Πέρασε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός του Δήμου Ελασσόνας

«ΟΧΙ» ΤΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΟΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ: «ΑΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΟΥΜΕ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ – ΘΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΙ!»
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΚΚΑΣ: «ΛΙΤΟΣ, ΣΦΙΚΤΟΣ, ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΟΣ Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ»

Του Γιάννη Μουκίδη

Πέρασε τελικά κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Ελασσόνας, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αφού τα καταψήφισαν η μείζων αντιπολίτευση(υπό τον κ. Γ. Σάκκα) και η ελάσσων αντιπολίτευση(υπό τον κ. Δ. Αβρανά)
Τον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα υπερψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Δημοτικής Αρχής του κ. Γ. Πασχόπουλου, ενώ τα καταψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι των πτερύγων της μειοψηφίας στο Δ.Σ. Ελασσόνας.
Κάποιες από τις τοποθετήσεις στη συνεδρίαση, που αν και δεν έλειψαν «κόντρες», αντιπαραθέσεις και αντεγκλήσεις έγινε σε πολιτισμένο κλίμα, είναι:
[wpg_thumb]
Δήμαρχος Ελασσόνας Γιώργος Πασχόπουλος: «Αλλάζει ο προϋπολογισμός με την είσοδο του Οικονομικού Παρατηρητηρίου, το οποίο σύσσωμοι οι Δήμοι στην ΠΕΔ το καταδικάσαμε. Μας επιβάλλουν τόσο σκληρούς όρους, που μας έχουν όλη την ώρα υπό την έγκρισή τους. Στη ΠΕΔ πήραμε απόφαση να μην καταθέσουμε μέχρι τον Σεπτέμβριο προσχέδιο προϋπολογισμού. Πλέον σε όλους τους Δήμους δεν καταθέτουν. Άλλοι βέβαια κατέθεσαν. Εμείς όχι. Έτσι …στείλανε μόνοι τους τον προϋπολογισμό. Ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς άφησε να εννοηθεί ότι ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, υπάρχει περίπτωση να μεταφερθεί στους Δήμους. Φανταστείτε να ανατεθεί στους Δήμους. Το ποσό κυμαίνεται στα 6 με 8 εκατομμύρια ευρώ. Εδώ δεν μπορούμε να μαζέψουμε και να εισπράξουμε τα Τέλη Βοσκής και Άρδευσης, θα μαζέψουμε τους φόρους του κράτους; Θα καταρρεύσουν οι Δήμοι! Είναι πολύ κρίσιμη η χρονιά του 2014. Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Μπορούμε πλέον σαν Δήμος να πούμε πως «Δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε σαν Δήμος με αυτές τις συνθήκες»! Ελάτε να περπατήσουμε όλοι σ΄ αυτό το κουστούμι που μας βάλανε. Η αντίδραση των Δήμων στο Παρατηρητήριο ήταν εντονότατη. Δεν είμαστε εδώ για να ταυτιστούμε και να απολογηθούμε για το Οικονομικό Παρατηρητήριο. Ευτυχώς, που οι πρόεδροι και τα τοπικά συμβούλια, αντιλαμβάνονται την κατάσταση και βάζουν λίγα αιτήματα. Έχουμε μια ζοφερή κατάσταση και καλούμαστε να παλέψουμε!».

Φώτης Τζιόκας(αντιδήμαρχος Οικονομικών – εισηγητής): «Ο προϋπολογισμός είναι λιτός, αφού γνωρίζουμε όλοι την παρούσα κατάσταση και τις περικοπές που κάνει η κεντρική εξουσία. Η συγκυρία είναι τέτοια που δεν μπορούμε να επιβαρύνουμε άλλο τον προσωπικό μας προϋπολογισμό. Ψηφίζουμε τον προϋπολογισμό για να μπορεί να λειτουργήσει ο Δήμος μας. Είναι ισοσκελισμένος ο προϋπολογισμός. Φουσκωμένοι προϋπολογισμοί που είχαμε συνηθίσει, τώρα πλέον δεν μπορούν να υπάρξουν, με βάση τα έσοδα του Δήμου».

Γιώργος Σάκκας(δημοτ. σύμβουλος – επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας): «Ο δήμαρχος προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Ο Δήμος μας δεν έστειλε στοιχεία. Δεν στείλατε σχέδιο προϋπολογισμού στο Οικονομικό Παρατηρητήριο. Πρέπει να σεβαστούμε τους νόμους του κράτους. Για λόγους σκοπιμότητας δεν απαντήσατε κ. δήμαρχε, γιατί πολύ φοβάμαι πως είχατε πρόβλημα με τα ανταποδοτικά. Όπως και πέρυσι, καλούμαστε να ψηφίσουμε ένα λιτό, σφικτό, στερεότυπο, διαχειριστικό προϋπολογισμό, ενώ προβλέπονται παρά μόνο μικρά έργα. Θα έπρεπε το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από γενικές συνελεύσεις των δημοτών, να καθορίσει ανάγκες και προτεραιότητες. Προτιμήσατε όλα αυτά τα χρόνια τα Τοπικά Συμβούλια να έχουν αδρανοποιηθεί εντελώς. Δήμος Ελασσόνας δεν είναι μόνο η Ελασσόνα αλλά …και η Άκρη και η Τσαπουρνιά. Δεν προβλέπεται κανένα έργο αναπτυξιακό, παρά μόνο έργα για λόγους προεκλογικούς. Δεν υπάρχει ισομερής καταμερισμός …παρά μόνο όλα στον παλιό Δήμο Ελασσόνας. Η επαρχία σ΄ αυτόν τον προϋπολογισμό αδυνατεί και εγκαταλείπεται. Να δώσετε στα Τοπικά Συμβούλια την δυνατότητα να διεκπεραιώνουν κάποιες τρέχουσες μικροανάγκες. Η Επαρχία έχει παραμεληθεί τελείως. Παρατηρείται έλλειψη δημοκρατικού προγραμματισμού. Ως δημοτική αρχή επιλέξατε το «αποφασίζουμε και διατάζουμε». Το Τεχνικό πρόγραμμα είναι πρόγραμμα χωρίς όραμα, χωρίς κανένα έργο τουριστικής ανάπτυξης, πέρα για πέρα απαράδεκτο για τον Δήμο Ελασσόνας.
Ως δημοτική ομάδα της μείζονος αντιπολίτευσης δεν μπορούμε να συμβάλλουμε στην ψήφιση του προϋπολογισμού. Από τη μεριά μας, θα επρόκειτο για ένα μεγάλο ολίσθημα. Φυσικά, καταψηφίζουμε Προϋπολογισμό και Τεχνικό Πρόγραμμα».

Δημ. Παπαστεργίου(δημοτικός σύμβουλος – εκπρόσωπος ελάσσονος αντιπολίτευσης): «Ο προϋπολογισμός αυτός έχει άμεση σχέση με τον κρατικό προϋπολογισμό, με τις κατευθύνσεις της κρατικής εξουσίας, μια κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης. Είστε δεσμευμένοι να τα υλοποιήσετε και να εφαρμόσετε μια πολιτική λιτότητας, φτώχειας, εξαθλίωσης που χτυπάει τα λαϊκά στρώματα, που βαραίνει τον λαό της περιοχής μας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ως αποστολή να υλοποιεί και να εφαρμόζει τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες συμμετέχουν στον πόλεμο. Η μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων είναι μια άσχημη εξέλιξη, που κάνει την κατάσταση ακόμη χειρότερη σε σύγκριση με πέρυσι. Η καθαρή μας θέση είναι η καταψήφιση αυτού του προϋπολογισμού του Δήμου μας και του Τεχνικού Προγράμματος».

Νίκος Μπίζιος(δημοτ. σύμβουλος): «Συμφωνώ με τον κ. Σάκκα για την σύνθεση και την κατάρτιση του προϋπολογισμού. Θεωρώ ότι τα 3 κορυφαία θέματα που καλείται να ψηφίσει κάθε χρόνο το Δημοτικό Συμβούλιο είναι: Προϋπολογισμός, Τεχνικό Πρόγραμμα, ετήσιο Σχέδιο Δράσης. Είναι κρίμα αυτά τα θέματα να αντιμετωπίζονται τόσο πρόχειρα. Υπάρχουν ορισμένες διαδικασίες, γνωμοδότηση, σωστή λειτουργία επιτροπής διαβούλευσης. 39 άτομα(της επιτροπής διαβούλευσης) κλήθηκαν μόλις πριν μια μέρα να πουν τη γνώμη τους. Στην επιτροπή διαβούλευσης μπήκαν σημαντικά θέματα, που δυστυχώς αντιμετωπίστηκαν από την Δημοτική Αρχή με προχειρότητα.
Διέκρινα μια απαισιοδοξία, απελπισία…λες και αύριο ο Δήμος θα κλείσει. Εάν νοικοκυρευτούμε θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα. 4 χρόνια σας λέμε, καταργείστε την ΚΕΔΕ . Πλέον δεν πρέπει να υφίσταται. Να πάρουμε απόφαση να μην λειτουργήσουμε μικροκομματικά αλλά να συγκρουστούμε».

Γιάννης Τσούτσος(δημοτ. ασύμβουλος): «Η κατάσταση είναι απογοητευτική. Μας έστειλαν προσχέδιο, κάνουν τους προϋπολογισμούς και μας προσφέρουν «πεσκέσι». Καλούμαστε να αποφασίσουμε για κάτι που έχει προαποφασίσει η κεντρική εξουσία. Στα όρια της βρίσκεται η λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ως Δήμος, παρά τις αντίξοες συνθήκες, έχουμε πετύχει πάρα πολλά».

Γιώργος Παπαδόπουλος(δημοτ. σύμβουλος): «Τα πλαίσια είναι αυστηρά περιορισμένα, σ΄ αυτά που μπορεί να στείλει ο Δήμος. Το κομμάτι των επιχορηγήσεων δεν το αποφασίζει κανένας Δήμος. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση βαίνει ολοταχώς απαξιούμενη κατά τρόπο απαράδεκτο και δραματικό. Η μείωση της ΣΑΤΑ κατά 50% , μιλάει από μόνη της για το που οδηγούμαστε».

Add Comment