ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΕΤΑΡΤΗ ΕΩΣ ΚΥΡΙΑΚΗ
του Γιάννη Μουκίδη

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Αρχίζουν σήμερα Τετάρτη 22 Οκτωβρίου και κορυφώνονται την ερχόμενη Κυριακή 26 Οκτωβρίου οι θρησκευτικές εκδηλώσεις εορτασμού του πολιούχου Αγίου της Ελασσόνας, του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Δημητρίου.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Ελασσόνας:
– Σήμερα Τετάρτη, από τις 8 το βράδυ έως τις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα, θα τελεσθεί Αγρυπνία στη μνήμη του εορτάζοντος Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου με την τέλεση της αρχαιοπρεπούς Θείας Λειτουργίας, η οποία φέρει το όνομα του.
– Την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου, από τις 6 το απόγευμα έως τις 7.30 το βράδυ, θα γίνει Εόρτιος Εσπερινός και Ιερό Ευχέλαιο.
– Την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου, στις 6 το απόγευμα, θα τελεσθεί Εόρτιος Όρθρος(Μ. Σάββατο Αγίου Δημητρίου), όπου θα ψαλλούν τα Εγκώμια του Μεγαλομάρτυρος Αγίου.
– Το Σάββατο 25 Οκτωβρίου(παραμονή της εορτής), στις 6 το απόγευμα, θα τελεσθεί Μέγας πανηγυρικός αρχιερατικός Εσπερινός με Αρτοκλασία και Θείο Κήρυγμα, όπου θα χοροστατήσει ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων.
– Την Κυριακή 26 Οκτωβρίου(ανήμερα της εορτής), στις 7 το πρωί, θα ψαλλεί ο πανηγυρικός Όρθρος και στη συνέχεια η πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του σεβασμ. μητροπολίτου Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος. Λίγο μετά τις 10 π.μ. θα ακολουθήσει η καθιερωμένη Λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Αγίου, γύρω από την κεντρική πλατεία της πόλης, με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Ελασσόνας.
Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις για τον πολιούχο της Ελασσόνας θα παραστούν οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της Ελασσόνας, καθώς και πιστοί από όλη την περιοχή, και όχι μόνο.
Ανάλογες εκδηλώσεις θα γίνουν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και στην ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας, εκεί όπου υπάρχουν εκκλησίες και μοναστήρια αφιερωμένα στον Άγιο Δημήτριο, και πιο συγκεκριμένα:
Στην Τσαριτσάνη(στο ιστορικό μοναστήρι «Βαλέτσικο»), στην Κρανέα, στο Μεσοχώρι, στο Κεφαλόβρυσο, στην Δολίχη, στην Κρυόβρυση, στην Φαρμάκη, στην Συκέα, στο Γήλοφο Δεσκάτης, στον γειτονικό Άγιο Δημήτριο Πιερίας, κ. ά.

Θέματα #Άγιος Δημήτριος #Ελασσόνα #εορτή #πολιούχος