Ανάσταση με μηνύματα αγάπης, συμφιλίωσης, αλληλεγγύης στην Ελασσόνα

ΚΟΣΜΟΣΥΡΡΟΗ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ
Του Γιάννη Μουκίδη

ΦΩΤΟ - ΑΝΑΣΤ. 5

Ανάσταση με μηνύματα αγάπης, χαράς, συμφιλίωσης, συγχώρεσης, αδελφοσύνης, ελπίδας, αλληλεγγύης, ανθρωπιάς στην Ελασσόνα και γενικότερα στην Επαρχία Ελασσόνας, με καιρό σαφώς βελτιωμένο και ζεστό(…σε σύγκριση με το τελευταίο διάστημα), αλλά και με μεγάλη κοσμοσυρροή επισκεπτών και «απόδημων» Ελασσονιτών, που βρέθηκαν για λίγες ημέρες στην περιοχή για να γιορτάσουν με συγγενείς και φίλους.
Στην πόλη της Ελασσόνας, το Αναστάσιμο μήνυμα έγινε δεκτό με το Άγιο Φως, που έφθασε με καθυστέρηση αργά το βράδυ το Μεγάλου Σαββάτου, μόλις λίγη ώρα πριν την Ανάσταση, στο Μητροπολιτικό Ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου.
Η κεντρική τελετή της Ανάστασης πραγματοποιήθηκε με λαμπρότητα, με την παρουσία των αρχών, στην κεντρική πλατεία, με τη συμμετοχή εκατοντάδων Ελασσονιτών και πολλών επισκεπτών. Το ίδιο αναστάσιμο «σκηνικό» και σε όλους τους ναούς της Ελασσόνας και της περιοχής. Λίγο πριν τις 12 τα μεσάνυχτα, ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, πλαισιωμένος από τον κλήρο, ανήγγειλε το «Χριστός Ανέστη». Χαρακτηριστικό το μήνυμα του κ. Χαρίτωνος, όπου ανάμεσα στα άλλα τονίζει:
«Η Ανάσταση του Χριστού είναι ένα γεγονός που ανατρέπει την ανθρώπινη λογική. Κανένα από τα γεγονότα και θαύματα του Ευαγγελίου δεν έχει την σπουδαιότητα και την σημασία του θαύματος της Αναστάσεως του Σωτήρος». Ο βιολογικός θάνατος δεν είναι το τέλος της ζωής, αλλά η αρχή της. Αυτό διακήρυξαν με την ζωή και το μαρτύριο τους οι στρατιές των Αγίων της Εκκλησίας. Το φετινό Πάσχα δεν βρίσκει τους ανθρώπους απαλλαγμένους από τα πολλά προβλήματα που τους ταλαιπωρούν. Μέσα στην αβεβαιότητα της σταθερότητας και τον φόβο του θανάτου να εξαπλώνεται απειλητικά στον κόσμο, το πρόσωπο του Ιησού εξακολουθεί να «κείται εις πτώσιν και ανάστασιν πολλών», το δε μήνυμα της Αναστάσεως του Κυρίου παραμένει να είναι «σημείον αμφιλεγόμενον». Η εορτή του Πάσχα είναι εορτή της χαράς και της συμφιλίωσης των ανθρώπων. Δεν χωρούν μίση και διχόνοιες μεταξύ των χριστιανών αυτή την ημέρα. Όλοι χαρούμενοι και αδελφωμένοι ας εορτάσουμε την μεγάλη νίκη κατά του θανάτου και ας συγχωρήσουμε ο ένας τον άλλον».
Στις 12 τα μεσάνυχτα, οι καμπάνες όλων των εκκλησιών και τα βεγγαλικά ζωντάνεψαν την ήδη γιορτινή ατμόσφαιρα, φορτισμένη με ελπίδες και συναισθήματα χαράς και αγάπης, αλλά και με νέες προσδοκίες. Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, και εφέτος πολλοί ήταν αυτοί που δέχθηκαν το Αναστάσιμο Φως, τόσο στην Ιερά Μονή της Παναγίας Ολυμπιώτισσας, όσο και στην Ιερά Μονή Αναλήψεως Συκέας Ποταμιάς, αλλά και στη Μονή Σπαρμού Ολύμπου, στη Μονή Αγίας Τριάδος Λιβαδίου, καθώς και στα άλλα μοναστήρια της επαρχίας Ελασσόνας.
Ανήμερα του Πάσχα, ο καιρός ανοιξιάτικος και ο κόσμος χάρηκε χωρίς προβλήματα το ψήσιμο του οβελία, το πλούσιο Πασχαλινό τραπέζι και τη συνέχεια με διασκέδαση και γλέντι σε αυλές και γειτονιές, και βέβαια χαλαρές ανθρώπινες στιγμές οικογενειακής θαλπωρής, αφού το Πάσχα είναι μια καθαρά οικογενειακή γιορτή.
Λίγο πριν τις 7 το απόγευμα της Κυριακής, το «Χριστός Ανέστη» ξανακούστηκε στην Ελασσόνα, τη φορά αυτή στην Ιερά Μονή της Παναγίας Ολυμπιώτισσας, όπου σε ατμόσφαιρα μυσταγωγίας και κατάνυξης, τελέσθηκε στον υπαίθριο χώρο του μοναστηριού η καθιερωμένη, εδώ και πολλά χρόνια, Ακολουθία της Αγάπης(Δεύτερη Ανάσταση). Εκεί χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν ανάμεσα στους άλλους οι αρχιμανδρίτες π. Βησσαρίων Καραλάσκος, π. Χριστόφορος(της Μονής Σπαρμού), π. Σεβαστιανός Αράπης(της Ι.Μ. Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνα), π. Ισαάκ, π. Πολύκαρπος Μουσιάρης, ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι.Μ. – πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου και οι ιερείς και διάκονοι της περιοχής, με την παρουσία δεκάδων πιστών από την ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Ελασσόνας αλλά και πολλών επισκεπτών της πασχαλιάτικης Ελασσόνας. Δεν πέρασε απαρατήρητη η παρουσία δεκάδων εκδρομέων – προσκυνητών από τον Πειραιά, που βρέθηκαν στην περιοχή και παρακολούθησαν τον Εσπερινό της Αγάπης.
Με τη σειρά του, ο μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων ανέγνωσε το Πασχαλινό μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίου: «Τα προβλήματα ἐπιλύονται αληθώς διά της αναγνωρίσεως και της τιμής της αξίας του προσώπου και δια του σεβασμού των δικαιωμάτων του. Και αντιστρόφως, τα παντός είδους προβλήματα δημιουργούνται και οξύνονται εκ της περιφρονήσεως του ανθρωπίνου προσώπου και της καταπατήσεως των δικαίων αυτού, ιδιαιτέρως του αδυνάτου, ο οποίος πρέπει να δύναται να αισθάνεται ασφαλής και ο ισχυρός να είναι δίκαιος διά να υπάρξει ειρήνη», επεσήμανε, ανάμεσα στα άλλα, με νόημα ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
Στο τέλος, όπως έχει καθιερωθεί, στο αρχονταρίκι της Μονής της Παναγίας Ολυμπιώτισσας τηρήθηκε το έθιμο και ο μητροπολίτης κ. Χαρίτων ευχήθηκε και μοίρασε κόκκινα αυγά σε εκατοντάδες άτομα.

[wpg_thumb]

ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
Ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Ευαγγέλου στο Πασχαλινό του μήνυμα σημειώνει:
«Το Άγιο Φως της Ανάστασης ας φωτίσει τις καρδιές όλων και ας μας δείξει το δρόμο της ευημερίας, της ενότητας και της προκοπής, που πρέπει να ακολουθήσουμε για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως χώρα τα τελευταία χρόνια.
Όλοι μας ας ρίξουμε το βλέμμα σε αυτούς που δεν μπορούν, σε αυτούς που είναι μόνοι, σε αυτούς που αδυνατούν να περάσουν τις Άγιες ημέρες με τον τρόπο που θα επιθυμούσαν.
Εύχομαι σε ολους τους συνδημότες μου καλή Ανάσταση. Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες».

Add Comment