Λαμπρότητα στη γιορτή του πολιούχου Αγίου Δημητρίου

«Παράδειγμα η αγωνιστικότητα του στρατιώτη Αγίου Δημητρίου!»
του Γιάννη Μουκίδη

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Με επισημότητα και λαμπρότητα, αλλά και με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή πιστών, παρά τον βροχερό και χειμωνιάτικο καιρό, η Ελασσόνα γιόρτασε και εφέτος τη μνήμη του πολιούχου της, του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτου.
Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις – Ιερές Ακολουθίες ξεκίνησαν την περασμένη Τετάρτη στο φερώνυμο πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ιερό Ναό και κορυφώθηκαν χθες Κυριακή, ανήμερα της εορτής του Αγίου, όπου τελέσθηκε ο Όρθρος και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Χοροστάτησε ο σεβασμ. Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, ενώ συλλειτούργησαν ο αρχιμανδρίτης – καθηγούμενος της Ι. Μονής Σπαρμού Ολύμπου π. Νικάνωρ Παπανικολάου, ο αρχιμανδρίτης – «οικοδεσπότης» προϊστάμενος του Ναού π. Βησσαρίων Καραλάσκος και οι ιερείς των ενοριών της πόλης π. Χρήστος, π. Νικόλαος, π. Αλέξανδρος, π. Δημήτριος, π. Ευάγγελος.
Παρά την κακοκαιρία, εκατοντάδες πιστοί από την πόλη της Ελασσόνας και τα γειτονικά δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου, αλλά και αρκετοί επισκέπτες, προσήλθαν για να προσκυνήσουν με ευλάβεια την ανθοστόλιστη Εικόνα του Αγίου και παρακολούθησαν την πανηγυρική Θεία Λειτουργία, στον ασφυκτικά γεμάτο Ι.Ναό.
Στο Θείο Κήρυγμα, ο αρχιμανδρίτης – καθηγούμενος της Ι. Μονής Σπαρμού Ολύμπου π. Νικάνωρ Παπανικολάου με μεστό λόγο στάθηκε στην εορτή του Αγίου Δημητρίου, «το μαργαριτάρι στο εορτολόγιο του Οκτωβρίου» και αναφέρθηκε στη ζωή του Αγίου, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Οι Άγιοι μας, που δοκιμάστηκαν, δίδοντας τη δική τους μαρτυρία, όπως ο Άγιος Δημήτριος, έρχονται να μας διδάξουν, και πρέπει να είναι τα πρότυπα στη ζωή όλων μας. Ο Άγιος Δημήτριος, ο πολιούχος της Θεσσαλονίκης και της Ελασσόνος ήταν πάντοτε πιστός στο καθήκον, άξιος στρατιώτης του Ιησού Χρηστού. Ο στρατιώτης εν καιρώ ειρήνης θα αναδειχθεί άξιος. Δεν φοβάται τους αγώνες. Τον χαρακτηρίζει η συνεχής άσκηση, η εγρήγορση, η επιμέλεια. Ανεβαίνει τα ανηφορικά μονοπάτια που οδηγούν στην επιτυχία. Κάθε στρατιώτης δεν ασχολείται με υποθέσεις που τον αποπροσανατολίζουν, που στέκονται εμπόδια και τροχοπέδη στο καθήκον του. Δεν κοιτάει δεξιά και αριστερά, αλλά το βλέμμα του είναι συνεχώς μπροστά. Εκεί που είναι ο παράδεισος, η βασιλεία του Θεού. Όλα αυτά ήταν το καθημερινό βίωμα του Αγίου Δημητρίου. Η αγωνιστικότητα και η γενναιότητα του να γίνουν παράδειγμα για όλους…».
Λίγο πριν ολοκληρωθεί η Θεία Λειτουργία, ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, με σύντομο τελετουργικό, απένειμε το οφίτσιο του πρωτοπρεσβυτέρου στον επί πολλά χρόνια εφημέριο του Μητροπολιτικού Ι.Ναού συνταξιοδοτηθέντα ιερέα π. Νικόλαο Πνευματικό, μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης.
[wpg_thumb]

Η προγραμματισμένη Λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Αγίου, γύρω από την κεντρική πλατεία, τελικά δεν έγινε, εξ αιτίας του βροχερού καιρού.

Στις εκδηλώσεις για τον πολιούχο της Ελασσόνας παραβρέθηκαν: ο βουλευτής – πρ. υπουργός κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημ. Παπαδημόπουλος, η θεματική αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας – πρ. έπαρχος Ελασσόνας κ. Μαρία Μαμάρα, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Διον. Μπαλούκας, Δημ. Λεκκας, Ανέστ. Σερετίδης, Ευφρ. Καρκαβανίδου – Σκρέτα, Χρυσ. Προβίδα, Αστ. Στούπας, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ελασσόνας κ. Φώτ. Καραγκόγκος, δημοτ. σύμβουλοι, οι πρ. βουλευτές κ.κ. Ι. Παπαδημόπουλος και Ελευθ. Κυριακού, ο διοικητής του Τμήματος Δίωξης Λαθρομετανάστευσης κ. Δημ. Αρσένης, εκπρόσωποι φορέων, εκπαιδευτικοί, καθώς και πολύς κόσμος από όλη την περιοχή.

Add Comment