Μνήμες στην Ελασσόνα για τον μακαριστό μητροπολίτη κυρό Σέργιο

ΥΠΗΡΕΤΗΣΕ ΓΙΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ
Του Γιάννη Μουκίδη

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Συγκίνηση και μνήμες έφερε στην Ελασσόνα η πρόσφατη εκδημία του μακαριστού μητροπολίτη Γρεβενών κυρού Σεργίου, αφού είναι γνωστό πως ο εκλιπών ιεράρχης, Πειραιώτης στην καταγωγή, ξεκίνησε τη διακονία του από την Ιερά Μητρόπολη Ελασσόνας.
Ο κυρός Σέργιος, που ποίμανε την Ι.Μητρόπολη Γρεβενών για 38 έτη, διακρινόταν για τον λιτό βίο, ταπεινός, ήσυχος, συνετός, πράος, άτομο χαμηλών τόνων, ελεήμων, με φιλανθρωπικές δράσεις και πρωτοβουλίες και έδωσε το δικό του «στίγμα» παλαιότερα στα εκκλησιαστικά, κοινωνικά και εκπαιδευτικά «δρώμενα» της Ελασσόνας.
Χειροτονήθηκε πρεσβύτερος το 1959 από τον μακαριστό μητροπολίτη Ελασσόνος κυρό Ιάκωβο. Διετέλεσε ιεροκήρυκας στις τάξεις του Ελληνικού Στρατού(1957 – 1958) και στη συνέχεια στην Ιερά Μητρόπολη Ελασσόνος, υπεύθυνος για τα κατηχητικά σχολεία της περιοχής, για το Οικοτροφείο της Ιεράς Μονής Παναγίας Ολυμπιώτισσας στην Ελασσόνα, καθώς και για τις κατασκηνώσεις της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου.
Χαρακτηριστικά τα όσα σημειώνει τότε ο μακαριστός μητροπολίτης κυρός Ιάκωβος για τον Σέργιο: «Εν μέσω μυρίων αντιξοοτήτων, εις μίαν περιοχήν κατ΄ εξοχήν δύσβατον και ορεινήν, στερουμένην εν πολλοίς και του στοιχειώδους οδικού δικτύου, ανυπάρκτων όντων των συγκοινωνιακών μέσων, νυκτός και ημέρας, ουκ επαύσατο κακοπαθών, ίνα πληροφορήση την διακονίαν του και κηρύξη τον θείον λόγον ευκαίρως και ακαίρως και εις αυτάς εισέτι τας καλύβας των ποιμένων της περιοχής».
Αφού συμπλήρωσε σχεδόν 10ετή υπηρεσία στην περιοχή Ελασσόνας, ο Σέργιος αναγκάστηκε να μετακινηθεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τον Πειραιά, ως εφημέριος, αφού το 1967 έχασε τον αδελφό του και έπρεπε ο ίδιος να φροντίζει την μητέρα του. Μητροπολίτης Γρεβενών εξελέγη τον Αύγουστο του 1976.
Τελευταία του δημόσια εμφάνιση στην Ελασσόνα ήταν στις 18 Σεπτεμβρίου 2009(…από όπου και η φωτογραφία), στις εκδηλώσεις υποδοχής του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίου, όπου τον πλησίασαν πολλοί Ελασσονίτες για να τον χαιρετίσουν και να συζητήσουν μαζί του. Και ο Σέργιος δεν έκρυβε την ικανοποίηση και τη χαρά του, που ακόμα τον θυμούνται στην Ελασσόνα.
Δεν περνά απαρατήρητο, πως στην Εξόδιο Ακολουθία του μακαριστού μητροπολίτη Γρεβενών, όπου συγχοροστάτησε και ο νεοεκλεγείς μητροπολίτης Ελασσόνος κ. Χαρίτων, έδωσαν το «παρών» αρκετοί Ελασσονίτες, αν και πέρασαν πολλά χρόνια από την 10ετή παρουσία του στην Ελασσόνα.
Ο γράφων συνάντησε πριν λίγους μήνες τον εκλιπόντα ιεράρχη Σέργιο στην ιστορική Ιερά Μονή Οσίου Νικάνορος Ζαβόρδας, και κουβέντιασε μαζί του. Χαρακτηριστικά, τα όσα «κατέθεσε», ανάμεσα στα άλλα:
«Δύσκολες οι εποχές που περνά το έθνος και ο λαός μας. Να ξεσκλαβωθούμε από την κρυφή και ύπουλη σκλαβιά που ζούμε!
Για την Ελασσόνα: προσωπικά χαίρομαι που η Ελασσόνα έχει στο τιμόνι της τοπικής Εκκλησίας ένα αξιόλογο μητροπολίτη, τον Βασίλειο, που είναι πρότυπο ιεράρχη, κάνει πολλά έργα και αγαπάει το ποίμνιο του. Έχει πολλά να κάνει ακόμα στην περιοχή σας. Όταν θα γυρίσεις στην Ελασσόνα να του δώσεις τους χαιρετισμούς μου».
Αυτό έκανα, όταν επέστρεψα στην Ελασσόνα. Επισκέφθηκα τον μακαριστό πια Βασίλειο και του μετέφερα τους χαιρετισμούς του Γρεβενών Σεργίου, που τους δέχθηκε με ένα πλατύ χαμόγελο.
Τώρα πια οι μακαριστοί μητροπολίτες κυρός Βασίλειος και κυρός Σέργιος βρίσκονται μαζί στο «ουράνιο θυσιαστήριο».

Add Comment