Όταν «φουσκώνει» …ο Ελασσονίτης ποταμός!

ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΝΕΡΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ
Του Γιάννη Μουκίδη

ΦΟΥΣΚΩΣΕ Ο ΕΛΑΣΣΟΝΙΤΗΣ ΠΟΤΑΜΟΣ

Οι έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν την Τρίτη και τις πρωινές ώρες της Τετάρτης στην ευρύτερη παρολύμπια περιοχή της Επαρχίας Ελασσόνας «φούσκωσαν» για τα καλά τον Ελασσονίτη ποταμό, που ενωρίς το πρωί της Τετάρτης και για αρκετές ώρες, διερχόμενος μέσα από την πόλη της Ελασσόνας, παρουσίασε …μια άγρια εικόνα, διαφορετική εικόνα από τη συνηθισμένη της καθημερινότητας, ίσως εικόνα που δείχνει τη δύναμη και το μεγαλείο της φύσης.
Τεράστιοι όγκοι νερού για αρκετές ώρες διέσχιζαν με ορμή την κοίτη του ποταμού για να καταλήξουν λίγες ώρες αργότερα στον Πηνειό. Τα ορμητικά νερά παρέσυραν στο διάβα τους ό,τι έβρισκαν μπροστά τους, ενώ εντοπίστηκαν και αρκετά νεκρά πρόβατα, που προφανώς παρασύρθηκαν από τα νερά και πνίγηκαν.
Ευτυχώς, από το πέρασμα του «φουσκωμένου» Ελασσονίτη, δεν δημιουργήθηκαν απρόβλεπτες καταστάσεις και λίγες ώρες αργότερα η στάθμη των νερών έπεσε σημαντικά και επανήλθε στα φυσιολογικά της.
Το ασυνήθιστο «σκηνικό» του «φουσκωμένου» και ορμητικού Ελασσονίτη επαναλαμβάνεται για δεύτερη φορά μέσα στο τελευταίο 15νθήμερο, ενδεικτικό των έντονων και συνεχών βροχών και καταιγίδων που έπεσαν στην περιοχή το τελευταίο διάστημα.
Αρκετοί ήταν αυτοί που «χάζευαν» με έκδηλο δέος και έκπληξη την αγριάδα του Ελασσονίτη ποταμού, αφού λίγο πιο δίπλα συνέπεσε να λειτουργεί και η καθιερωμένη Λαϊκή Αγορά της Τετάρτης.
«Μετά από τόση βροχή ήταν αναμενόμενο να αγριέψει το ποτάμι μας», είπε περαστικός, ενώ κάποιοι άλλοι, κουβεντιάζοντας σε «πηγαδάκι», εμπνεύστηκαν αρνητικά βλέποντας τα ορμητικά νερά, και μεταξύ σοβαρού και αστείου αναρωτήθηκαν στην «Ε»: «Μήπως είναι μπροστά μας μια καλή ευκαιρία να φουντάρουμε, περιμένοντας γιορτές…χωρίς ευρώ στην τσέπη, και με τον ΕΝΦΙΑ απλήρωτο; Θέλει απόφαση…». Ενώ κάποιοι άλλοι ξαναθυμήθηκαν την φοβερή κατεβασιά του Ελασσονίτη ποταμού, το 1969, τότε που τα ορμητικά νερά έριξαν την τότε σιδερένια γέφυρα!
Να θυμίσουμε πως ο Ελασσονίτης(…η και Ελασσονίτικος) ποταμός πηγάζει από τις νότιες πλαγιές του Ολύμπου και αφού περάσει από την
πόλη της Ελασσόνας ενώνεται με τον Τιταρήσιο ποταμό, κοντά στο Αμούρι, και καταλήγει στον Πηνειό.

[wpg_thumb]

Add Comment