Κατάνυξη και πολύς κόσμος στον Εσπερινό της Ολυμπιώτισσας

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ
Του Γιάννη Μουκίδη

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης και με τη συμμετοχή εκατοντάδων πιστών, κυρίως την παραμονή της εορτής, γιορτάστηκε στην Ιερά Μονή Παναγίας Ολυμπιώτισσας Ελασσόνας η Δεσποτική Εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.
Το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, παραμονή της Εορτής τελέσθηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός και η Αρτοκλασία, όπου συλλειτούργησαν ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι.Μητρόπολης Ελασσώνος – πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου και οι ιερείς π. Ιωάννης Κατσάρας και π. Χρήστος Γεροφάκας, ενώ έψαλλε χορός Ελασσονιτών ιεροψαλτών.
Παρά το ψιλόβροχο, πολύς κόσμος συμμετείχε στην καθιερωμένη Λιτάνευση της ιερής Εικόνας της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, που ακολούθησε, με την παρουσία της ηγουμένης της Μονής Ευλογίας και των καλογριών που συνθέτουν την αδελφότητα της Μονής Ολυμπιώτισσας.
Ανήμερα της Εορτής, στην Ιερά Μονή Παναγίας Ολυμπιώτισσας τελέσθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία.
Η συγκεκριμένη εορτή είναι ιδιαίτερη για το γνωστό μοναστήρι της Ελασσόνας.
Η Ιερά Μονή Παναγίας Ολυμπιώτισσας οφείλει το όνομά της στην εικόνα της Παναγίας όπου σύμφωνα με την παράδοση μεταφέρθηκε από ένα εγκαταλελειμμένο μοναστήρι της Καρυάς στους πρόποδες του Ολύμπου. Αρχικά, σύμφωνα με πηγές που διασώθηκαν, το μοναστήρι της Ελασσόνας ήταν αφιερωμένο στην Θεία Μεταμόρφωση του Σωτήρος και αργότερα συνεορτάστηκε και η μνήμη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Αυτό συμβαίνει μέχρι και τον 18ο αι. όπου υπάρχει παράλληλος εορτασμός και των δύο εορτών τον Αύγουστο. Ωστόσο, η μετονομασία της Μονής δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς χρονολογικά.
[wpg_thumb]

Add Comment