«Μέτωπο» με άμεση λήψη μέτρων κατά της λύσσας στην Ελασσόνα!

ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΦΟΡΕΩΝ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ – ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΚΑΙ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΩΝ ΖΩΩΝ – ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ
Του Γιάννη Μουκίδη

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

«Μέτωπο» κατά της λύσσας με άμεση λήψη μέτρων στην Ελασσόνα και στην γύρω περιοχή οριστικοποιήθηκε χθες σε ευρεία σύσκεψη φορέων που έγινε στο Δημαρχείο Ελασσόνας, μετά το κρούσμα λύσσας σε σκύλο, που παρουσιάστηκε πριν λίγες ημέρες.
Ανοίγοντας την σύσκεψη ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γιώργος Πασχόπουλος ανέφερε αρχικά τις ενέργειες που έγιναν ήδη για την αντιμετώπιση του φαινομένου που αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, αλλά και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την μη εξάπλωση της νόσου. «Πρέπει να αντιληφθούμε πως αυτή η κατάσταση αφορά τους πάντες και όχι μόνο τους κτηνοτρόφους. Αφορά τους πολίτες, τις σχολικές μονάδες της περιοχής, τους κυνηγούς, μας αφορά όλους. Όσο πιο αποτελεσματικά και έγκαιρα αντιμετωπίσουμε το όλο θέμα, τόσο το καλύτερο. Είναι ένα σημαντικό ζήτημα, χρειάζεται ενημέρωση του κόσμου στην Ελασσόνα και στα δημοτικά διαμερίσματα, στα σχολεία, στους μαζικούς φορείς. Προέχει ο εμβολιασμός όλων των αδέσποτων», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πασχόπουλος.
Ήδη, έχει επιλεχθεί σημείο που θα οδηγηθούν τα αδέσποτα ζώα και έχει γίνει η μέριμνα για τα υλικά που θα χρειαστούν για την περισυλλογή των ζώων: εμβόλια, αλυσίδες, γάντια, σήμανση κλπ.
Σε σύντομη τοποθέτηση του ο Περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας κ. Αθαν. Παιδής, επεσήμανε ανάμεσα στα άλλα: «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας από την πρώτη στιγμή με απόφαση του περιφερειάρχη κινητοποίησε τις αρμόδιες υπηρεσίες. Πρέπει να συνεργαστούμε όλοι οι αρμόδιοι φορείς και να ενημερώσουμε τους πολίτες και όλους τους εμπλεκομένους. Οι πολίτες πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με άγνωστα ζώα που έχουν επιθετική συμπεριφορά. Καλό είναι πως εάν εντοπιστεί ζώο με ύποπτη και ασυνήθιστη συμπεριφορά η ακόμα και νεκρό ζώο να ενημερώσουν αμέσως την Κτηνιατρική υπηρεσία η το Δασαρχείο η και τις υπηρεσίες του Δήμου».
Στην υπεύθυνη ενημέρωση τους για το κρούσμα λύσσας στην Ελασσόνα ο διευθυντής της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Αθανάσιος Γκουντέλας και η προϊσταμένη του Τμήματος Υγείας Ζώων κ. Μαρία Ντανίκα έκαναν λόγο για την επιτακτική αναγκαιότητα εμβολιασμού όλων των ζώων αδέσποτων και δεσποζόμενων(σκύλου και γάτας).
Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στην καταγραφή και τον εμβολιασμό των τσοπανόσκυλων και των κυνηγετικών σκύλων, καθώς και στην περισυλλογή και τον άμεσο εμβολιασμό των αδέσποτων ζώων.
Σημειώνεται η άμεση ανταπόκριση όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την καλύτερη αντιμετώπιση του φαινομένου, που προέκυψε στην Ελασσόνα.
Στην σύσκεψη παραβρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι Ελασσόνας κ.κ. Δημ. Έξαρχος, Ι. Δραγατσίκης, Ι. Νάνος, Ν. Γάτσας, Μιλτ. Βαρσάμης, Αθ. Καλιακούδας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Χαρ. Γκουντούρας, δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας κ. Νικ. Παλάσκας, ο πρ. αντιδήμαρχος – κτηνίατρος κ. Γ. Παπαδόπουλος, οι διοικητές του Α.Τ. Ελασσόνας κ. Π. Μουταφίδης και της Πυροσβεστικής κ. Ελευθ. Μουλτσιάς, εκπρόσωποι του Κέντρου Υγείας Ελασσόνας και της ΠΑΠ, η δασάρχης Ελασσόνας κ. Ζωή Φτίκα, ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου κ. Φίλιππος Πακάκης, εκπρόσωποι της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, η εκπρόσωπος των Αδέσποτων Εθελοντών Λάρισας κ. Βανέσα Σιώμου, διευθυντές σχολικών μονάδων, κτηνίατροι της περιοχής, από τους Εθελοντές ο κ. Στέφ. Γκατζιούρας και αρκετοί εθελοντές, ο πρόεδρος του Χ.Ο.Σ. Ελασσόνας κ. Γ. Τριανταφύλλου, οι «Έλληνες Διασώστες»(Κλιμάκιο Ελασσόνας), φιλοζωικές οργανώσεις, από τους Μελισσοκόμους ο κ. Ελευθ. Γκρίγκας, κτηνοτρόφοι, κυνηγοί κ.ά.

[wpg_thumb]

Add Comment