Στην Καλαμάτα ο μητροπολίτης Ελασσόνας κ. Χαρίτων για την Παναγία Υπαπαντή

Του Γιάννη Μουκίδη

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ (2)

Στις πανηγυρικές θρησκευτικές εκδηλώσεις της Υπαπαντής στην Καλαμάτα συμμετείχε το Σάββατο και την Κυριακή ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων.
Το απόγευμα – βράδυ του Σαββάτου, συγχοροστάτησε στον πολυαρχιερατικό πανηγυρικό Εσπερινό με Αρτοκλασία και Θείο Κήρυγμα στον ιερό ναό Υπαπαντής Καλαμάτας.
Ανήμερα, της εορτής, το πρωί της Κυριακής, στον πανηγυρίζοντα ναό τελέσθηκε πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, όπου συγχοροστάτησαν οι σεβασμ. μητροπολίτες Σεβαστείας(του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως) κ. Δημήτριος, Ιλίου κ. Αθηναγόρας, Φωκίδος κ. Θεόκτιστος, Μεγάρων κ. Κωνσταντίνος, Γρεβενων κ. Δαβίδ, Ελασσώνος κ. Χαρίτων, ο «οικοδεσπότης» μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος και ο επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης.
Μετά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία, παρά τον άστατο και βροχερό καιρό, πραγματοποιήθηκε η Λιτάνευση της θαυματουργού Εικόνας της προστάτιδας των Μεσσηνίων Παναγίας της Υπαπαντής στους κεντρικούς δρόμους της Καλαμάτας, παρουσία χιλιάδων πιστών, που δεν πτοήθηκαν από τις άσχημες καιρικές συνθήκες.
Να σημειωθεί ότι η θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας Υπαπαντής, που φυλάσσεται στον πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό ιερό ναό Υπαπαντής του Σωτήρος της Καλαμάτας, λιτανεύτηκε για πρώτη φορά το 1889. Σύμφωνα με την ιστορία της, κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας, μετά από όραμα που είδε ένας σταβλίτης, βρέθηκε θαμμένη και μισοκαμένη, με αλλοιωμένα τα πρόσωπα της Παναγίας και του Xριστού, στα ερείπια μικρής εκκλησίας κατεστραμμένης από τους Τούρκους (πιθανόν το 1770) που …χρησιμοποιούσαν οι κατακτητές ως στάβλο!
Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις της Καλαμάτας παραβρέθηκαν οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της περιοχής, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Γεώργ. Κατρούγκαλος, βουλευτές, πρ. υπουργοί, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, δήμαρχοι, κ.ά.

[wpg_thumb]

Add Comment