Περιπέτεια στον Όλυμπο 18χρονου με άλογο

ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 10 ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΑΚ
Των Βαγγέλη Ρηγόπουλου – Γιάννη Μουκίδη

ΦΩΤΟ - ΘΩΜΑΣ ΚΩΣΤΑΦΑΚΑΣ 2 [7]Αίσιο τέλος είχε το πρωί της Κυριακής γύρω στις 10, η περιπέτεια 18χρονου από τα Καλύβια Ελασσόνας, στον χιονισμένο Όλυμπο, όπου περιπλανήθηκε, μαζί με το άλογό του, από το απόγευμα του Σαββάτου, χάνοντας τον προσανατολισμό του. Τον βρήκαν ταλαιπωρημένο, αλλά ζωντανό, όπως και το άλογο, πυροσβέστες της 8ης ΕΜΑΚ Θεσσαλίας, που τον αναζητούσαν, μαζί με πυροσβέστες της Ελασσόνας και στρατιώτες του ΚΕΟΑΧ. Η ανεύρεση έγινε ψηλά στον Όλυμπο, σε υψόμετρο περίπου 2.500 μέτρων κοντά στην κορυφή Άγιος Αντώνιος.
Ο νεαρός βρισκόταν από το μεσημέρι του Σαββάτου στον Όλυμπο σε περιοχή, όπου υπήρχαν και άλλα άλογα, αλλά λόγω της πυκνής ομίχλης και του χιονιού, ύψους 10 εκατοστών, έχασε τον προσανατολισμό του. Περιπλανήθηκε όλη τη νύχτα και έδειξε αξιοζήλευτη αντοχή στις αντίξοες συνθήκες του βουνού των Θεών και φαίνεται ότι ένωσαν τις δυνάμεις τους, άνθρωπος και ζώο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ανάγλυφο της περιοχής ήταν ιδιαίτερα δύσκολο κι ακόμα και το ερπυστριοφόρο όχημα της 8ης ΕΜΑΚ, δεν μπορούσε να προσχωρήσει πέραν ενός σημείου. Οι πυροσβέστες και οι στρατιώτες κινήθηκαν πεζή και με μεγάλη ανακούφιση είδαν τον νεαρό και το άλογο, να ξεπροβάλλουν μέσα από την ομίχλη. Ο 18χρονος μεταφέρθηκε στο ΚΕΟΑΧ και από κει αρχικά στο Κέντρο Υγείας Ελασσόνας και μετά στο Νοσοκομείο της Λάρισας.
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ
Ο διασωθείς Θωμάς(Μάκης) Κων. Κωσταφάκας είναι μέλος της γνωστής στην περιοχή οικογένειας κτηνοτρόφων Κωσταφάκα, που διαμένει στα Καλύβια Κοκκινοπηλού Ελασσόνας.
Είναι πρωτοετής σπουδαστής στο Τ.Ε.Ι. Φλώρινας(Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας) και συχνά πυκνά, σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο βρίσκεται στα Καλύβια για να δει τους δικούς του. Άλλωστε, η κτηνοτροφική οικογένειά του διατηρεί μεγάλη μονάδα με αγελάδες αλλά και εκτρέφει 200 άλογα σπάνιας φυλής, σε περιοχή του Ολύμπου.
Χαρακτηριστικές είναι οι πληροφορίες – λεπτομέρειες που έδωσαν το απόγευμα της περασμένης Κυριακής συγγενείς του, στην «ΕτΔ»:
Ο Μάκης, το πρωί του Σαββάτου, μαζί με τον θείο του και τον μικρό ξάδελφό του, έφυγαν από το χωριό με τα άλογα και προχώρησαν προς τον Όλυμπο. Γύρω στις 3 το απόγευμα, ο καιρός στην περιοχή αγρίεψε και άρχισε να απλώνεται πυκνή ομίχλη, ενώ αργότερα άρχισε και δυνατή χαλαζόπτωση και χιονόπτωση! Ο θείος του με τον μικρό αποφάσισαν να επιστρέψουν, ενώ ο Μάκης Κωσταφάκας συνέχισε την πορεία του, και κάποια στιγμή τηλεφώνησε από το κινητό του, ειδοποιώντας πως το βράδυ του Σαββάτου θα παραμείνει στο βουνό και θα επιστρέψει την Κυριακή. Όσο περνούσαν οι ώρες, είχε διακοπεί η επικοινωνία μαζί του, αφού το κινητό του …σταμάτησε να έχει σήμα και μπαταρία. Έτσι, σήμανε μεγάλη κινητοποίηση στο ΚΕΟΑΧ Ολύμπου, στην 8η ΕΜΑΚ, στην Αστυνομία και Πυροσβεστική, εθελοντές διασώστες από Ελασσόνα, Κατερίνη, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και σε ομάδα από τους «Έλληνες Διασώστες», αλλά και εύλογη ανησυχία στον Δήμο Ελασσόνας και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Κάποια στιγμή, μέσω συνδρομής της κινητής τηλεφωνίας(από κεραίες στο Λιτόχωρο), εντοπίστηκε το σημείο, όπου βρισκόταν ο αγνοούμενος, στη θέση «Πάγος», κοντά στον Άγιο Αντώνιο. Οι έρευνες διακόπηκαν προσωρινά στις 3.30 τα ξημερώματα της Κυριακής, και συνεχίστηκαν ξανά από τις 7 το πρωί. Ο «τυχερός» Θωμάς Κωσταφάκας βρέθηκε σώος, σε κατάσταση υποθερμίας στις 10 παρά 5 το πρωί. Αμέσως, μεταφέρθηκε αρχικά με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Κ.Υ. Ελασσόνας και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο Λάρισας, ενώ δεν χρειάστηκε να νοσηλευτεί και επέστρεψε σπίτι του στα Καλύβια Ελασσόνας.
Ιδιαίτερη λεπτομέρεια: Ο 18χρονος «κοιμήθηκε» το βράδυ επάνω στο άλογό του, αφού πρώτα φρόντισε να σκίσει τη σέλλα του αλόγου, προκειμένου να σκεπάσει κάπως το σώμα του για να ζεσταθεί…!!
Τέλος, επισημαίνεται η ηρωική και συνεχής προσπάθεια που κατέβαλαν για τη διάσωσή του, ο διοικητής του ΚΕΟΑΧ Ολύμπου κ. Λευθέρης Λιόβας και ο διοικητής της 8ης ΕΜΑΚ κ. Ζήσης Μπρούζας, με τις ομάδες και τους συνεργάτες τους.
«Τέλος καλό – όλα καλά» για τον Μάκη Κωσταφάκα, που αυτό το Σαββατοκύριακο θα το θυμάται για πάντα στη ζωή του…

Add Comment