1ο Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού & Τεχνών

Ένα φιλόδοξο στόχο : την δημιουργία του Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού και Τεχνών “… στου Ολύμπου την αυλή”, και φιλοδοξώντας να γίνει θεσμός για την Ελασσόνα αλλά και ολόκληρη τη Θεσσαλία, ξεκίνησε φέτος  η Λαογραφική – Αρχαιολογική Εταιρία Ελασσόνας, που ιδρύθηκε το 1977, στην πόλη της Ελασσόνας. 
Το 1ο Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού & Τεχνών «… στου Ολύμπου την αυλή» ξεκίνησε στις 28 Αυγούστου  στην Ελασσόνα. Για 3 μέρες, η καρδιά της παράδοσης, του πολιτισμού και των τεχνών βρισκόταν στους πρόποδες του Ολύμπου, στην αυλή του Ολύμπου. Παραδοσιακοί χοροί, τραγούδια, δρώμενα, μύθοι και παραμύθια ξετυλίχτηκαν όλα μαζί στις εκδηλώσεις που ετοίμασε η Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας και αποτελούσε μέρος της δράσης «L321-3» Άξονας 4- Τοπικό Πρόγραμμα Προσέγγισης Leader – (ΠΑΑ) 2007-2013.
Ο παραδοσιακός χορός με το δημοτικό τραγούδι αποτελούν, σύμφωνα με τον πρόεδρο κ. Γιάννη Σαμώτα,  ένα από τα σημαντικότερα και ζωντανότερα στοιχεία του λαϊκού μας πολιτισμού, ο οποίος δείχνει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο την ιδιομορφία αλλά και την ιδιοφυΐα ενός λαού. Μέσα  από τη διδασκαλία παραδοσιακών χορών στα τμήματα του συλλόγου, οι μαθητές έρχονται σε επαφή με τα ήθη και τα έθιμα των προγόνων μας, καλλιεργούν τις ρυθμοκινητικές τους ικανότητες, γίνονται κάτοχοι των ιστορικών, παιδαγωγικών και αισθητικών αξιών και συμβάλλουν στη διατήρηση και τη διαιώνιση της λαϊκής μας παράδοσης. Μέσα απ’ το χορό το παιδί ανακαλύπτει το ρυθμό, τις αυτοσχέδιες και δημιουργικές του ικανότητες καθώς ο χορός αποτελεί μια επέκταση της ρυθμικής κίνησης σε δημιουργική, εκφραστική, ερμηνευτική και διασκεδαστική δραστηριότητα.
[wpg_thumb]
‘Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που θέλουμε να διατηρήσουμε ζωντανό στην εποχή της ταχύτητας και της τεχνολογίας, είναι ο κόσμος των παραμυθιών και της αφήγησης.  Γι’ αυτό η θεματολογία του 1ου φεστιβάλ περιλάμβανε ιστορίες και παραμύθια  του λαϊκού πολιτισμού που αφηγήθηκαν η Σύλβια Βενιζελέα και η Μάνια Μαράτου. Θέλαμε να αναδείξουμε τη σημαντικότητα της παράδοσης, της αφήγηση και του λαϊκού πολιτισμού, δίνοντας ερεθίσματα ώστε να αυξηθεί ο πληθυσμός που ασχολείται με αυτή τη σημαντική πλευρά του πολιτισμού.
Το φεστιβάλ περιλάμβανε :
Μουσικοχορευτική θεατρική παράσταση με  παραδοσιακούς χορούς, τραγούδια του τόπου μας από τα παιδιά του συλλόγου, αινίγματα, γλωσσοδέτες και παροιμίες αλλά και το σημαντικότερο παραμύθια και ιστορίες της λαϊκής μας παράδοσης, με τίτλο «Είπαμε πολλά ψέματα, ας πούμε και μια αλήθεια».
Οι παιδικές χορευτικές ομάδες της Λαογραφικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Ελασσόνας, οι δεξιοτέχνες μουσικοί της ορχήστρας του Θανάση Σαμόλαδου, η Σύλβια Βενιζελέα και οι άλλοι συντελεστές της παράστασης προσπάθησαν να παρακινήσουν μικρούς και μεγάλους να προστατεύσουμε την παράδοσή μας ως ανεκτίμητο θησαυρό.

Αφηγήσεις παραμυθιών και ιστοριών για παιδιά και ενήλικες
«Από τη Γη στον Ουρανό και πάλι πίσω…», «Τρεις πεταλούδες πετούν και χορεύουν στον αέρα, μια κουκιά χάνεται μες στα σύννεφα, ένα μήλο πέφτει στη γη και όλα αλλάζουν…» .
Η Σύλβια Βενιζελέα αφηγήθηκε παραμύθια της προφορικής μας παράδοσης. 


«Οι περιπέτειες του Οδυσσέα»

Η Μάνια Μαράτου αφηγήθηκε ιστορίες για κείνον τον άντρα που ταξίδεψε σε κόσμους μακρινούς και αλλόκοτους, γνώρισε ανθρώπους, πάλεψε με γίγαντες, συνομίλησε με μάγισσες και κατάφερε να γλιτώσει από τέρατα παράξενα.
 
Μουσικοχορευτική θεατρική παράσταση που περιλάμβανε παραδοσιακούς χορούς, τραγούδια του τόπου μας που αναφέρονται στην ξενιτιά, με τίτλο: «Ξενιτεμένο μου πουλί και παραπονεμένο, η ξενιτιά σε χαίρεται κι εγώ ‘χω τον καημό σου…»

Μαζί μας στην περιπλάνηση αυτή ήταν η Μάνια Μαράτου που αφηγήθηκε ιστορίες του πρώτου έλληνα ξενιτεμένου, του Οδυσσέα, άλλων ξενιτεμένων αλλά και ιστορίες από τη μυθολογία με ένα λόγο ποιητικό, ρυθμικό, δυναμικό. 


Οι χορευτικές ομάδες της Λαογραφικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Ελασσόνας, οι δεξιοτέχνες μουσικοί της ορχήστρας του Δημήτρη Κώτσικα, η Μάνια Μαράτου και οι άλλοι συντελεστές της παράστασης ξύπνησαν θύμησες, νοσταλγήσαμε τους δικούς μας ανθρώπους που ακόμα και σήμερα, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, ξενιτεύονται για να μπορέσουν να ζήσουν καλύτερα. Ταυτόχρονα θαυμάσαμε τον ανεκτίμητο θησαυρό της ελληνικής παράδοσης που πρέπει με κάθε θυσία να προστατεύσουμε.

 
Στόχος του 1ου Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού και Τεχνών, είναι σιγά – σιγά να εξαπλωθεί και με πολιτιστικές δράσεις άλλων χωρών. Φέτος ξεκινήσαμε την περιπλάνησή μας με την Τουρκία. Χορευτική ομάδα από την Κωνσταντινούπολη “Folklor KURUMU” παρουσίασε χορούς και τραγούδια της περιοχής της , ταξιδεύοντας και εμείς στη δική τους αυλή …

Το πρώτο ταξίδι του Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού και Τεχνών «… στου Ολύμπου την αυλή», που διοργάνωσε η Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας, έφθασε στο τέλος. Οι συντελεστές της Λαογραφικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Ελασσόνας αναφέρουν:
« Ένα ταξίδι που στόχο είχε την ανάδειξη της παράδοσης, του πολιτισμού και των τεχνών μέσα από τους παραδοσιακούς χορούς, τα παραδοσιακά τραγούδια, τα παραδοσιακά παιχνίδια, και βεβαίως τις παραδόσεις , τους μύθους και τα λαϊκά παραμύθια που τόσο αρμονικά συνδυάστηκαν μέσα στις μουσικοχορευτικές παραστάσεις . Εφόδια, για το 1ο αυτό φεστιβάλ, είχαμε την αγάπη μας και τον σεβασμό μας για την παράδοση, τον ενθουσιασμό των χορευτών και μελών του συλλόγου, την προσδοκία, το όνειρο, την ελπίδα ότι όλοι μας προσφέρουμε κάτι… στην αυλή μας, στην πόλη μας, στον γίγαντα Όλυμπο μας, στην συνέχεια της παράδοσης, στον πολιτισμό μας. 
Ήσασταν ΟΛΟΙ μαζί μας. Ταξιδέψατε και εσείς, με τον ποντικό που πήρε το φυτίλι, με τον κάβουρα που τον παντρέψανε με τη χελώνα, με την κουκιά που χάνεται μέσα στα σύννεφα, με τον Οδυσσέα που πάλεψε με γίγαντες και συνομίλησε με μάγισσες και στείλατε και εσείς ένα μήνυμα στα αγαπημένα μας πρόσωπα που ζουν στην ξενιτιά. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ. 
Ευχαριστούμε όλους τους συντελεστές των εκδηλώσεων: Τους χοροδιδασκάλους Γιώργο Παπαχρήστου, Εύη Ανδρέου, Νανά Νατσιούλη. Την Ευλαμπία Ντούλα για την επιμέλεια των παραδοσιακών τραγουδιών. Τους μουσικούς της ορχήστρας του Δημήτρη Κώτσικα και τους μουσικούς της ορχήστρας του Θανάση Σαμόλαδου. Τη Σύλβια Βενιζελέα και τη Μάνια Μαράτου για τις υπέροχες αφηγήσεις που μας ταξίδεψαν σε άλλους τόπους. Τη Θωμαή Κόντου για τη βοήθειά της στο σκηνικό της αυλής του Ολύμπου. Τους χορευτές και χορεύτριες όλων των τμημάτων του συλλόγου (χωρίς αυτούς δεν θα γίνονταν τίποτα). Τους εθελοντές, που με το μεράκι τους βοήθησαν σε καίρια θέματα. Το αναψυκτήριο για τη φιλοξενία του. 
Σας ευχαριστούμε όλους εσάς, που μας βοηθήσατε (ο καθένας όπως μπορούσε) να κάνουμε αυτό το τόσο σημαντικό πρώτο ταξίδι, να ζήσουμε αυτή την τόσο έντονη και μαγική εμπειρία. Μας συγκινήσατε με τα καλά σας λόγια. Μας δώσατε τόση δύναμη και ενέργεια που ήδη αρχίσαμε να σχεδιάζουμε τις προετοιμασίες για το 2ο Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού και Τεχνών «… στου Ολύμπου την αυλή» για τις 26 έως 29 Αυγούστου 2014.»

Η Σύλβια Βενιζελέα, έγραψε για την συμμετοχή της στο 1ο Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού και Τεχνών «… στου Ολύμπου την αυλή»:
Ανάμεσα σε παραδοσιακούς χορούς, τραγούδια και παιχνίδια που παρουσίασαν με όμορφο τρόπο τα παιδιά της Ελασσόνας στο ανοιχτό θέατρο της περιοχής, είχα τη χαρά να πω παραμύθια της προφορικής παράδοσης. 
Η ιδέα της σύμπραξης αυτής ήταν πρωτότυπη κι ελκυστική για μένα. Πως θα μπορούσαν να συνδεθούν τα παραμύθια μέσα σ’ όλα τα υπόλοιπα δρώμενα ;Πως θα μπορούσαν να κρατήσουν το ενδιαφέρον του κοινού και να γίνουν μέρος της παράστασης; Ποιες ιστορίες ταιριάζουν στη συγκεκριμένη εκδήλωση;
Με μεγάλη χαρά, δέχτηκα την πρόταση και την πρόκληση αυτή. Και μεγαλύτερη χαρά μου έδωσε το αποτέλεσμα. Δυο ώρες παράστασης κύλησαν σα νερό, ο κόσμος συμμετείχε και παρακολουθούσε με προσοχή. Κάθε φορά που έβγαινα στη σκηνή , ένιωθα το κοινό να περιμένει την επόμενη ιστορία και να αντιδρά με ζωντάνια και αμεσότητα.
Την επόμενη μέρα, συμμετείχα σε μια αφήγηση παραμυθιών που οργανώθηκε το απόγευμα στο αναψυκτήριο και η θεματική της ήταν κυρίως για παιδικό κοινό.
Ύστερα και από τις συμμετοχές μου στις δυο  εκδηλώσεις, με πλησίασαν άνθρωποι που ήθελαν να εκφράσουν την ευχαρίστηση αλλά και τη συγκίνηση τους. Συγκίνηση  διαπίστωσα από ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, που όπως μου είπαν “χρόνια είχαμε ν’ ακούσουμε παραμύθια” ! Έκπληξη και χαρά από ανθρώπους νεότερους που ποτέ δεν είχαν φανταστεί ότι η αφήγηση θα μπορούσε να τους κρατήσει τόσο ζωντανό το ενδιαφέρον.” Ακούγαμε μ’ ανοιχτό το στόμα, σαν παιδιά” είπαν αρκετοί. Επίσης εκπαιδευτικοί εξέφρασαν την επιθυμία να βρεθεί τρόπος επίσκεψης μου στα σχολεία τους με πρόγραμμα αφήγησης μύθων και παραμυθιών.
Θα ήταν μεγάλη μου χαρά να επισκεφτώ πάλι την Ελασσόνα, μιας κι ένιωσα πολύ γρήγορα σα στο σπίτι μου. Ήδη τη δεύτερη μέρα, μετά την πρώτη αφήγηση, όλοι οι άνθρωποι, μικροί και μεγάλοι, με χαιρετούσαν με μεγάλη ζεστασιά. Ένιωσα αμέσως μέλος της κοινότητας. Η αφήγηση παραμυθιών είχε γίνει κοινή μας εμπειρία και κοινό μας ταξίδι σε τόπους μαγικούς.
Ευχαριστώ από καρδιάς όλους τους ανθρώπους που συνέβαλλαν στις εκδηλώσεις αυτές και ιδιαίτερα τη Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας και τον Ιωάννη Σαμώτα για την πρόσκληση και την άριστη  φιλοξενία.

Καλοτάξιδο το Φεστιβάλ “…στου Ολύμπου την αυλή”. Είναι ένα μεγάλο δώρο για τον τόπο και τους ανθρώπους του.

Με εκτίμηση 
Σύλβια Βενιζελέα

Επίσης η Μάνια Μαράτου έγραψε:
Βρέθηκα κι εγώ στην Ελασσόνα, καλεσμένη από τη Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας να πάρω μέρος με αφηγήσεις στο 1ο Φεστιβάλ Παράδοσης, Πολιτισμού και Τεχνών «Στου Ολύμπου την Αυλή». Ήταν για μένα μία εμπειρία εξαιρετικά δημιουργική και πολύ ευχάριστη συγχρόνως, χάρη στην άρτια διοργάνωση και την υπέροχη φιλοξενία. Εντυπωσιάστηκα από την αρτιότητα της παρουσίασης των χορευτικών ομάδων και τον τρόπο με τον οποίο το θέμα της παρουσίασης, η ξενιτιά, έδωσε αφορμή για τη δημιουργική σύνθεση της παράδοσης, το λόγο των δημοτικών τραγουδιών με το λόγο του Ομήρου και την αφήγηση για τον ξενιτεμό του Οδυσσέα. Χωρίς εθνικιστικές κορώνες, η εκδήλωση προσέφερε ένα θέαμα και ακρόαμα ψυχαγωγίας, με σταθερά υψηλή ποιότητα σε όλα τα επίπεδα: στην ορχήστρα έμπειροι δεξιοτέχνες, μερακλήδες μουσικοί, στα ηχητικά γνώστες του αντικειμένου που στήριξαν διακριτικά χωρίς αγαρμποσύνες τα δρώμενα, χορευτές που φανερά αγαπούσαν αυτό που έκαναν με άριστη προετοιμασία.. Μία εκδήλωση φροντισμένη σε επαγγελματικό επίπεδο που στιγμή δεν έχανε τη δροσιά και το μεράκι του ερασιτέχνη.
Είναι τιμή μου που μου δόθηκε η ευκαιρία να αφηγηθώ μέσα σε αυτό το πλαίσιο και να πάρω μέρος στη γιορτή. Θέλω να συγχαρώ τους συντελεστές, και ιδιαιτέρως τον Γιάννη Σαμώτα που με κάλεσε, για την πρωτοτυπία της ιδέας του συνδυασμού της αφήγησης με τα δρώμενα της παράδοσης, αλλά και για τη φροντίδα και τον κόπο τους που εργάστηκαν για να επιτύχουν ένα εγχείρημα πολιτισμού υψηλού επιπέδου. Ελπίζω η Ελασσόνα να αγκαλιάσει την αφήγηση ως έργο πολιτισμού και η πρώτη μας αυτή συνάντηση να οδηγήσει και σε άλλες γόνιμες συνεργασίες στο μέλλον.
Με τιμή,
Μάνια Μαράτου

Η Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας, ευχαριστεί, τους θεσμικούς φορείς για την στήριξή τους: το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, την Α.Ε.ΝΟ.Λ. Α.Ε. , το Δήμο Ελασσόνας 

Τους ιδιώτες χορηγούς : 
ΧΡΥΣΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ
1. «Έπιπλα- Είδη Εξοχής- Ορθοπεδικά – Οικολογικά στρώματα “Media Strom” – Τσουρέκας Αθανάσιος», 2. «Χειροποίητες Παραδοσιακές Φορεσιές – Ελένη Ζαρώτη», 3. Φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης «ΟΡΟΣΗΜΟ» , 

ΜΕΓΑ ΧΟΡΗΓΟΙ
1. «Κέντρο Ξένων Γλωσσών – Μαρία Καραγιώργου», 2. “ΛΕΥΚΟ – Sweetest Day Café”, 3. «River Side – Ενοικιαζόμενα Δωμάτια», 4. «Γκουτζουρέλας Tours – Γραφείο Γενικού Τουρισμού», 5. «Καντίνες ΣΚΡΕΤΑΣ», 6. Γεωργιάδης Κωνσταντίνος “Action Store”,

ΧΟΡΗΓΟΙ
1. «Υποδήματα – ΤΡΟΥΜΠΟΥΚΗΣ», 2. «Αρτοποιείο – Χαλκίδης», 3. «Γραφικές Τέχνες – Γκουτζουρέλας Αλεξανδρος», 4. «Φροντιστήριο Ξένων Γλωσσων – Αγλαΐα Αβρανά – Μπούτλα», 5. «Κομμωτήριο – Touch Hair Salloon – Μαίρη», 6. «Πρακτορείο ΟΠΑΠ – Καλτέκης», 7. «Συνεργείο Αυτοκινήτων – Νικόλαος Σαμώτας», 8. “Compulearn” – Σχολή Πληροφορικής – Άρης Πίπιλας

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ
1. «Φροντιστήριο Ξένων Γλωσσων – Σταυρούλα Δάσιου Παπακώστα», 2. «Φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης – Ανοδικό», 3. «Μαγειρέματα – Εστιατόριο», 4. «TZIKAS SHOPS – ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΜΟΔΑΣ»
5. “Kosmima 365 – Ηλεκτρονικό κατάστημα χειροποίητων κοσμημάτων“, 6. «Τεχνικό Γραφείο – Ιωάννης Ζαρκαδής», 7. «ΔΙΩΝΥΜΟΝ – Βιβλιοπωλείο», 8. “BARbecue – Fast Food”, 9. «Ζήκος – Ταβέρνα»,
10. “York – Cafe – Mezze bar”, 11. «Fotorama – Τσιγιάννης Βασίλης», 12. «Συστήματα Αλουμινίου – Αφοι Τζικούλη», 13. “Monopolio – Café – bar”, 14. «ΛΕΥΚΟ ΠΑΝΙ – Ψαράδικο», 15. “Lo” – Cafe – Bar
16. «Τσιάτσικα Κων/να – Παιδίατρος»

ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΜΕΝΟΙ
1. «Φροντιστήριο Ξένων Γλωσσών – Αγγλικά – Ισπανικά – Αθανάσιος Σαλιακούρας», 2. “Οξυγόνο – Café – bar”, 3. “Barbershop – Κουρείο”, 4. «Σεμίραμις – Café – bar», 5. «Πρακτορείο Ταχυμεταφορών ΕΛΤΑ – Νάνος Νικόλαος», 6. «ΖΙΑΝΟΣ – Ηλεκτρικές συσκευές», 7. «Κουρείο – Μπίλης Γρηγόρης», 8. “Forest – Αναψυκτήριο”, 9. “Garaze – Food – road coffee bar”, 10. “Χατζηβασίλης Άλκης – Πρατήριο Υγρών Καυσίμων”, 11. «Καραθανάσης Νικόλαος – Εμπόριο Ξυλείας», 12. Κατάστημα «IL GUSTO»

Και τέλος όλα τα ΜΜΕ (εφημερίδες, ραδιόφωνα, ηλεκτρονικές ενημερωτικές σελίδες) για την στήριξή τους.

Add Comment