Ευχές και δώρα αγάπης από τα παιδιά της Λαογραφικής Εταιρείας Ελασσόνας

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑ

Υγεία, Χαρά, Αγάπη, Ειρήνη, Αλληλεγγύη, Δημιουργία ευχήθηκαν τα παιδιά των τμημάτων της Λαογραφικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Ελασσόνας, στις Χριστουγεννιάτικες Εκδηλώσεις που ετοίμασαν και υλοποίησαν στις 19 και 23 Δεκεμβρίου 2014.

Ήρθαμι στουν αφέντη μας τουν πουλυχρουνιμένου,
μας έδουσι ένα φούρνου ψουμιά κι άλλα τόσα φλουριά.
Όσ’ άστρα ’π’ τουν ουρανό κι φύλλα απ’ τα δέντρα,
τόσα καλά να τ’ δώσ’ Θιός ιδώ που τραγουδούμι.

Xέρ’ να μη τουν πουνάει,
πουδάρ’ να μη τουν πουνάει,
κιφάλ’ να μη τουν πουνάει,
καρδιά τ’ να μη τουν πουνάει.

Την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου τα παιδιά των εικαστικών τμημάτων, στολίσανε το «Δέντρο των Ευχών» στην Κεντρική Πλατεία Ελασσόνας. Μια μοναδική πρωτοβουλία που λαμβάνει χώρα τα τελευταία 3 χρόνια και ενθουσιάζει τους μικρούς μας φίλους. Τα παιδιά των εικαστικών τμημάτων της Λαογραφικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Ελασσόνας, ετοίμασαν μοναδικές κατασκευές που τις τοποθέτησαν στο «Χριστουγεννιάτικο Δέντρο των Ευχών», με μηνύματα αγάπης και αλληλεγγύης.
Την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η Χριστουγεννιάτικη Γιορτή Αγάπης και Αλληλεγγύης «στου Ολύμπου την αυλή, Θάματα και Καρκαντσέλια», στην Αίθουσα Θεάτρου «Δημάρχου Β. Φαρμάκη».
Μια γιορτή με παραμύθια για το δωδεκαήμερο, τότε που οι καρκάντζαλοι, τα παγανά, παρατούσαν τα πριόνια και τα τσεκούρια τους, ανέβαιναν πάνω στη γη και πείραζαν τους ανθρώπους και τα καμώματά τους.
Καλικάντζαροι και μικρά ξωτικά ανατρέπουν τις ζωές των ανθρώπων, κάνουν ένα σωρό σκανταλιές, μα κάνουν και καλοσύνες. Εκπλήξεις, ανατροπές, παιχνίδια, ξεγελάσματα κι ένα σωρό γλυκίσματα πλέκονται και ξεπλέχτηκαν μέσα από τα παραμύθια μαζί με μουσικές και κάλαντα.
Ιστορίες της προφορικής παράδοσης που άγγιξαν θέματα όπως η φιλία, η γενναιοδωρία, η αγωνιστικότητα σε όλες τις δυσκολίες της ζωής, η διαφορετικότητα, η διατήρηση της ισορροπίας στη φύση και η δύναμη του νου και της καρδιάς. Ιστορίες μαγικές, αλλά και διασκεδαστικές με ήρωες πλάσματα μικρά και τρυφερά, άγρια κι αρπακτικά, αλλόκοτα και ξωτικά. Οι αφηγήσεις έγιναν με τρόπο άμεσο και παραστατικό, εμπλέκοντας το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού και της επικοινωνίας με το κοινό.
Την επιμέλεια των παραμυθιών είχε η Ανθή Θάνου που μαζί με τον μουσικό Αλέξανδρο Μακρή, τα παιδιά των τμημάτων της Λαογραφικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Ελασσόνας και τους μουσικούς μας (Δημήτρη Μπίλλη στο κλαρίνο, Θοδωρή Τζήκα στο λαούτο και Αντώνη Βλαχογιώργο στο Βιολί, μας μάγεψαν και μας ταξίδεψαν στα ήθη και τα έθιμα του λαού μας, στοιχείο απαραίτητο για όλες τις γενιές.
Η εκδήλωση εκτός από ψυχαγωγική, ήταν και μια εκδήλωση ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ προς συνανθρώπους μας (όπως κάνουμε κάθε χρόνο). Τα έσοδα της εκδήλωσης θα πάνε στο «ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΟΝΙΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ – Η ΦΛΟΓΑ». Τίμησε με την παρουσία του ο εκπρόσωπος του συλλόγου «Η ΦΛΟΓΑ» στην κεντροδυτική Μακεδονία κ. Κεραμιδιώτης Ευστάθιος, που αναφέρθηκε στο πόσο σημαντική είναι σήμερα η έννοια της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού.
Παρόντες στην εκδήλωση που τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Ελασσόνας και της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, ήταν ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικόλαος Ευαγγέλου, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα Ευφροσύνη Σκρέτα Καρκαβανίδου, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ελασσόνας κ. Δημήτριος Οικονόμου και πολλοί εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

Στα πλαίσια της γιορτής αυτής, η Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας, βράβευσε τους μαθητές – μέλη της που πέτυχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2014 και είναι σήμερα φοιτητές στα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας.

Σημαντική υποστήριξη στην Χριστουγεννιάτικη Γιορτή Αγάπης και Αλληλεγγύης της ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ προσέφερε και η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «ΜΕΝΤΟΡΕΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.».

Add Comment