Γαλλική αντιπροσωπεία σε Λάρισα – Σεμινάριο της ΑΕΝΟΛ

Στο πλαίσιο διακρατικής συνεργασίας σε θέματα τουρισμού – Σεμινάριο για επιχειρηματίες πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο

DSCN9329 [2]

Τον Γάλλο Πρόεδρο της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουρισμού της Λοζέρ και πρώην υπουργό Γεωργίας κ. Jaques Blanc, υποδέχθηκε η πρόεδρος της Ε.Δ.Π. Leader – Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Λάρισας, στο πλαίσιο διακρατικού σεμιναρίου με θέμα «Διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας στον τομέα του τουρισμού» που πραγματοποιήθηκε από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Νομού Λάρισας (Α.Ε.ΝΟ.Λ. Α.Ε.), μέσω του προγράμματος Leader.
Η γαλλικής αντιπροσωπεία, αποτελούμενη επίσης από τους κ. Pierre Spirito, Διευθυντή της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουρισμού και Yves Dhombres, Συντονιστή της ΟΤΔ Gévaudan- Lozère. παρουσίασε σε τοπικούς επιχειρηματίες του τουρισμού και της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων την εμπειρία της στην εφαρμογή ενός πρότυπου Συστήματος Πιστοποίησης για τα αγροτικά προϊόντα και τις υπηρεσίες του τουρισμού που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή Gevaudan της Λοζέρ.
Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διακρατικής συνεργασίας με θέμα «Ανταλλαγή εμπειριών σε θέματα αειφόρου τουρισμού σε αγροτικές περιοχές, μέσω διαδικασιών ποιότητας», ενώ ακολούθησε συζήτηση.
Καλωσορίζοντας τον κ. Blanc και τα άλλα μέλη της γαλλικής αποστολής, παρουσία και του προέδρου του Επιμελητηρίου Λάρισας κ. Δ. Αδάμ, η κ. Καραλαριώτου παρουσίασε στην ομιλία της τα χαρακτηριστικά της διακρατικής συνεργασίας που ανέπτυξε η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας – μέσω του προγράμματος Leader που χειρίζεται η ΑΕΝΟΛ – με τη Γαλλία τονίζοντας συγκεκριμένα: «Ο τουρισμός είναι μία μεγάλη δύναμη στην περιοχή μας και μέσα από στοχευμένες ενέργειες μπορεί να καταστεί κινητήριος μοχλός ανάπτυξης με απτά οφέλη για την τοπική οικονομία και την αύξηση της απασχόλησης. Προς αυτή την κατεύθυνση, τον περασμένο Ιούνιο παρουσιάσαμε σε έκθεση στο Παρίσι τις ομορφιές και τα προϊόντα μας, πραγματοποιώτας ένα δυναμικό άνοιγμα της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας σε νέες αγορές.
Η γαλλική ομάδα διαθέτει σημαντική εμπειρία στην εφαρμογή ενός πρότυπου Συστήματος Πιστοποίησης, τόσο για τα αγροτικά προϊόντα όσο και για τις υπηρεσίες τουρισμού.
Κι αυτός ακριβώς είναι ο στόχος της διακρατικής συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει με τη Γαλλία και συγκεκριμένα με την περιοχή Λοζέρ: Η μεταφορά της τεχνογνωσίας ώστε στη συνέχεια να δημιουργηθεί και να εφαρμοστεί και στην περιοχή μας ένα «Ειδικό Σήμα ποιότητας Προϊόντων και Υπηρεσιών». Σκοπός των επιχειρηματιών θα πρέπει να είναι να αναβαθμίσουν και να αναδείξουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Το «κλειδί» για την επίτευξη της ανταγωνιστικότητας, και κατ’ επέκταση της διαφοροποίησης και της καινοτομίας, είναι η ποιότητα.
Η διασφάλιση της ποιότητας και η προστασία του περιβάλλοντος αποτελούν για εμάς μονόδρομο για την ανάπτυξη, δεδομένων και των δυσκολιών που περνάμε ως χώρας και συνεπώς ως νομός.
Οι τοπικές μας τουριστικές επιχειρήσεις λοιπόν πρέπει να αναζητήσουν νέους τρόπους για να προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες που θα τα κάνουν να ξεχωρίζουν, να έχουν δηλαδή συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλα παρόμοια και άρα να κερδίζουν την προτίμηση των καταναλωτών.
Καλωσορίζω τους διακεκριμένους Γάλλους επισκέπτες μας, που βρίσκονται εδώ για να μας μεταφέρουν την τεχνογνωσία αλλά και τις εμπειρίες τους πάνω στις διαδικασίες ποιότητας που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή τους.
Στόχος είναι να διδαχθούμε ως περιοχή από τις επιτυχημένες τεχνικές τους και να δημιουργήσουμε κάτι αντίστοιχο και στη Λάρισα».

[wpg_thumb]

Με τη σειρά του ο κ. Αδάμ καλωσόρισε την γαλλική αποστολή στην πόλη της Λάρισας και ανάφερε ότι από αυτή την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειρίας, η περιοχή μας αναμένεται να αποκομίσει πολλαπλά οφέλη για την προώθηση του τουρισμού.

Συντονιστής του σεμιναρίου ήταν ο πρόεδρος της Α.Ε.ΝΟ.Λ. Θεόδωρος Μηνάς, ενώ εισηγήσεις παρουσίασαν η Συντονίστρια προγράμματος LEADER και Διευθύντρια της Αναπτυξιακής Εταιρείας Νομού Λάρισας κ. Σεβαστή Μπασδέκη, το μέλος του Επιμελητηρίου Λάρισας – πρόεδρος του Δικτύου ”ΟΛΚΙΣ ” κ. Ν. Ντάγκας, ο Διευθυντής της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουρισμού κ. Pierre Spirito και η συνεργάτης της Αναπτυξιακής Εταιρείας Νομού Λάρισας κ. Παναγιώτα Σάρρου, ενώ παρέστη και η διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας κ. Χρύσα Βουλγαράκη.
Μετά τη λήξη του σεμιναρίου, με πρωτοβουλία της κ. Καραλαριώτου ο Jacques Blanc ξεναγήθηκε παρουσία της στο χώρο του Αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας και μετά αναχώρησε για την Ελασσόνα όπου και ξεναγήθηκε στον Όλυμπο από το μέλος του Δ.Σ. της «Α.Ε.ΝΟ.Λ. Α.Ε.» και Οικονομικό Επόπτη του Επιμελητηρίου Λάρισας κ. Οικονόμου Δημήτριο.
Στην συνέχεια τα στελέχη της «Α.Ε.ΝΟ.Λ. Α.Ε.» και τα μέλη της γαλλικής αποστολής συμμετείχαν σε τεχνική σύσκεψη στα γραφεία της εταιρείας όπου συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες για την διοργάνωση της Ελληνογαλλικής Εβδομάδας στην Αθήνα στα τέλη Σεπτεμβρίου .
Η βραδιά έκλεισε με παράθεση γεύματος στα μέλη της γαλλικής αποστολής από την «Α.Ε.ΝΟ.Λ. Α.Ε.»

Add Comment