Απ. Βάλλας: “Μέλημα του Δήμου να εμπνεύσει τους πολίτες”

Απόστολος Βάλλας: «Μέλημα του Δήμου δεν είναι οι εργολαβίες αλλά να εμπνεύσει τους πολίτες του για το αύριο»

Ανοιχτή ομιλία του επικεφαλής του συνδυασμού «Τα 5 Διαμάντια» το περασμένο Σάββατο 12 Απριλίου στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΛΛΑΣ

Μία πρωτόγνωρη προεκλογική ομιλία, ενόψει των επερχόμενων Αυτοδιοικητικών Εκλογών της 18ης Μαΐου, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι πολίτες βρέθηκαν το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου 12 Απριλίου στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης, δίπλα από το ΚΕΠ, μετά από ανοιχτή πρόσκληση του συνδυασμού «Τα 5 Διαμάντια» για την Αυτοδιοικητική Παρέμβαση.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού, Απόστολος Βάλλας, αφού ευχαρίστησε τους πολίτες για την παρουσία τους, επιχείρησε να ερμηνεύσει τον λόγο που επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος χώρος για την πρώτη επίσημη ομιλία του. «Προσπαθούμε να περάσουμε μία σημειολογία, αφενός επιλέγοντας έναν υπαίθριο χώρο για να μπορούμε να σας κοιτάμε στα μάτια, αφετέρου να πούμε όσα έχουμε να πούμε από την Πλατεία Εθνικής Αντίστασης, δίπλα από το αφημένο στη μοίρα του σιντριβάνι…»

«Για εμάς», επισήμανε αρχικά «η τοπική αυτοδιοίκηση έχει ως κέντρο της τον άνθρωπο και όλα θα πρέπει να είναι συνάρτηση της αξίας του προσώπου και όχι του μαζάνθρωπου που προωθεί η εποχή μας». Και συνέχισε: «Δεν είμαστε εδώ για να σας πούμε κάτι καινούριο, αλλά για να δώσουμε απαντήσεις μέσα από τα αυτονόητα της ζωής. Ωστόσο, οι πολίτες έχουν καθήκον και υποχρέωση να γνωρίσουν το παρελθόν τους για να καταφέρουν να προσδιοριστούν στο σήμερα. Δυστυχώς, όσα πρόκειται να πούμε έρχονται από το παρελθόν κι όχι από το παρόν ή το μέλλον. Μιλάμε για όσα θα έπρεπε να είχανε γίνει χθες, για να αντιληφθούμε το μέγεθος της κατάντιας που έχουμε περιπέσει… Το σίγουρο όμως είναι ότι όσα λέμε συμβαίνουν ήδη σε όμορες κοινωνίας, ακόμα και γειτονικές μας».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο όνομα του συνδυασμού «Τα 5 Διαμάντια», επιχειρώντας να ερμηνεύσει με έναν ιδιαίτερο τρόπο τη σημειολογία του ονόματος: «Το πρώτο Διαμάντι», ανέφερε ο κύριος Βάλλας «είναι η Ανιδιοτέλεια, γιατί πρωτίστως οφείλουμε να είμαστε ανιδιοτελείς, με ανάγκη προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο. Το δεύτερο Διαμάντι έρχεσαι ως φυσική απόρροια του πρώτου και είναι ο Αλληλοσεβασμός κι έπειτα το τρίτο Διαμάντι ως απαραίτητη κοινωνική διεργασία, η Αλληλεγγύη. Όλα αυτά πρόκειται να συμβούν μόνο μέσω της διαδικασίας της Αυτενέργειας, το τέταρτο Διαμάντι, στο πλαίσιο της Αγάπης, που είναι και η κορωνίδα της ανθρώπινης ύπαρξης. Δεν αγαπάμε σήμερα», τόνισε, «γιατί δεν θέλουμε να μπούμε στο πρόβλημα του άλλου. Γιατί η αγάπη όπως και η ελευθερία έχουν κόστος… Θα χαρούμε, αλήθεια, το Πάσχα αν εμείς ψήνουμε τον οβελία και οι διπλανοί μας δεν έχουν ένα πιάτο φαί;»

Αναφορικά με τις πολιτικές αποφάσεις και σκοπιμότητες του παρελθόντος ο κύριος Βάλλας τόνισε: «Το κρίσιμο μέγεθος για έναν τόπο, για να σταθεί, να παράξει και να υπάρξει στη διαχρονία του είναι η μικρή κοινότητα, η «πόλη-κράτος» που μαθαίναμε στο σχολείο. Γιατί στις μικρές κοινότητες, όπως τουλάχιστον τις βιώναμε προ «Καποδίστρια», υπήρχε η δυνατότητα της πραγματικής αυτενέργειας μέσω της αμεσοδημοκρατίας… Δυστυχώς όμως, όσοι μας κυβερνούν, αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τα ονόματα δύο μεγάλων ανδρών του Καποδίστρια και του Καλλικράτη για να περιτυλίξουν την αντεθνική τους δράση. Ο συνδυασμός «Τα 5 Διαμάντια» προτείνει κατάργηση στην πράξη του «Καλλικράτη», όχι βέβαια Συνταγματικά, αλλά μέσω της επανίδρυσης των τοπικών συμβουλίων που θα συνεδριάζουν και θα συντάσσουν μόνα τους οικονομικό προγραμματισμό, δίνοντας λόγο στους συμπολίτες και εν συνεχεία στο δημοτικό συμβούλιο».

Αίσθηση, επίσης, δημιούργησε και η θέση του επικεφαλής των Πέντε Διαμαντιών αναφορικά με τον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης και πώς ο συνδυασμός του τον αντιμετωπίζει: «Για εμάς, δεν είναι το ζητούμενο να πάρουμε την εξουσία, γιατί όσοι επιδιώκουν την εξουσία δεν κρίνονται μόνο για τις προσωπικές τους επιλογές αλλά και για τον αντίκτυπο των αποφάσεών τους στο σύνολο των πολιτών… Αν κάθε υποψήφιος δήμαρχος αντιλαμβάνονταν το διακύβευμα της εξουσίας θα παρακαλούσε να μην είχε μπει ποτέ σε αυτή την διαδικασία… Διακονία είναι ο Δήμος, δεν είναι εξουσία. Υπηρέτης είναι ο Δήμος, χωρίς όμως να απουσιάζουν και οι ευθύνες των πολιτών. Τέρμα πια η εργολαγνείες και οι αναθέσεις. Μέλημα του Δήμου δεν είναι οι εργολαβίες αλλά να εμπνεύσει τους πολίτες του για το αύριο».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στον τομέα της ανάπτυξης, σημειώνοντας τα εξής: «Σχεδιάσαμε ποτέ τί θέλουμε; Έγινε ποτέ ένας βασικός σχεδιασμός μέσω της αμεσοδημοκρατίας, συζητώντας με τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου; Τελικά, τί θα παράξουμε στον Δήμο Ελασσόνας; Τί άλλο αν όχι ποιοτικά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, γιατί το δικό μας υπερόπλο σε σχέση με τον ορυμαγδό των προϊόντων που μας κατακλύζουν από όλο τον κόσμο δεν είναι η ποσότητα αλλά η ποιότητα. Και εκεί πρέπει να εστιάσουμε. Ωστόσο, οι ξεπουλημένοι της κεντρικής εξουσίας επιχείρησαν να μας πείσουν ότι το γάλα των 11 ημερών είναι φρέσκο και όσα συμβαίνουν ήδη με το γάλα θα τα βρούμε μπροστά μας σε επίπεδο ασθενειών. Είναι αναγκαιότητα, λοιπόν, να συνθέσουμε ομάδες παραγωγών -αποφεύγω τον όρο «συνεταιρισμούς» γιατί δημιουργεί περίεργους συνειρμούς- με σκοπό να πουλούν στην καλύτερη τιμή το γάλα τους μέσω μηχανημάτων αυτόματης πώλησης».

Και συνέχισε: «Ποιος άραγε γνωρίζει ότι ο μεγαλύτερος αμυγδαλεώνας της Ελλάδας βρίσκεται στο Δομένικο και αν συμπεριλάβουμε τα στρέμματα αμυγδαλεώνων της Μηλέας, η παραγωγή ποιοτικού προϊόντος γίνεται αξεπέραστη. Η κατάντια μας όμως είναι ότι δεν διαθέτουμε ούτε έναν σπαστήρα στον Δήμο Ελασσόνας… Ποιος άραγε γνωρίζει ότι το καλύτερο μέλι στην Ευρώπη παράγεται στο Δήμο Ελασσόνας, σύμφωνα με πρόσφατο διαγωνισμός της Ε.Ε., ακριβώς γιατί στον τόπο μας υπάρχουν 32 ενδημικά φυτά που δεν φύονται πουθενά αλλού στον κόσμο και προσδίδουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους στο μέλι, καθιστώντας το ένα από τα κορυφαία μας προϊόντα; Γιατί ποτέ δεν μας μίλησαν για αυτά οι τοπικοί μας άρχοντες; Φαίνεται πώς δύο πράγματα συμβαίνουν, ή ότι αδιαφορούν ή αγνοούν για όσα συμβαίνουν. Δεν υπάρχει άλλη απάντηση. Εκτός κι αν όλα γίνονται εσκεμμένα… Δεν θέλω όμως να κρίνω κανέναν, ούτε την Δημοτική Αρχή, ούτε την κεντρική εξουσία. Αυτό μπορούσαν να κάνουν οι άνθρωποι κι αυτό έκαναν…»

Αναφορά έγινε, επίσης, για την έκταση του Ομαδικού Αμπελώνα και το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο καπνού: «Φτάσαμε δυστυχώς στο σημείο να καταστρέψουμε τον μεγαλύτερο αμπελώνα των Βαλκανίων από λάθος πολιτικές, καθιστώντας τον έναν απέραντο και μη προσοδοφόρο σιτοβολώνα, τη στιγμή που θα μπορούσαμε να στήσουμε εκεί έναν υπερσύγχρονο θερμοκηπιώνα, όπου θα παράγουμε κηπευτικά 12 μήνες τον χρόνο και δεν θα χρειάζεται να εισάγουμε ντομάτα από χώρες όπως η Ολλανδία που ‘χει έκταση όση περίπου η Θεσσαλία και ελάχιστη ετήσια ηλιοφάνεια. Δίπλα ακριβώς από τον αμπελώνα χάσκει το έκτρωμα πια του καπνεργοστασίου. Ένα έργο δισεκατομμυρίων που δεν επέτρεψαν να λειτουργήσει ποτέ. Δεν είναι ανάγκη να μετατραπεί σε φυλακές, όπως προτείνουν κάποιοι, αλλά σε ένα σύγχρονο συσκευαστήριο-τυποποιητήριο των προϊόντων που θα παράγονται στον θερμοκηπιώνα».

O κύριος Βάλλας, μιλώντας για την αναγκαιότητα αξιοποίησης του Ολύμπου και του πλούσιου ιστορικού παρελθόντος του Δήμου, επισήμανε το χρέος όλων να ανιχνεύσουν άμεσα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, χωρίς λαϊκισμούς και ψέματα. Να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας όχι με ευχές, αλλά με πραγματική δουλειά και ιδρώτα. Γιατί, όπως τόνισε, «τα προβλήματά μας θα τα λύσουμε μόνοι μας. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να ενεργοποιήσουμε ξανά την παραγωγική διαδικασία στον τόπο μας».

Κλείνοντας, κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν έμπρακτα τον συνδυασμό «Τα 5 Διαμάντια» εκφράζοντας ανοιχτά την δυσαρέσκειά του για ορισμένους πολίτες που αναζητούν ακόμη «αφεντικά». «Η αποχή μας από τα κοινά», τόνισε, «παρόλο που είναι απότοκο των εκβιασμών από το παρακράτος της επίσημης εξουσίας δεν πρέπει να επικρατήσει εν όψει μίας τόσο κρίσιμης για τον τόπο εκλογική περίοδο».

Ο συνδυασμός «Τα 5 Διαμάντια» για την Αυτοδιοικητική Παρέμβαση και ο επικεφαλής του, Απόστολος Βάλλας, καλούν όλους τους πολίτες την ερχόμενη Παρασκευή 25 Απριλίου στις 20.30 στην αίθουσα θεάτρου “Βασίλης Φαρμάκης” για μία ακόμη ανοιχτή συζήτηση αφορμή των Αυτοδιοικητικών Εκλογών.

Add Comment