Μια σπουδαία συνάντηση των Ενεργών Πολιτών στη Θεσσαλονίκη

Το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ και τo Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ’ στη Θεσσαλονίκη για τη συνδιάσκεψη της Πανελλήνιας Πλατφόρμας της Κοινωνίας των Πολιτών – Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013 -Δημαρχείο Θεσσαλονίκης

Δίκτυο Περραιβία λογότυποΣτη  συνδιάσκεψη που θα λάβει χώρα στη Θεσσαλονίκη, στις 20 Νοεμβρίου 2013, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18:00 (παράλληλα με τη διοργάνωση της έκθεσης «ΠΟΛΙΣ» 21-24 Νοεμβρίου 2013), στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης, θα βρεθεί το Δίκτυο “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” και το Παρατηρητήριο των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών Θεσσαλίας , με εκπροσώπους τους.

Η ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αυτή εκδήλωση, διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Παρατηρητηρίου των Οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών (εκπρόσωπος κ. Βασ. Τακτικός) , του Παρατηρητηρίου των ΟΚΠ Μακεδονίας , του «Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας (ΕΟΕΣ) ΕΥΞΕΙΝΗ ΠΟΛΗ – Δίκτυο Ευρωπαϊκών Πόλεων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη», με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης, και του Δημάρχου της κ. Ι. Μπουτάρη. .

Πολλές  κοινωφελείς συλλογικές οργανώσεις κοινωνίας πολιτών, κοινωνικά δίκτυα και ενεργοί πολίτες, αιρετοί  της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και  Κοινωνικές Συμπράξεις, που  θα συμμετέχουν στην συνδιάσκεψη μας θέτουν το ερώτημα: ποιοι είναι ακριβώς οι στόχοι αυτής της πρωτοβουλίας πέραν της αυτονόητης δικτύωσης των οργανώσεων μεταξύ τους, που αποσκοπεί και ποια είναι τα δυναμικά της στοιχεία για πετύχει αυτή η  κίνηση και πρωτοβουλία;

Στο ερώτημα αυτό ο εκπρόσωπος των παραπάνω θεσμικών οργάνων από πλευράς Θεσσαλίας και Μέλος του Πανελλήνιου Παρατηρητηρίου , οικονομολόγος κ. Κων. Σκριάπας , δηλώνει τα εξής: “Κατά αρχή αυτή η πρωτοβουλία έχει ένα όραμα. Την ζεύξη της συντονισμένης δράσης και δικτύωσης της κοινωνίας Πολιτών με την Πολιτική των Δήμων και των πόλεων ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ χωρίς τα κόμματα και τους κομματικούς διαχωρισμούς. Την ανάδειξη και αξιοποίηση του κοινωνικού πόρου που λέγεται ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΚΟΙΝΑ. Αποσκοπεί στην απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας με την διάχυση της οργανωτικής τεχνογνωσίας και πληροφόρησης.

Στην εποχή μας, η φτώχεια και η ανεργία δεν είναι αποτέλεσμα της σπανιότητας των πόρων και ελλιπούς  τεχνογνωσίας αλλά κατασκεύασμα της πολιτικής και ψυχικής μιζέριας καθώς και της ένδειας ιδεών στο επίπεδο της συλλογικής δημιουργίας.

Πολλοί σήμερα διαπρέπουν σε ατομικό επίπεδο αλλά λίγοι είναι εκείνοι που αφοσιώνονται σε ένα κοινό συλλογικό σκοπό που ξεπερνά τα όρια του στενού ωφελιμισμού.

Αυτό το όραμα που πρεσβεύουμε εδώ βασίζεται σε τέσσερεις πρακτικούς άξονες που θα αναπτυχθούν :
1. ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Κοινωνικών Δικτύων, Οργανώσεων, άτυπων ομάδων και Ενεργών Πολιτών
2. ΣΥΜΦΩΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ και θεσμούς ανοικτής διαβούλευσης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
3. ΘΕΣΜΟΙ και ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ,Κοινωνικές Συμπράξεις, Συνεταιρισμοί
4. ΚΕΝΤΡΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ στους Δήμους”.

Σημειώνεται ότι το Παρατηρητήριο των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών Θεσσαλίας απαρτίζεται από πανίσχυρα και πολύ επιτυχημένα Δίκτυα Εθελοντικών Οργανώσεων ,που αγκαλιάζουν εκατοντάδες Οργανώσεις και Φορείς της Θεσσαλίας , όπως είναι το Δίκτυο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Θεσσαλίας ,το Δίκτυο “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” (με πρόεδρό τους τον κ. Κ. Σκριάπα) και το Δίκτυο ΜΚΟ Αλμυρού .

Καλούνται , τέλος , όλοι οι φορείς ,οι Σύλλογοι και οι Συλλογικότητες να λάβουν μέρος στην πολύ ενδιαφέρουσα αυτή συνάντηση ,που θέτει νέα δεδομένα στη δικτύωση των Εθελοντικών Οργανώσεων στην Ελλάδα ,αφού ,πλέον , οι οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών ,διαθέτουν υψηλή τεχνογνωσία ,άριστο επιστημονικό δυναμικό και διεκδικούν διαφάνεια στη διαχείριση των πόρων , αξιοκρατία και συνέργειες των τοπικών κοινωνιών με ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: www.diktioelassonas.gr, www.thessalia.paratiritiriokp.gr,info@diktioelassonas.gr , Mobile: 6974-881944 K. Σκριάπας )

Add Comment