Εορτάστηκε η 25η Μαρτίου στην Ελασσόνα

«Να αναλογιστούμε τι χάσαμε, τι έχουμε και τι μας πρέπει!»

Του Γιάννη Μουκίδη

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Λαμπρότητα, θρησκευτική κατάνυξη όπως γίνεται κάθε χρόνο αλλά και μηνύματα με «φόντο» την δύσκολη περίοδο που ζει η χώρα, στην Ελασσόνα που γιόρτασε τον «διπλό Ευαγγελισμό».
Η επίσημη δοξολογία πραγματοποιήθηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσόνας κ. Βασίλειος, και συλλειτούργησαν ο πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Ελασσόνας – αρχιμανδρίτης π. Χαρίτων Τούμπας και ο κλήρος της πόλης. Αμέσως μετά, οι επίσημοι και ο κόσμος κατευθύνθηκαν στο χώρο του Μνημείου των Πεσόντων, όπου αναπέμφθηκε επιμνημόσυνη δέηση.
Ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από τον εκπαιδευτικό του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ελασσόνας κ. Ανέστη Καραγκούνη, που με περιεκτικό λόγο αναφέρθηκε «στο μεγαλύτερο ιστορικό γεγονός της νεότερης ιστορίας μας, αφού με αυτήν το έθνος μας κατόρθωσε να αποκτήσει κρατική υπόσταση», ενώ «κατέθεσε» με τη σειρά τους τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν εκείνη την ιδιαίτερη περίοδο της Ελληνικής ιστορίας.
Ξεχωριστό το απόσπασμα του ομιλητή: «Η επανάσταση του 1821 δεν ήταν ταξική όπως η Γαλλική. Ήταν ένας καθολικός αγώνας για πίστη και
Ελευθερία. Τιμώντας σήμερα το 1821, αναπόφευκτα γίνονται παραλληλισμοί με την πρωτόγνωρη δυσμενή κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας. Τότε είχαμε να αντιμετωπίσουμε μία ισχυρή Οθωμανική Αυτοκρατορία, ενώ σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με διάφορα ισχυρά απρόσωπα οικονομικά κέντρα που με αναίδεια διασύρουν την πατρίδα μας και προσπαθούν να την γονατίσουν. Βέβαια γι΄ αυτή την κατάσταση η ευθύνη είναι συλλογική, από τη βάση της πυραμίδας μέχρι την κορυφή. Όλοι όσοι νομιμοποίησαν την διαφθορά, εισήγαγαν τον αμοραλισμό ξένο προς τα ήθη της Ελληνικής κοινωνίας και κατάργησαν παραδοσιακές αξίες που χαρακτηρίζουν τον Ελληνικό λαό. Αλλά και όλοι εμείς που προτάξαμε την ατομικότητα, το προσωπικό συμφέρον, την φαυλότητα, την ανομία, την ατιμωρησία. Σ΄ αυτή τη δύσκολη στιγμή που περνά η πατρίδα μας, θα πρέπει να ανατρέξουμε και να αναβαπτιστούμε στις αξίες και στα ιδανικά του ΄21, στον πατριωτισμό και τη θυσία των αγωνιστών, να κρατήσουμε αυτά που μας ενώνουν και να αναλογιστούμε τι χάσαμε, τι έχουμε και τι μας πρέπει!».
Και ο κ. Καραγκούνης ολοκλήρωσε: «Και τα νέα παιδιά καλούνται να σηκώσουν το τεράστιο βάρος για το μέλλον της πατρίδας, να κρατήσουν στη μνήμη τους, τις συμβουλές του Κολοκοτρώνη και του Κοραή. Ο πρώτος προέτρεψε τους νέους να σκλαβωθούν στα γράμματα τους και να δοθούν στις σπουδές τους. Ο δεύτερος καθιστά σαφές, ότι μόνο μέσα από την παιδεία θα γίνουν ελεύθεροι άνθρωποι και όποιος είναι ελεύθερος συλλογάται καλά, επομένως ενεργεί σωστά».
Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από τις αρχές και τους φορείς και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή με ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Αμέσως μετά, στην παραποτάμια οδό Μητροπολίτου Ιακώβου, αναπτύχθηκε η παρέλαση μαθητών όλων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ελασσόνας, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Ελασσόνας(με τη διεύθυνση του αρχιμουσικού της κ. Δημ. Τσιαβέ).
Στις εορταστικές εκδηλώσεις της Ελασσόνας παρευρέθηκαν: η εντεταλμένη σύμβουλος – πρ. αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας και πρ. έπαρχος κ. Μαρία Μαμάρα, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γιώργος Πασχόπουλος, οι πρ. βουλευτές κ.κ. Ι. Παπαδημόπουλος, Ελευθ. Κυριακού, ο πρόεδρος του Δημοτ. Συμβουλίου Ελασσόνας κ. Θεόδ. Λιάπης, η αντιπρόεδρος του Δ.Σ. κ. Βάϊα Αργύρη – Μουτζίκου, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Φώτ. Τσιόγκας, Νικ. Γάτσας, Ι. Νάνος, ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. κ. Χαρ. Γκουντούρας, ο πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Κ. Κορακίδης, δημοτικοί σύμβουλοι, αξιωματικοί – εκπρόσωποι της 1ης Στρατιάς(κ. Παπαμαργαρίτης) και του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας(κ. Θώδας), αξιωματικοί της 694 ΠΑΠ, ο διευθυντής της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Ελασσόνας κ. Πέτρος Μουταφίδης, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Ελασσόνας κ. Ελ. Μουλτσιάς, ο πρώην δήμαρχος Ελασσόνας κ. Πέτρος Χατζήνας, αυτοδιοικητικοί, υποψ. δήμαρχοι, η σχολικός σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μαρία Παπαδοπούλου, διευθυντές υπηρεσιών, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, εκπαιδευτικοί, μαθητές και δεκάδες κάτοικοι της περιοχής, που …εκμεταλλεύθηκαν την λιακάδα της ημέρας.

[wpg_thumb]

Add Comment