«Χρώματα» παράδοσης και Ξανθίππη Καραθανάση στην Ελασσόνα

ΣΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ
Του Γιάννη Μουκίδη

ΦΩΤΟ - ΞΑΝΘΙΠΠΗ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ 2 [4]

«Χρώματα» παράδοσης στην Ελασσόνα, στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού & Τεχνών «…στου Ολύμπου την αυλή», που διοργανώνει αυτές τις ημέρες η Λαογραφική – Αρχαιολογική Εταιρία Ελασσόνας.
Χθες το βράδυ, σειρά είχε εντυπωσιακή μουσικοχορευτική παραδοσιακή παράσταση, όπου ακούστηκαν παραμύθια του κόσμου, ιστορίες καρδιάς από την Σύλβια Βενιζελέα και εμφανίστηκαν οι χορευτικές ομάδες της Λαογραφικής Ελασσόνας, του Μορφωτικού Συλλόγου Δρυμού Ελασσόνας και του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Σιάτιστας «Μαρκίδες Πούλιου», με τη συνοδεία της ορχήστρας του Θανάση Σαμόλαδου.
Σήμερα, Πέμπτη, στο Ανοιχτό Θέατρο Ελασσόνας, η βραδιά θα είναι ιδιαίτερη, αφού έχει την παρουσία της καταξιωμένης ερμηνεύτριας Ξανθίππης Καραθανάση.
Στην Ελληνική παράδοση, τους εκατοντάδες θεατές που αναμένεται να κατακλύσουν το Ανοιχτό Θέατρο Ελασσόνας, θα «ταξιδέψουν» οι χορευτικές ομάδες της Λαογραφικής – Αρχαιολογικής Εταιρείας Ελασσόνας, της Ένωσης Ποντίων Ελασσόνας και του Κέντρου Λαογραφικών Ερευνών(ΚΕ.Λ.Ε.) Λάρισας(με Κρητικούς χορούς) και οι δεξιοτέχνες μουσικοί της ορχήστρας του Κώστα Δεδούση.
ΞΑΝΘΙΠΠΗ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ: «Το αηδόνι της Χαλκιδικής», όπως την αποκαλούν οι συντοπίτες της, έχει μια μοναδική φωνή εξαιρετικής ευρύτητας, που αρκετοί καλλιτέχνες διεθνούς καταξίωσης θα ζήλευαν. Διαχρονική ερμηνεύτρια με πολλά χρόνια καριέρας στο δημοτικό, το λαϊκό αλλά και στο έντεχνο τραγούδι η Ξανθίππη Καραθανάση ακολουθεί σταθερή πορεία στο μουσικό χώρο, διατηρώντας ύστερα από δική της επιλογή τους χαμηλούς τόνους και τη σεμνότητά της. Δεν φαίνεται να την απασχολεί πολύ το γεγονός πως έχοντας μία εξαιρετική φωνή θα μπορούσε να ακολουθήσει και διεθνή διαδρομή. Εκείνη παρά την πυκνή παρουσία της σε χώρες του εξωτερικού περιορίστηκε στην Ελληνική επικράτεια. Η καριέρα της εκτοξεύτηκε τα τελευταία χρόνια και το όνομά της συζητήθηκε πολύ μέσα από τηλεοπτικά αφιερώματα σε εκείνη αλλά και έπειτα από συνεργασίες με σημαντικούς Έλληνες συνθέτες – η τελευταία με τον Σταμάτη Κραουνάκη, με τον οποίο η καλλιτέχνις βρέθηκε πρόσφατα και στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Η ίδια σημειώνει για την επιτυχία και τη φήμη της: «Κάπου σταματά, ηρεμεί, αλλά μετά ξανάρχεται. Είναι σαν το κύμα της θάλασσας. Έτυχε τα τελευταία χρόνια να κάνω κάποιες τηλεοπτικές εκπομπές, είχα κι εγώ περισσότερη παρουσία στο χώρο κι έτσι όλα αυτά συνετέλεσαν, ώστε το όνομά μου να ξανακουστεί».
Την ιδιαίτερη χροιά της φωνής της θα «ξεδιπλώσει» στην αποψινή της εμφάνιση στο Φεστιβάλ «…στου Ολύμπου την αυλή», στην πόλη της Ελασσόνας.

Add Comment