Αφιέρωμα στο συνθέτη Στ. Κουγιουμτζή στο Λιβάδι

1546394_10203176244236719_1489130527_n [1]

«Γύρνα τις ώρες…» από τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Λιβαδίου

Ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Λιβαδίου προσκαλεί όλους τους φίλους της Μουσικής στην τιμητική εκδήλωση αφιερωμένη στον μεγάλο Έλληνα συνθέτη Σταύρο Κουγιουμτζή που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου και ώρα 6.00 μ.μ. στο Ζάννειο Μορφωτικό Κέντρο Λιβαδίου. Την εκδήλωση θα τιμήσουν με τη παρουσία τους η σύζυγος του συνθέτη κ. Αιμιλία Κουγιουμτζή και ο στιχουργός κ. Φίλιππος Γράψας. Παρουσιάστρια της εκδήλωσης είναι η κ. Νικολέττα Δ. Τσιτσανούδη-Μαλλίδη Εκλ. Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, δημοσιογράφος και συγγραφέας. Την εκδήλωση πλαισιώνουν η παιδική Χορωδία και Ορχήστρα του Εξωραϊστικού Συλλόγου καθώς και η Ορχήστρα Λιβαδιωτών Φίλων της Μουσικής που θα ερμηνεύσουν γνωστές μελωδίες. Ερμηνευτές ο Θάνος Παπανικολάου και η Κωνσταντίνα Κάλφα. Τη μουσική επιμέλεια ανέλαβε ο Λάζαρος Γ. Μπίσμπας φιλόλογος – μουσικός.
Είσοδος Ελεύθερη

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
« Γύρνα τις ώρες…»
Ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Λιβαδίου σας προσκαλεί στην τιμητική εκδήλωση αφιερωμένη στο μεγάλο Έλληνα συνθέτη Σταύρο Κουγιουμτζή που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου και ώρα 6.00 μ.μ. στο Ζάννειο Μορφωτικό Κέντρο Λιβαδίου. Την εκδήλωση θα τιμήσουν με τη παρουσία τους η σύζυγος του συνθέτη κ. Αιμιλία Κουγιουμτζή καθώς και ο στιχουργός κ. Φίλιππος Γράψας. Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη Εκλ. Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, δημοσιογράφος και συγγραφέας. Πλαισιώνουν η παιδική Χορωδία και Ορχήστρα του Εξωραϊστικού Συλλόγου και η Ορχήστρα Λιβαδιωτών Φίλων της Μουσικής που θα ερμηνεύσουν γνωστές μελωδίες του τιμώμενου συνθέτη. Ερμηνευτές θα είναι ο Θάνος Παπανικολάου και η Κωνσταντίνα Κάλφα. Τη μουσική επιμέλεια ανέλαβε ο κ. Λάζαρος Γ. Μπίσμπας, φιλόλογος – μουσικός.
Είσοδος Ελεύθερη

Με τιμή εκ μέρους του Δ.Σ.
ο Πρόεδρος Καψάλης Δημήτρης

Βιογραφικό Νικολέττας Τσιτσανούδη – Μαλλίδη
Η Νικολέττα Δ. Τσιτσανούδη-Μαλλίδη εκλέχτηκε πρόσφατα Επίκουρη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Ως δημοσιογράφος έχει εργασθεί σε σειρά αθηναϊκών εφημερίδων (“Χώρα”, “Αδέσμευτος Τύπος”, “Επενδυτής” κ.ά.) και έχει διευθύνει περιφερειακά, τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά ΜΜΕ. Συνεργάσθηκε με τον τηλεοπτικό σταθμό NEW CHANNEL και την Ένωση Περιφερειακών Καναλιών Ελλάδος, παρουσιάζοντας πολιτικές και κοινωνικές εκπομπές.
Διετέλεσε υπεύθυνη Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων σε γραφείο της Αντιπροεδρίας της Βουλής των Ελλήνων και ασχολήθηκε συστηματικά με το αντικείμενο της υποστήριξης του κοινοβουλευτικού έργου. Έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε σειρά διεθνών Συνεδρίων και έχει αρθρογραφήσει στον ελληνικό και ξένο έντυπο Τύπο (εφημ. “Βήμα” κ.ά.). Είναι μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων. Πρόσφατα έλαβε διπλή βράβευση στις Η.Π.Α. από το ερευνητικό κέντρο Untested Ideas Research Center που εδρεύει στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Μεταξύ δεκάδων υποψηφιοτήτων από Πανεπιστήμια της Αμερικής, της Ευρώπης και της Ασίας, η κ. Τσιτσανούδη – Μαλλίδη συγκαταλέγεται μεταξύ των 7 συγγραφέων και πανεπιστημιακών διεθνώς που έλαβαν τα βραβεία του Διακεκριμένου Ερευνητή (UI Outstanding Research Scholar Award) και του Διακεκριμένου Κριτή Επιστημονικών Περιοδικών (UI Outstanding Journal Reviewer Award). Η βράβευση της Ελληνίδας πανεπιστημιακού έγινε στο πλαίσιο του 1st Untested Ideas International Research Conference που πραγματοποιήθηκε στο Niagara Falls της Ν. Υόρκης. Επίσης, βραβεύτηκε πρόσφατα για το επιστημονικό αλλά και λογοτεχνικό της έργο και από τη Διεθνή Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών. Στην Αμερική κυκλοφορούν δύο επιστημονικά βιβλία της, εκ των οποίων το ένα αναφέρεται στην περιγραφή της οικονομικής κρίσης από τα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ. Είναι παντρεμένη με τον κ. Γιώργο Μαλλίδη και έχουν δύο παιδιά.
Ο Φίλιππος Γράψας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, από πατέρα Λευκάδιο και μάνα Θεσσαλονικιά. Από μικρός λάτρευε την ποίηση και κρυφά σκάρωνε στιχάκια. Την δεκαετία του ’80, ασχολήθηκε συστηματικά με τον στίχο και βγήκαν οι πρώτοι δίσκοι με δικά του τραγούδια. Καθοριστική για να ξεκινήσει καριέρα στιχουργού, ήταν η συνάντησή του με τον Μάνο Χατζηδάκι. Τον σημαντικότερο βέβαια ρόλο στην πορεία του έπαιξε ο Μάριος Τόκας. Μαζί κάνανε μεγάλες επιτυχίες: “Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη ξημερώματα”, “Λαδάδικα” κλπ. Έχει συνεργαστεί με σπουδαίους συνθέτες και τραγουδιστές που του χάρισαν επιτυχίες και τον βοήθησαν να χτίσει μια σημαντική καριέρα. Ζει πάντα στη Θεσσαλονίκη με την οικογένειά του.

Ο Σταύρος Κουγιουμτζής γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1932, σ’ ένα προσφυγικό συνοικισμό. Εκεί πρωτάκουσε τα σμυρνέικα και αργότερα τα λαϊκά τραγούδια. Στα δεκαπέντε του χρόνια γράφτηκε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, όπου μελέτησε πιάνο με τον Τώνη Γεωργίου και άλλους, και πήρε πτυχίο αρμονίας, αντίστιξης και φούγκας με το Σόλωνα Μιχαηλίδη. Επίσης δεν είναι γνωστές στο κοινό και οι γνώσεις του επάνω στη βυζαντινή μουσική. Αργότερα, στην Αθήνα συμπλήρωσε τις σπουδές του με τον Γιάννη Ανδρέου- Παπαϊωάννου. Από το 1952 αρχίζει να εργάζεται ως πιανίστας σε διάφορα νυχτερινά κέντρα της Θεσσαλονίκης και δέκα χρόνια αργότερα γράφει τα πρώτα του τραγούδια. Το 1967 παντρέυεται την Αιμιλία Κουγιουμτζή συμμαθήτρια της αδελφής του με την οποία συνδέονται από τα εφηβικά τους χρόνια .Πλέον στην Αθήνα ασχολείται επαγγελματικά με το τραγούδι κάνοντας τη πρώτη του μεγάλη επιτυχία « Να ‘ τανε το ‘21». Η συνεργασία του με τους μεγαλύτερους Έλληνες στιχουργούς και ερμηνευτές άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του. Μάνος Ελευθερίου, Λευτέρης Παπαδόπουλος αλλά και από τους τραγουδιστές Γιώργος Νταλάρας, Αννα Βίσση, Δημητρης Μητροπάνος και πολλοί άλλοι. Απο τις γνωστότερες δημιουργίες του: «Κάπου Νυχτώνει», «Τώρα που θα φύγεις», « Το πουκάμισο το θαλασσί», αλλά και το ¨Κόκκινο φουστάνι» της Ελευθερίας Αρβανιτάκη. Η Αιμιλία Κουγιουμτζή ερμηνεύτρια και η ίδια υπήρξε η μούσα του συνθέτη. Σύντροφος στη ζωή και στη τέχνη του, συμμετείχε στους δίσκους «Ηλιοσκόπιο», «Τραγούδια του καιρού μας», «Μικραίνει ο κόσμος», «Ύμνοι Αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων», και ερμήνευσε επανεκτελέσεις τραγουδιών του στο δίσκο «Κάτι παιδιά που αγαπάνε το τραγούδι». Χάρησε στο Σταύρο Κουγιουμτζή δύο κόρες τη Δώρα και τη Μαρία. Το 1988 ο συνθέτης επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη όπου και έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του.

Ο ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΙΒΑΔΙΟΥ
Iδρύθηκε στις 23 Ιανουαρίου του 1977 από μια δραστήρια ομάδα σαράντα νέων ανθρώπων με σκοπό τη δραστηριοποίηση στον τομέα του Πολιτισμού στο ορεινό Λιβάδι. Με συνεχή παρουσία και με μια πλούσια παράδοση ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Λιβαδίου, διατηρώντας και ενισχύοντας στο ακέραιο την πολιτιστική ταυτότητα των κατοίκων του έχει να επιδείξει πλειάδα δραστηριοτήτων. Γενεές ανθρώπων καλλιέργησαν μέσα από τη μουσική, το χορό, το θέατρο, τα εικαστικά τα αισθήματα αλληλεγγύης, συναδέλφωσης και γενικότερα προσφοράς στο ορεινό βλαχοχώρι των 1.200μ υψόμετρο. Ο E.Σ.Λ. με πλειάδα εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών «στη πλάτη» του αποτελεί συνεκτικό ιστό της τοπικής κοινωνίας αλλά και των απανταχού Λιβαδιωτών. Σήμερα ο Ε.Σ.Λ διοικείται από μια νέα γενιά ανθρώπων που διαβιούν στο Λιβάδι και καταβάλουν κάθε προσπάθεια παραγωγής πολιτισμού. Το νεότευκτο Δ.Σ. αποτελείται από τους : Καψάλης Δημήτριος,Πρόεδρος, Τσανούσα Ναυσικά,Αντιπρόεδρος,Τσαχαλίνα Γλυκερία,Γραμματέας
Μπατζογιάννη-Γαζέτη Ξανθίππη,Ταμίας, Γιάγκου Γλυκερία,Μέλος, Τεγούλη Καλλιόπη,Μέλος
Τζημαγιώργη Έλενα.
Η Παιδική Χορωδία καθώς και η Ορχήστρα νέων αποτελούνται από μαθητές Δημοτικού Γυμνασίου και Λυκείου που αποτελούν μέλη του Συλλόγου και ενισχύουν τη δράση του μέσα από τον κόσμο της Μουσικής. Η Ορχήστρα Λιβαδιωτών φίλων της Μουσικής ιδρύθηκε από Λιβαδιώτες, κατά κύριο λόγο, μουσικούς ερασιτέχνες και επαγγελματίες με σκοπό να εγκαινιάσει μια σειρά μουσικών εκδηλώσεων αφιερωμένων σε σημαντικούς ανθρώπους της Τέχνης κάνοντας την αρχή από τον Σταύρο Κουγιουμτζή. Την απαρτίζουν οι:
Κάλφα Κωνσταντίνα(Τραγούδι),Παπανικολάου Θάνος (Τραγούδι),Αντωνίου Κώστας (Πιάνο),Βαρβαρέζος Στέφανος (Μπουζούκι),Μόκας Κώστας(Μπουζούκι),Βασίλης Σακκούλας (Τύμπανα),Μαρώσης Σούλης, (Κιθάρα),Μαρώσης Γιώργος (Μαντολίνο),Τζήκας Θεόδωρος (Κιθάρα),Καψάλης Δημήτρης (Ακκορντεόν) υπό τη Διεύθυνση του Μπίσμπα Λάζαρου.

Add Comment