Γάλλοι και Ιταλοί επισκέφτηκαν την Ελασσόνα στο πλαίσιο προγράμματος της ΑΕΝΟΛ

ΓΑΛΛΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΑΕΝΟΛ 2

Πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη επιτυχία, από την “Α.Ε.ΝΟ.Λ. Α.Ε.” στην Ελασσόνα προγραμματισμένο εργαστήριο της διακρατικής συνεργασίας με τίτλο «Γεύσεις της φύσης – Γεύσεις του πολιτισμού» στα πλαίσια υλοποίησης του μέτρου 421 «Διατοπική και Διακρατική Συνεργασία» του Άξονα 4: «Εφαρμογή προσέγγισης LEADER» του Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013». Εκτός της εταιρείας μας συμμετέχουν στην διακρατική συνεργασία οι ομάδες τοπικής δράσης ”APARE”  και  ”Ventoux”  από Γαλλία  και  “Comunità Savonesi Sostenibili” και “Le strade della cucina bianca, del vino, dell’olio, dell’ortofrutta della tradizione ligure”  από Ιταλία.
Την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου έφθασαν στο νομό μας ομάδα 6 Γάλλων και 2 Ιταλών εκπροσώπων των εταίρων μας και μετά από μια σύντομη περιήγηση στα παράλια και στο κάστρο της Βελίκας, κατέληξαν στην Ελασσόνα.

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ενδιαφέρουσα ξενάγηση και ενημέρωση στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ Κισσάβου-Ελασσόνας.
Το βράδυ της ίδιας μέρας οι φιλοξενούμενοι επισκέπτες, με την συνοδεία εκπροσώπων των τοπικών αρχών και στελεχών της “Α.Ε.ΝΟ.Λ. Α.Ε.” , γνώρισαν την παραδοσιακή-χωρική διαδικασία απόσταξης τσίπουρου και γεύτηκαν τοπικά παραδοσιακά εδέσματα. Παράλληλα παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί δημοτικοί χοροί από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Συκέας.

[wpg_thumb]

Την επόμενη μέρα το πρωί πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Ελασσόνας το προγραμματισμένο Εργαστήριο, παρουσία του Δημάρχου Ελασσόνας κ. Νικολάου Ευαγγέλου, που καλωσόρισε τους προσκεκλημένους, τους προσέφερε το έμβλημα της πόλης και κήρυξε την έναρξη των εργασιών.
Οι εισηγήσεις που πραγματοποιήθηκαν ήταν :
«Συνοπτική παρουσίαση της Διακρατικής Συνεργασίας «ΓΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ –ΓΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ» Εισηγήτρια: Μπασδέκη Σεβαστή, Συντονίστρια προγράμματος LEADER και Διευθύντρια της Αναπτυξιακής Εταιρείας Νομού Λάρισας.
«Η βιτρίνα των τοπικών προϊόντων ) Εισηγήτρια: Claudia Riccio, Στέλεχος της ΟΤΔ «Comunità Savonesi Sostenibili» .
«Το αγροτικό τοπίο στις 4 εποχές » (Αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων μέσω της αξιοποίησης των αγροτικών τοπίων)» Εισηγητής: Matthieu GUARY, Συντονιστής της ΟΤΔ Apare
«Πρωτοβουλία από τη φάρμα έως το σχολικό μαγειρείο » Εισηγήτρια: Georgia Lambertin Αντιπρόεδρος Γεωργικού Επιμελητήριου του Νομού  Vaucluse, αγρότισσα και επιχειρηματία 
«Συνεταιρισμός ΘΕΣγάλα, ένα καινοτόμο δίκτυο διακίνησης προϊόντων από τον παραγωγό στον καταναλωτή» Εισηγητής: Σδάνης Γεώργιος, Αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού ΘΕΣγαλα
“Η άμεση πώληση αγροτικών προϊόντων : το έργο “Φιλική επαρχία” , Εισηγητής: Marco Calcagno, Coldiretti
«Η θέση των τοπικών προϊόντων στο γραφείο τουρισμού του  Monieux και το μουσείο της τρούφας του Βαντού – Εισηγήτρια: Christelle Sylvestre Γραφείο τουρισμού του Monieux
«Δημοπρατήριο Περιφέρειας Θεσσαλίας» Εισηγητής: Οικονόμου Δημήτριος, Οικονομικός Επόπτης Επιμελητηρίου Λάρισας & Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ελασσόνας.
Το εργαστήριο είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και αυτό φάνηκε από την διάρκεια της συζήτησης , που ακολούθησε μετά το τέλος των εισηγήσεων.
Το μεσημέρι οι αποστολές επισκέφθηκαν το Λιβάδι Ελασσόνας ,ώστε να τους δοθεί η ευκαιρία να δούνε , έστω και από μακριά ,τον Όλυμπο.Τους παρατέθηκε γεύμα , παρουσία του Προέδρου του Δ.Σ. Δ. Ελασσόνας κ. Μπίσμπα .

Το βράδυ παρατέθηκε το αποχαιρετιστήριο επίσημο δείπνο , παρουσία του Δημάρχου Ελασσόνας κ. Ευαγγέλου, του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Σάκκα, του Προέδρου της Α.Ε.ΝΟ.Λ. Α.Ε. κ. Μηνά, του αντιδημάρχου Δ.Αγιάς κ. Λέτσιου, των Δημοτικών Συμβούλων του Δ. Ελασσόνας κ.κ. Χαλκίδη, Αντιπροέδρου της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΛ. και Σδάνη, του Οικονομικού Επόπτη Επιμελητηρίου Λάρισας & Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Ελασσόνας κ. Οικονόμου και στελεχών της ΑΕΝΟΛ Α.Ε. Οι αποστολές αναχώρησαν στις 14-12-2014 με τις καλύτερες εντυπώσεις και ανανέωσαν το ραντεβού στην Ελλάδα για την άνοιξη του 2015 , στην διοργάνωση του Φεστιβάλ Γεύσεων και Πολιτισμού.

Add Comment