Εορτασμός της 102ης επετείου απελευθέρωσης της Ελασσόνας

ΠΑΡΕΛΑΣΗ 6ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ (2014)

«Η ομόνοια κάνει θαύματα» διδάσκει η 6η Οκτωβρίου 1912!
Του Γιάννη Μουκίδη

Με επισημότητα και με τις καθιερωμένες επετειακές εκδηλώσεις η πόλη της Ελασσόνας γιόρτασε την 102η επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης και της επαρχίας Ελασσόνας από τον Τουρκικό ζυγό(6η Οκτωβρίου 1912), με την παρουσία εκπροσώπων της Κυβέρνησης, της Βουλής των Ελλήνων, των Ενόπλων Δυνάμεων, βουλευτών, των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της Θεσσαλίας και του νομού Λάρισας, του κλήρου και εκατοντάδων κατοίκων.
Χθες το πρωί, ανήμερα 6η Οκτωβρίου, αρχικά τελέσθηκε στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας η επίσημη αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, και συλλειτούργησαν οι αρχιμανδρίτες π. Βησσαρίων Καραλάσκος(προϊστάμενος του Ναού), π. Νικάνωρ Παπανικολάου(ηγούμενος της Ι. Μονής Σπαρμού Ολύμπου), π. Χριστόφορος Παπανικολάου, π. Πολύκαρπος Μουσιάρης και οι ιερείς των Ι. Ναών της Ελασσόνας και της γύρω περιοχής.
Αξίζει να υπογραμμίσουμε και την παρουσία του γνωστού ιεροψάλτη – καθηγητή Βυζαντινής μουσικής κ. Κων/νου Ξενόφου στις θρησκευτικές εκδηλώσεις της Ελασσόνας, που έδωσε το δικό του «στίγμα» στις ιερές ακολουθίες και συνέδραμε στους Ελασσονίτες ιεροψάλτες.
Στη συνέχεια, αρχές και κόσμος κατευθύνθηκαν στο χώρο της κεντρικής πλατείας, όπου βρίσκεται το Ηρώο των πεσόντων. Εκεί, αναγνώστηκε από αξιωματικό του Στρατού το πολεμικό ανακοινωθέν – τηλεγράφημα της 6ης Οκτωβρίου 1912, που είχε εκδώσει τότε η 1η Μεραρχία. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ανακρούστηκε ο Εθνικός Ύμνος. Τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας.
Η καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας – Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Ευαγγελία Ράπτου – Στεργιούλα, στον πανηγυρικό της ημέρας, με μεστό και ζωντανό λόγο, αρχικά αναφέρθηκε «στην Κυριακή 6η Οκτωβρίου 1912, λαμπρή μέρα για το έθνος, σταθμό ιστορικό της φυλής μας και στην ανάγκη να στρέψουμε τα μάτια μας στο ένδοξο εκείνο παρελθόν, το τόσο κοντινό, που φαντάζει παραμύθι». Τότε που οι Έλληνες επιτίθενται με θάρρος και ψυχραιμία, τότε που η σφοδρότητα της κατά μέτωπον επίθεσης σαρώνει κυριολεκτικά τον εχθρό και τον θέτει εκτός μάχης σε λίγες ώρες.

[wpg_thumb]

Χαρακτηριστικό το απόσπασμα της ομιλήτριας:
«Η σημερινή ημέρα αποτελεί ορόσημο για την Ελλάδα, το μεγαλύτερο έπος μετά την Ελληνική Επανάσταση ή, καλύτερα, η ολοκλήρωση της Ελληνικής Επανάστασης: η ολοκλήρωση του οράματος του Ρήγα Φεραίου και η δεύτερη και ουσιώδης Αγία Λαύρα. Θριαμβευτής πια ο στρατός των Ελλήνων θα δώσει περισσότερο πεισματώδεις και ορμητικές μάχες, θα εκπορθήσει θέσεις και θα καταλάβει μεγάλες πόλεις. Η νικηφόρα πορεία του Ελληνικού Στρατού το 1912-13, θα χαρίσει στη μαρτυρική γη των Μακεδόνων την πολυπόθητη ελευθερία, αυτή που «μας ‘μαθαν οι σκοτωμένοι σε μουγγά νυχτέρια κάτω απ’ τις πέτρες τόσων λιθοβολισμών, αυτή που μας ‘μάθαν οι ηρωικά πεσόντες στον χώρο αυτό, που σαν τα λιοντάρια στήσανε κορμιά και σαν τα κάστρα, θυσιάζοντας τη ζωή τους στην ιδέα του μεγάλου χρέους. Ζωντανεύουν σήμερα ξανά τα λόγια του μακαριστού μητροπολίτη μας κυρού Βασιλείου στην επέτειο των 100 χρόνων των ελευθερίων την πόλης μας: «Οι αξίες της ζωής ούτε πωλούνται ούτε αγοράζονται. Σήμερα, απολαμβάνουμε το αγαθό της ελευθερίας. Κάτι που έδειχνε ακατόρθωτο, οι πρόγονοι μας το κατόρθωσαν και απελευθέρωσαν πριν 100 χρόνια την Ελασσόνα. Η μέρα της 6η Οκτωβρίου είναι αφιερωμένη σε ένα μεγάλο και σημαδιακό γεγονός. Δεν πρέπει να μας λυγίζουν και να μας πτοούν δύσκολες καταστάσεις. Μέσα από την κρίση, μπορούμε να σταθούμε όρθιοι, με ελπίδα και αγώνα. Μέρες σαν τις σημερινές ας αποτελούν μνημείο πίστης, αγάπης και ελπίδας».
Και η κ. Ευαγγελία Ράπτου – Στεργιούλα ολοκλήρωσε με νόημα: «Περνάμε μέρες δύσκολες και ο Ελληνισμός στενάζει. Περισσότερο από κάθε άλλη φορά οι καιροί είναι πονηροί και ύπουλοι, το κακό παραμονεύει και το μέλλον των παιδιών μας υπονομεύει. Αλλά, όπως και τότε, έτσι και σήμερα ενωμένοι και αλληλέγγυοι θα βγούμε νικητές και θα ξεπεράσουμε τις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές συμπληγάδες. Αν η διχόνοια παράγει δράματα, η ομόνοια κάνει θαύματα. Και μας το δίδαξε καλά αυτό η τοπική μας ιστορία: Ο τόπος μας δεν εφείσθη ούτε κόπους ούτε θυσίες ούτε αγώνες ούτε στερήσεις, παρά αγόγγυστα και με το «χαμόγελο στα χείλη» ατένιζε με αισιοδοξία τον μέλλοντα χρόνο, ξεπερνώντας τις όποιες δυσκολίες, περιορισμούς, αντιξοότητες και πισωγυρίσματα, προκειμένου να ανακτήσει το πολυπόθητο αγαθό της ελευθερίας και να το αφήσει κληρονομιά βαριά στις κόρες και τους γιους της νεότερης Ελλάδας. Σχεδόν 500 χρόνια σκλαβιάς μας γεμίζουμε μνήμες… Περισσότερα από 100 χρόνια λευτεριάς μας γεμίζουν ευθύνες…».
Ακολούθησε η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων από τους φορείς και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η παρέλαση πολιτικών τμημάτων(σχολικών μονάδων της Ελασσόνας) στον κεντρικό δρόμο της 6ης Οκτωβρίου.
Στις επετειακές εκδηλώσεις της Ελασσόνας παραβρέθηκαν:
Ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης η γενική γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος κ. Καλλιόπη Γερακούδη, ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων ο βουλευτής κ. Χρήστος Κέλλας, ο βουλευτής – πρ. υπουργός κ. Φίλιππος Σαχινίδης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστος, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημ. Παπαδημόπουλος, η θεματική αντιπεριφερειάρχης – πρ. έπαρχος Ελασσόνας κ. Μαρία Μαμάρα, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ελασσόνας κ. Αντ. Μπίσμπας, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων(Π.Ε.Δ.) Θεσσαλίας – δήμαρχος Μουζακίου κ. Γεώργ. Κωτσός, ως εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας αντιπτέραρχος κ. Χρ. Βαίτσης, ο υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς υποστράτηγος κ. Δημ. Ρέσκος, ο Γεν. Αστυνομικός διευθυντής Περιφέρειας Θεσσαλίας υποστράτηγος κ. Γεώργ. Σουγλέρης,
ως εκπρόσωπος του διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας ο κ. Λεονταρίδης, ο διοικητής της 8ης ΕΜΑΚ κ. Κων. Ασαλουμίδης, αξιωματικοί του Στρατού, της Αεροπορίας, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, διοικητές και στελέχη στρατιωτικών μονάδων, οι διοικητές της Αστυνομίας Ελασσόνας κ. Πέτρος Μουταφίδης, του Τμήματος Δίωξης Λαθρομετανάστευσης κ. Δημ. Αρσένης, της Πυροσβεστικής Ελασσόνας κ. Ελευθ. Μουλτσιάς, οι πρ. βουλευτές κ.κ. Βασ. Αγοράστης, Ι. Παπαδημόπουλος, Ελευθ. Κυριακού, οι αντιδήμαρχοι Ελασσόνας κ.κ. Διον. Μπαλούκας, Δημ. Λέκκας, Ιωάν. Σαπουνάς, Ανέστ. Σερετίδης, Χρυσούλα Προβίδα, Ευφροσ. Καρκαβανίδου – Σκρέτα, Αστ. Στούπας, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ελασσόνας κ. Φώτ. Καραγκόγκος, δημοτικοί σύμβουλοι, οι πρ. δήμαρχοι Ελασσόνας κ.κ. Γεώργ. Πασχόπουλος και Πέτρ. Χατζήνας, η Περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Βασ. Ζιάκα, ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Λάρισας κ. Μιχ. Λιόντος, ο πρ. αντινομάρχης Λάρισας κ. Δημ. Τσιουρής, η πολιτευτής της Ν.Δ. κ. Αικατ. Ζαχείλα, η σχολικός σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μαρία Παπαδοπούλου – Φαρμάκη, η δασάρχης Ελασσόνας κ. Ζωή Φτίκα, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Δημ. Οικονόμου, διευθυντές υπηρεσιών από την ευρύτερη περιοχή του νομού Λάρισας, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι φορέων – συλλόγων, μαθητές και πολύς κόσμος, παρά τον κρύο και βροχερό καιρό.

Add Comment