Η Κοινωνία των Πολιτών στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της κρίσης

Το Παρατηρητήριο Θεσσαλίας ελπίδα για το αύριο των Εθελοντικών Οργανώσεων της Θεσσαλίας
παρατηρητήριο θεσσαλίας [1]
Ένα νέο ελπιδοφόρο μήνυμα δικτύωσης και συνεργασίας έχει γεννηθεί και απλώνεται σε όλη την χώρα με την ίδρυση Πανελλήνιου Παρατηρητήριου των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών ,αλλά και των Περιφερειακών Παρατηρητηρίων σε κάθε διοικητική Περιφέρεια της χώρας .

Ένα νέο μήνυμα που συνδέεται με το κίνημα κοινωνικής αλληλεγγύης, οικολογίας ,οριζόντιας επικοινωνίας, με κινητήρια δύναμη τους ενεργούς πολίτες και τα κοινωνικά δίκτυα δημιουργώντας ένα κοινό όραμα.

Από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη την ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά όλης της χώρας, συλλογικές οργανώσεις συμμετέχουν στο Πανελλήνιο Παρατηρητήριο των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών και ανατρέπουν την αρνητική παράδοση που θέλει όλο αυτό το χώρο κατακερματισμένο και εξαρτημένο από το σύστημα νομής της εξουσίας.

Τα κοινωνικά δίκτυα συνεργάζονται ,ενώνουν και απελευθερώνουν δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας για να αντιμετωπίσουν τον κοινωνικό και πολιτιστικό αποκλεισμό.

Για να συνδέσουν κοινωνικές δυνάμεις και ενεργούς πολίτες με τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά κινήματα και οικουμενικά κοινωνικά δίκτυα.

Πρόκειται για ένα νέο κίνημα που ανταποκρίνεται στην ανάγκη υπέρβασης του πολιτικού πελατειακού συστήματος, ενός συστήματος που συνθλίβει τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας με την πανουργία του κατακερματισμού των δυνάμεων, του «διαίρει και βασίλευε»

Ενός κατεστημένου που εκθειάζει το μερικό και μονοδιάστατο και καταπνίγει το όλον και την συνολική ενότητα των οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών.
Πρόκειται για νέο εγχείρημα που ξεκίνησε ως θεσμική πρωτοβουλία απέναντι στην υποβάθμιση του ρόλου των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών και εξελίσσεται σε κίνημα κάτω από την πίεση που δέχονται όλες οι οργανώσεις από την κρατική γραφειοκρατία και την αδυναμία του πολιτικού συστήματος να αντιληφθεί τα μηνύματα των καιρών.
Να αντιληφθεί τα αδιέξοδα της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και του σφετερισμού της εκπροσώπησης που είναι βασική αιτία της σημερινής κρίσης.

Το Πανελλήνιο Παρατηρητήριο μπαίνει μπροστά από όλους αυτούς που βλέπουν το «δέντρο» των μεμονωμένων Μ.Κ.Ο και χάνουν το «δάσος» ενός τεράστιου δυναμικού κοινωνικού κεφαλαίου των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.

Απέναντι σε αυτούς που θέλησαν να συνδέσουν και να ταυτίσουν τις γνήσιες εθελοντικές ανθρωπιστικές οικολογικές και πολιτιστικές συλλογικότητες με τα κατασκευάσματα του πελατειακού κράτους

Απέναντι σε εκείνους που έχουν την αδυναμία να κατανοήσουν ότι η μαζική φτώχεια που απλώνεται και η οικολογική καταστροφή που είναι ο μόνιμος κίνδυνος στις σύγχρονες κοινωνίες δεν αντιμετωπίζονται μόνον με τα Lobies, την αποσπασματική δράση και τον συντεχνιασμό, αλλά αντιμετωπίζεται από την ολότητα της κοινωνίας, με θεσμούς κοινωνικής αλληλεγγύης, την συμμετοχική οικολογία και συμμετοχική δημοκρατία..

Το Πανελλήνιο Παρατηρητήριο έρχεται να θέσει το ζήτημα για το μεγάλο θεσμικό έλλειμμα της κοινωνικής οικονομίας στην χώρα μας.

Ένα κρυφό έλλειμμα που προκαλεί και την υστέρηση εναλλακτικών επιλογών για την καταπολέμηση της ανεργίας, του κοινωνικού αποκλεισμού και της εξασφάλισης της κοινωνικής συνοχής.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Μπροστά σε αυτό το θεσμικό έλλειμμα και της ανάγκης για «αναδιάρθρωση του κράτους» ο ρόλος των οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών όχι μόνον δεν μπορεί να περιοριστεί αλλά αντίθετα, οφείλει να κινητοποιήσει τις διαδικασίες αυτο-οργάνωσης των πολιτών.
Για τον λόγο αυτό η αναγκαιότητα της εποχής οδήγησε στη δημιουργία ενός ακόμα θεσμικού οργάνου ,στο Παρατηρητήριο των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών Θεσσαλίας ,που απαρτίζεται από πανίσχυρα Δίκτυα Συλλόγων και Φορέων από όλη τη Θεσσαλία ,όπως είναι το Δίκτυο ΜΚΟ Θεσσαλίας ,το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” (με πρόεδρό τους τον κ. Κ. Σκριάπα) και το Δίκτυο ΜΚΟ Αλμυρού (πρόεδρος κ. Χρ. Καραζούπης) και βρίσκεται σε ευθεία συνεργασία με όλα τα Περιφερειακά Παρατηρητήρια ανά την Ελλάδα και φυσικά με το Πανελλήνιο Παρατηρητήριο ,που είναι και το Συντονιστικό Όργανο όλων των θεσμικών αυτών οργάνων της Κοινωνίας των Πολιτών .

Σε όλα αυτά τα θεσμικά όργανα ,που αλλάζουν την πορεία του Εθελοντισμού στην Ελλάδα ,το Δίκτυο “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” ,με πρόεδρο τον κ. Κων. Σκριάπα ,πρωτοστατεί ,από την πρώτη στιγμή ,στην ίδρυση των σπουδαίων θεσμικών οργάνων της Κοινωνίας των Πολιτών , όχι μόνο σε επίπεδο Θεσσαλίας ,όπως είναι το Δίκτυο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Θεσσαλίας, που ,εδώ και τρία χρόνια ,αγκαλιάζει εκατοντάδες Πολιτιστικούς Συλλόγους ,ΑΜΚΕ, Ομάδες Πολιτών ,Φορείς κλπ από όλη τη Θεσσαλία ,το Παρατηρητήριο ΟΚΠ Θεσσαλίας αλλά και το Πανελλήνιο Παρατηρητήριο των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών (με συντονιστή τον κ. Βασ. Τακτικό) ,που μπορεί να παρεμβαίνει ,με υψηλή τεχνογνωσία ,όχι μόνο σε εθνικό ,αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, διεκδικώντας διαφάνεια ,αξιοκρατία και πλήρη αξιοποίηση των πόρων σε όφελος όλης της κοινωνίας.
Πληροφορίες : www.thessalia.paratiritiriokp.gr, E-Mail:paratirthes@facebook.com, http://facebook.com/paratiritirio.okp.b, www. diktioelassonas.gr, info@diktioelassonas.gr
Kων. Σκριάπας -Πρόεδρος : 6974-881944

Add Comment