Θεομηνία «σάρωσε» τα Αμπέλια Βερδικούσιας

ΧΘΕΣ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ, ΜΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ – ΑΜΕΣΗ Η ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ
Του Γιάννη Μουκίδη

ΦΩΤΟ - ΣΥΝ. 1 [5]

Θεομηνία – «εφιάλτης» χθες, λίγο μετά τις 5 το απόγευμα, στα Αμπέλια Βερδικούσιας, με βροχή, χαλάζι και πρωτόγνωρους για την περιοχή θυελλώδεις ανέμους! Οι καταστροφές και οι ζημιές, με μια πρώτη ματιά, χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα σοβαρές.
Η μανία της φύσης έδειξε για τα καλά το πρόσωπο της στον οικισμό των Αμπελίων Βερδικούσιας, του γνωστού ως «χωριού των πολυτέκνων», αφήνοντας στο πέρασμα της φοβερές καταστροφές σε υποδομές και καλλιέργειες, αλλά και …«σαστισμένους» και τρομαγμένους κατοίκους, που από χθες το βράδυ προσπαθούν να ξαναβάλουν σε τάξη την καθημερινότητα τους.
Το χωριό από χθες το απόγευμα δεν έχει ρεύμα, αφού παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των συνεργείων της ΔΕΗ(από το Νομό Λάρισας), η ηλεκτροδότηση δεν έχει αποκατασταθεί. Οι ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης είναι σοβαρές. Ο «τυφώνας» «ξήλωσε» …σαν πράσο κολώνες, ενώ στο πέρασμα του …πήρε μαζί του σκεπές από σπίτια, από κτηνοτροφικές μονάδες, ξεριζώνοντας δένδρα, περιβόλια, άλλες καλλιέργειες και το πιο βασικό πολλά λιοστάσια – ξηραντήρια καπνοπαραγωγών, που δεν έκρυβαν χθες το βράδυ την απογοήτευση του, βλέποντας να χάνεται η σοδειά τους μέσα σε λίγα λεπτά. Ζημιές υπάρχουν και σε αγελαδοτροφικές μονάδες.
Ο αντιδήμαρχος Ελασσόνας κ. Γιάννης Σαπουνάς δήλωσε, χθες το βράδυ, στην «Ε»: «Το ευτύχημα είναι πως την ώρα που εκδηλώθηκε το ξέσπασμα του φοβερού ανεμοστρόβιλου, ο κόσμος βρισκόταν στα σπίτια του και δεν είχε αρχίσει να κυκλοφορεί στους δρόμους και στα σοκάκια του χωριού για τις απογευματινές του εργασίες, κάτι που συνετέλεσε να μην θρηνήσουμε θύματα. Ευτύχημα που ο ανεμοστρόβιλος κράτησε μόνο 20 λεπτά. Το μένος της θεομηνίας στα Αμπέλια Βερδικούσιας δεν περιγράφεται με λόγια. Οι εικόνες που αντικρίζουμε, μόλις λίγη ώρα μετά το φαινόμενο, είναι αποκαλυπτικές».
Χαρακτηριστική η μαρτυρία κατοίκου της περιοχής: «Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοιο φαινόμενο στην περιοχή μας! Ο κόσμος, εδώ, έχει τρομάξει, από αυτό που είδε σήμερα. Τα κεραμίδια έφευγαν πάνω από τα κεφάλια μας. Προσπαθούσα εκείνη την ώρα να κατέβω από το τρακτέρ μου και ο δυνατός αέρας με παρέσερνε. Ευτυχώς, κρατήθηκα από ένα σίδερο και σώθηκα!».
Στο «μάτι του κυκλώνα» βρέθηκε ακόμα και το κοιμητήριο του χωριού, αφού η θεομηνία κατέστρεψε και «σάρωσε» τους τάφους των νεκρών!
Ζημιές έχουν η στέγη του Ιερού Ναού Αγίων Πάντων, η στέγη του κτιρίου του Δημοτικού Σχολείου, οι στέγες όλων των σπιτιών του χωριού(!), και ήδη, από χθες το απόγευμα, μετά την καταστροφή, οι κάτοικοι των Αμπελίων Βερδικούσιας προσπαθούν να προστατευτούν πρόχειρα, βάζοντας…έστω «νάυλον» στις «σαρωμένες» στέγες τους!
Η χθεσινή θεομηνία σήμανε άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Αστυνομίας και των υπηρεσιών του Δήμου Ελασσόνας.
Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Ευαγγέλου και κατέφθασαν στο χώρο της θεομηνίας ο αντιδήμαρχος Ελασσόνας κ. Γιάννης Σαπουνάς, ο πρόεδρος της Κοινότητας Βερδικούσιας κ. Κώστας Τσέτσιλας και ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Διονύσης Μπαλούκας, ενώ ειδοποιήθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημ. Παπαδημόπουλος, για να συνδράμουν στο έργο αποκατάστασης των πρώτων ζημιών.
Μετά την πρώτη αποτύπωση του μεγέθους των ζημιών, με εντολή του δημάρχου Ελασσόνας, μηχανήματα του Δήμου και ιδιωτών προχώρησαν στις αναγκαίες άμεσες εργασίες αποκατάστασης, ενώ άμεση και καθοριστική ήταν και η βοήθεια των δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Όπως έγινε γνωστό, από σήμερα, αρχίζει η πλήρης καταγραφή των ζημιών από τους πληγέντες της απροσδόκητης θεομηνίας.

[wpg_thumb]

Add Comment