Θ. Μωραΐτης: Η συγκυβέρνηση έχει ημερομηνία λήξης

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΟΤΣΟΣΚΟΥΦΙ ΜΕΤΑΞΥ Ν.Δ. ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ
ΝΑ ΜΠΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ, ΜΕ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ, ΓΙΑ ΕΝΑ ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ
Του Γιάννη Μουκίδη

Για όλα μίλησε σε εκδήλωση της Δημοτικής Οργάνωσης στην Ελασσόνα(στο κατάμεστο κέντρο «Μουσική Σκηνή») ο προσκεκλημένος βουλευτής και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης, όπου το παρών έδωσε και ο βουλευτής του νομού Λάρισας – πρώην υπουργός Φίλιππος Σαχινίδης.
Λίγο μετά την εκδήλωση, το γνωστό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ μίλησε στην «Ε» για την συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ, για το ΠΑΣΟΚ, για τις εξελίξεις στο χώρο της κεντροαριστεράς αλλά και για τις προωθούμενες αλλαγές στη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος.

Κύριε Μωραίτη, πως βαδίζει γενικότερα η λειτουργία της συγκυβέρνησης και η συνεργασία σας με τη Νέα Δημοκρατία;

Πρέπει να προσγειωθούμε σε μια νέα πραγματικότητα. Ζούμε όλοι μας έναν επώδυνο κυβερνητικό συμβιβασμό και θέλω για μια ακόμα φορά να πω πως η συγκυβέρνηση έχει σίγουρα ημερομηνία λήξης. Το λάθος του ΠΑΣΟΚ είναι που δεν κατάφερε από την πρώτη στιγμή να βάλει τις «κόκκινες» διακριτές γραμμές από τη Ν.Δ.
Δείτε τι συμβαίνει τους τελευταίους μήνες, με τις προσπάθειες των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Βάλαμε κόκκινες γραμμές και καταφέραμε να πετύχουμε προοδευτικές αλλαγές σε κρίσιμες κυβερνητικές επιλογές. Να σας θυμίσω τους πλειστηριασμούς, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, το φόρο ακινήτων, το 25ευρω στα νοσοκομεία, το «όχι» στις μαζικές απολύσεις, τις Κυριακές, τη μη εφαρμογή επί του τζίρου των επιχειρήσεων, την πρόταση για μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, τη μη περικοπή του ΕΚΑΣ στους βαριά ανάπηρους και πολλά άλλα;

Πως πορεύεται σήμερα το ίδιο το ΠΑΣΟΚ;

Χρειάζεται πρώτα να ξεκαθαρίσουμε τα του οίκου μας. Περνάμε μια πολύ μεγάλη κρίση. Έχουμε αδιέξοδα ως κόμμα. Στη μετά μνημόνιο εποχή χρειαζόμαστε σχέδιο και ένα προοδευτικό ιδεολογικό μέτωπο στο οποίο το ΠΑΣΟΚ να πρωταγωνιστήσει. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με ένα θολό ιδεολογικό στίγμα. Ο τακτικισμός δεν είναι ιδεολογία. Οφείλουμε να δώσουμε ξανά ιδεολογικό περιεχόμενο σε όσα λέμε. Αυτή την κρίσιμη ώρα αν πράγματι σεβόμαστε την διαδρομή μας, πρέπει να διαφυλάξουμε το ΠΑΣΟΚ. Προσπαθούν να μας επιβάλλουν ένα δίπολο μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς δεν μπορούμε να είμαστε το «κλωτσοσκούφι» μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ .

Τον τελευταίο καιρό «τρέχουν» οι εξελίξεις στο χώρο της κεντροαριστεράς. Ποια είναι η άποψη σας σ΄ αυτό το κρίσιμο θέμα;

Υπάρχει μια σύγχυση σε όλο τον κόσμο για την κεντροαριστερά της ευθύνης. Το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο πρωταγωνιστής και ο εγγυητής αυτών των εξελίξεων. Δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να εξαφανιστεί από τις διεργασίες και να υπάρξει απλά μια αναπαλαίωση παλιών πολιτικών ομάδων και ομαδαρχών. Είχα πει και πριν λίγο καιρό, το ξαναλέω και τώρα πως η κεντροαριστερά δεν περιορίζεται στο τρίγωνο του Κολωνακίου. Η ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης δεν μπορεί να γίνει με όρους πολιτικής καμαρίλας και κλειστών ελίτ συζητήσεων, απόψεων, συμπεριφορών όπου ο καθένας θα προσπαθεί να διαπραγματευτεί τον εαυτό του. 
Δεν πρέπει να φοβηθούμε άλλο. Το ΠΑΣΟΚ να μπει μπροστά, με αυτοπεποίθηση για ένα ιδρυτικό συνέδριο της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. Εκεί να μπουν όλα από την αρχή. Να υπάρξει ένα ιστορικό προσκλητήριο προς όλους αυτούς που θέλουν ξανά μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη . Με αυτοργάνωση σε όλη την Ελλάδα. Χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς εμμονές και προσωπικές στρατηγικές. Παράταξη από την αρχή αλλά με το ΠΑΣΟΚ μπροστά, πρωταγωνιστή και όχι ουρά εξελίξεων!

Κλείνοντας, μιας και βρίσκεστε σε μια κτηνοτροφική περιοχή, όπως αυτή της Ελασσόνας, θέλω την άποψη σας για τις προωθούμενες αλλαγές στη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος.

Ένα θέλω να σας πω: θέλουν να ανοίξουν την πόρτα σε πολυεθνικές για γάλα χαμηλότερης ποιότητας γκρεμίζοντας την ελληνική κτηνοτροφία σε μια φάση που πάει να σηκώσει κεφάλι, όπως η πρωτοβουλία της ΘΕΣΓΑΛ εδώ στη Θεσσαλία. Κατάφεραν οι ντόπιοι παραγωγοί να μπουν δυναμικά στην αγορά. Όσο και αν φαίνεται περίεργο, υπάρχει και τρόϊκα εσωτερικού. Αυτό δεν περνάει. Δεν θα περάσουν τα σχέδια αυτά.

[wpg_thumb]

Add Comment