε κάθε περίπτωση καταλαβαίνουν ότι τέτοιες δικαιολογίες έρχονται για να καλύψουν τις αδυναμίες του ίδιου και του σχεδιασμού του.

κ. Ευαγγέλου, συμπληρώνω αισίως 25 έτη στην τοπική αυτοδιοίκηση και δεν έχω καμία ανάγκη από προσωπική προβολή. Εκπροσωπούμε το 49% του λαού του δήμου μας, είμαστε υπεύθυνοι απέναντί τους και απατάσθε αν θεωρείτε ότι δε θα ασκούμε κριτική από τη θέση μας στο δημοτικό συμβούλιο και δε θα καυτηριάζουμε συμπεριφορές και αποφάσεις που έχουν αντίκτυπο στους δημότες και την υγιή πορεία του δήμου.

Add Comment