Επιστολή στον ΥΕΘΑ από το Δίκτυο Περραιβία για την ΠΑΠ

ΠΥΡΚΑΓΙΑΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς Αξιότιμο ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
κ. Δημ. Αβραμόπουλο
Ε-Mail: minister@mod.mil.gr Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ :
1. Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά: anyetha@mod.mil.gr Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
2. Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αθανάσιος Δαβάκης: yfetha_davakis@mod.mil.gr
3. Αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας -Υπόψη κ. Κ. Αγοραστού
4. Περιφερ. Σύμβουλοι Π.Ε. Λάρισας
5. Δήμος Ελασσόνας
6. Δασαρχείο Ελασσόνας

ΘΕΜΑ :Απομάκρυνση της 361 ΠΑΠ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ-Έντονη ανησυχία του Δικτύου “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” για την ασφάλεια των κατοίκων της Ελασσόνας”

Αξιότιμε κ. Υπουργέ ,

Το Δίκτυο “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τους κινδύνους που διατρέχουν οι κάτοικοι της Ελασσόνας και της γύρω περιοχής ,από την ύπαρξη μεγάλων ποσοτήτων πυρομαχικών κοντά στην πόλη της Ελασσόνας (στην 361 Π.Α.Π.-πρώην 694 ΠΑΠ) καθώς και από τον διερχόμενο αγωγό καυσίμων , που ,πλέον ,περνά ,μέσα από το Νέο Σχέδιο Πόλης της Ελασσόνας .
Το γεγονός αυτό επανειλημμένα έχει καταγγελθεί, χωρίς να έχει υπάρξει η οφειλόμενη ,από το Νόμο ευαισθησία, εκ μέρους της Πολιτείας και συγκεκριμένα των αρμόδιων Υπουργών Εθνικής Άμυνας .

Δεν είναι η πρώτη φορά που η περιοχή της Ελασσόνας μπαίνει σε απρόβλεπτες περιπέτειες, όπως αυτή της Δευτέρας 8/7/2013 ,με την εκκένωση της πόλης,εξαιτίας της αδυναμίας του Κράτους να εκσυγχρονιστεί και να προστατέψει τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών του .
Η Ελασσόνα και όλη η παρολύμπια περιοχή ,είναι ένας τόπος που φημίζεται για το περιβάλλον ,τον πολιτισμό και τα μοναδικά της προϊόντα.
Ως εκ τούτου, ο μόνος δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει είναι αυτός της αειφόρου και βιώσιμης ανάπτυξης ,σε ένα αυστηρά προστατευμένο περιβάλλον , για τους κατοίκους της περιοχής ,που ,επιπρόσθετα , καλούνται να αντιμετωπίσουν μια ,πρωτόγνωρη για τη χώρα ,οικονομική κρίση ,με δύναμη και αξιοπρέπεια.
Γι’ αυτό ,η Πολιτεία και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχουν καθήκον να διασφαλίσουν συνθήκες ασφάλειας για την τοπική κοινωνία του Δήμου Ελασσόνας και να μην επιμένουν να στέκονται ,λόγω των δικών τους αγκυλώσεων , αλλά και αδυναμιών ,εμπόδιο στην πρόοδο και την πορεία προς το Μέλλον, αυτού του ευλογημένου τόπου .

Το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” , εκπροσωπώντας την Κοινωνία των Πολιτών της περιοχής ,έχοντας ως Μέλη ,70 Συλλόγους Ελασσονιτών ,από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο , διαμαρτύρεται εντονότατα για την αδιαφορία της Πολιτείας ,που βάζει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, αγνοώντας τις απόψεις και τις έντονες διαμαρτυρίες του Δημοτικής Αρχής Ελασσόνας ,που επανειλημμένα εγγράφως ,έχει διαμαρτυρηθεί προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (σχετικές επιστολές 13-6-2008, 27-2-2009, 27-11-2009, 31-12-2010, 15-7-2011, 9-10-2012.) ,αλλά και της τοπικής κοινωνίας ,που σύσσωμη εκφράζει την αντίθεσή της .
Η τοπική κοινωνία δεν σώζεται με κρατικοδίαιτες αγκυλώσεις του παρελθόντος ,αλλά θα διεκδικήσει τη βιώσιμη ανάπτυξη ,μέσα από καινοτόμες δράσεις ,εργατικότητα και φαντασία ,αξιοποιώντας το χώρο ,τους νέους και το προνόμιο να βρίσκεται στις παρυφές του μυθικού βουνού και θα δώσει πολλαπλάσιες θέσεις εργασίας ,από αυτές που “υποτίθεται ” ότι θα χαθούν .

Κανένα Υπουργείο και κανένας πολιτικός , στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, δεν έχει το δικαίωμα να θέτει σε κίνδυνο αθώους ,γιατί αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα συσσωρευμένα εδώ και δεκαετίες προβλήματα ,για τα οποία έχει οριστεί ,αλλά και ορκιστεί ,για να τα λύσει .
Πέρα ,από τη συλλογική ευθύνη ,υπάρχουν και οι εξατομικευμένες ευθύνες ,που ο κάθε κρατικός λειτουργός έχει ,στα πλαίσια των καθηκόντων του, πόσο , μάλλον ,ένας Υπουργός.
Αλήθεια ,γίνονται έλεγχοι για την κατάσταση των πυρομαχικών που υπάρχουν αποθηκευμένα στην 361 ΠΑΠ ,τηρούνται όλοι οι κανόνες για την ασφαλή αποθήκευσή τους, συνεχίζουν να καταστρέφονται στην 361 ΠΑΠ πυρομαχικά που καταφθάνουν από όλη τη χώρα, έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας τόσο εντός των ορίων των στρατοπέδων, όσο και περιμετρικά, ώστε να αποφεύγονται κίνδυνοι σε περιπτώσεις πυρκαγιάς, υπάρχει σχέδιο για την προληπτική κατασκευή, συντήρηση και επιτήρηση ζωνών πυροπροστασίας γύρω από την ΠΑΠ Ελασσόνας;
Υποθέτουμε ότι όλα βαίνουν καλά και ως εκ τούτου ζητούμε από το Υπουργείο Εθνικής ‘Aμυνας να μας γνωστοποιήσει τις ενέργειές του ,σύμφωνα με το Ν. 1599/86 (άρθρο 6) που θα καθησυχάζουν την τοπική κοινωνία ,που είναι ανάστατη και ,δίκαια, καχύποπτη.
Το Δίκτυο “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ ” επισημαίνει την αυτοθυσία των πυροσβεστών ,των εθελοντών και των στρατιωτών που με τεράστιο κίνδυνο της ζωής τους έδωσαν τη μάχη με τις φλόγες και συγχαίρει όλους αυτούς ,,ιδιαίτερα τους Εθελοντές της περιοχής ,που με αυταπάρνηση βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο μέτωπο της φωτιάς την Δευτέρα 8/7/2013 ,προκειμένου να προστατέψουν την πόλη ,αλλά ιδιαίτερα τις ζωές των κατοίκων της Ελασσόνας από τα χειρότερα .

Γι ‘αυτό ,το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” , ως μια σύγχρονη Δευτεροβάθμια Εθελοντική Οργάνωση , συστρατεύεται με όλες τις υγιείς δυνάμεις του τόπου και προφανώς με τον Δήμο Ελασσόνας ,στην αντιμετώπιση αυτής της τριτοκοσμικής κατάστασης και επιφυλάσσεται να καταφύγει σε Εθνικούς και Διεθνείς Οργανισμούς για την προστασία της Ανθρώπινης Ζωής.

Παράκληση ,

να λάβετε σοβαρά υπόψη την όλη κατάσταση και να εργαστείτε, έτσι ώστε να απομακρυνθούν ,άμεσα ,όχι μόνο οι Αποθήκες Πυρομαχικών ,αλλά και ο αγωγός καυσίμων ,που δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους για την περιοχή . Η ιστορία γράφεται με αυτούς που λαμβάνουν αποφάσεις και ,σίγουρα ,όχι με αυτούς που δεν τολμούν το Αυτονόητο και περνούν, από θέσεις ευθύνης , ως απλοί διαχειριστές .

Πιστεύουμε να τύχουμε της οφειλόμενης απάντησης για τα σχέδιά σας που επηρεάζουν ,αλλά και θέτουν σε κίνδυνο, τις ζωές χιλιάδων πολιτών του Δήμου Ελασσόνας .

Με Εκτίμηση και Σεβασμό

Για το Δ.Σ .του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»

Add Comment