Στη Γαλλία αποστολή της ΑΕΝΟΛ

DSCN4823 [4]Διακρατική συνεργασία Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας – ΑΕΝΟΛ –μέσω του προγράμματος Leader με τη Γαλλική περιοχή Λοζέρ

Τα χαρακτηριστικά της διακρατικής συνεργασίας που θα αναπτύξει η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας – μέσω του προγράμματος Leader που χειρίζεται η ΑΕΝΟΛ – με τη Γαλλία και συγκεκριμένα με την γαλλική περιοχή Λοζέρ, και από την οποία η περιοχή μας αναμένεται να αποκομίσει πολλαπλά οφέλη για την προώθηση του τουρισμού, παρουσίασαν χθες στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός και η Πρόεδρος της ΕΔΠ Leader – Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου.
Στη χθεσινή ενημερωτική συνάντηση, στην οποία μετείχαν επίσης ο πρόεδρος της Α.Ε.ΝΟ.Λ. Θεόδωρος Μηνάς, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γ. Πασχόπουλος, ο αντιδήμαρχος Ελασσόνας κ. Μιλτ. Βαρσάμης, ο β’ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας κ. Νικ. Ντάγκας, η διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας κ. Χρύσα Βουλγαράκη και το στέλεχος της Α.Ε.ΝΟ.Λ. κ. Σεβαστή Μπασδέκη, κοινή εκτίμηση ήταν ότι τέτοιου είδους δράσεις διευρύνουν τους αναπτυξιακούς ορίζοντες της περιοχής μας, αφού την κάνουν ευρύτερα γνωστή τόσο για τα προϊόντα της όσο και σαν τουριστικό προορισμό.
Όπως τονίσθηκε κατά τη χθεσινή συνέντευξη, η Αναπτυξιακή Εταιρία Ν. Λάρισας (ΑΕΝΟΛ), στο πλαίσιο υλοποίησης του Άξονα 4 «Εφαρμογή προσέγγισης Leader» του Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013» και ειδικότερα του Μέτρου 421 για «Διατοπική και Διακρατική Συνεργασία», θα συνεργαστεί με τη γαλλική ομάδα Pays du Gevaudan – Lozere Gevaudan, υλοποιώντας την διακρατική συνεργασία με τίτλο «Ανταλλαγή εμπειριών σε θέματα αειφόρου τουρισμού σε αγροτικές περιοχές, μέσω διαδικασιών ποιότητας».
Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας μία ομάδα στελεχών της ΑΕΝΟΛ και αιρετών, με επικεφαλής την κ. Καραλαριώτου, θα συμμετάσχει από 3 -6 Ιουνίου στην «Ελληνική Εβδομάδα στο Παρίσι» και συγκεκριμένα στον «Οίκο της Λοζέρ», έναν εκθεσιακό χώρο όπου προωθούνται τα προϊόντα της περιοχής Λοζέρ, όπου θα φιλοξενηθεί για ένα διήμερο έκθεση που θα προβάλει τα τοπικά προϊόντα της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, όπως τυροκομικά, όσπρια, ελιές και λάδι, αρωματικά φυτά, τσίπουρο, κρασί, τραχανάς, χυλοπίτες, μέλι, λικέρ, γλυκά του κουταλιού κ.α, ενώ στην αποστολή συμμετέχει και ένας Λαρισαίος σεφ μαγειρικής, ο οποίος θα μαγειρέψει φαγητά της περιοχής με τοπικά προϊόντα.
Η έκθεση έχει στόχο να προβάλλει πολύπλευρα την περιοχή μας (φύση – τοπικά προϊόντα –υπηρεσίες) στο Παρίσι που είναι το κέντρο των εξελίξεων της Γαλλικής αγοράς, μεγιστοποιώντας τα οφέλη από τη διακρατική αυτή συνεργασία, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση θα γίνουν επαφές με επαγγελματίες του τουρισμού, τουριστικούς πράκτορες και δημοσιογράφους, για την εκτενή παρουσίαση της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, των προϊόντων, των υπηρεσιών αλλά και των πολλαπλών τουριστικών δυνατοτήτων που παρέχει.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο Παρίσι η Λαρισαϊκή αποστολή θα πραγματοποιήσει σειρά σημαντικών επαφών με Γάλλους αιρετούς, όπως μεταξύ άλλων με τον Πρόεδρο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης της Λοζέρ, κ. Jean Paul Pourquier, τον Πρόεδρο της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουρισμού της Λοζέρ και πρώην υφυπουργό κ. Jaques Blanc και τον Διευθυντή της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουρισμού της Λοζέρ, κ. Pierre Spirito.

Σε συνέχεια αυτών των επαφών και παρουσιάσεων στο Παρίσι, μία ομάδα της ΑΕΝΟΛ θα μεταβεί από 6 έως 9 Ιουνίου στη Λοζέρ, προκειμένου να ενημερωθεί για τις προδιαγραφές των πρότυπων σημάτων ποιότητας που εφαρμόζει η περιοχή τόσο σε προϊόντα όσο και σε υπηρεσίες, με σκοπό να μεταφερθεί η εμπειρία των ποιοτικών διαδικασιών και να εφαρμοστεί, αντίστοιχα, και στην περιοχή μας, για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.

Η ομάδα που έχει συσταθεί γι΄ αυτόν τον σκοπό αποτελείται από 2 στελέχη της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, ένα συνεργάτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ένα εκπρόσωπο του Επιμελητηρίου και 2 στελέχη της ΑΕΝΟΛ Α.Ε.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Αγοραστός επεσήμανε: «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας συνεργάζεται με αντίστοιχες ευρωπαϊκές περιφέρειες, ώστε να γίνει ανταλλαγή δεδομένων, να αποκομίσουμε όλα τα θετικά στοιχεία που υπάρχουν και να τα αναπροσαρμόσουμε στη θεσσαλική πραγματικότητα. Πρώτο στοιχείο στο οποίο δίνουμε βαρύτητα είναι η ποιότητα, δεύτερο η εξωστρέφεια των προϊόντων μας και τρίτο η διασύνδεσή τους με τον τουρισμό. Μέσα από τη συγκεκριμένη διακρατική συνεργασία με τη Γαλλία θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε όλα τα θετικά στοιχεία που υπάρχουν προκειμένου να πετύχουμε όλους αυτούς τους στόχους και να αποκομίσει η περιοχή μας σημαντικά οφέλη».

Από τη μεριά της η κ. Καραλαριώτου αφού αναφέρθηκε στο «προφίλ» της Λοζέρ, το οποίο έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με αυτό της Λάρισας, αφού στηρίζεται κατά κύριο λόγο στον αγροτικό τομέα και τον τουρισμό – έκανε λόγο για ένα δυναμικό άνοιγμα της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας σε νέες αγορές και την ανταλλαγή εμπειριών τονίζοντας συγκεκριμένα: «Η επίσκεψή μας στο Παρίσι και στη Λοζέρ, στο πλαίσιο ενός διακρατικού προγράμματος, που υλοποιούμε μέσω του Προγράμματος Leader της ΑΕΝΟΛ, θα μας δώσει τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε τα αγροτικά προϊόντα αλλά και τα τουριστικά πλεονεκτήματα της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας. Στόχος μας είναι να κάνουμε τους Γάλλους «κοινωνούς» των δικών μας παραδοσιακών γεύσεων, των δικών μας τοπικών προϊόντων. Επίσης, στο πλαίσιο της επίσκεψής μας θα αξιοποιήσουμε τη μεγάλη εμπειρία της Λοζέρ σε σήματα ποιότητας, να εφαρμόσουμε την απαραίτητη τεχνογνωσία στην περιοχή μας και να δημιουργήσουμε κι εμείς το δικό μας «Ειδικό Σήμα Ποιότητας Προϊόντων και Υπηρεσιών». Τελικό ζητούμενο είναι να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο προώθησης ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών. Πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική διαδικασία, που όχι μόνο θα μας επιτρέψει να βελτιώσουμε το επίπεδο ποιότητας των προϊόντων που παράγουμε, αλλά και να συνδυάσουμε τα προϊόντα αυτά με τον τουρισμό, δημιουργώντας τελικά ένα τουριστικό κύκλωμα. Η δεύτερη φάση της συνεργασίας θα εξελιχθεί στην Ελλάδα, στις αρχές Σεπτεμβρίου, όπου μία αντίστοιχη ομάδα αιρετών από τη Λοζέρ θα επισκεφθεί την περιοχή μας, ενώ το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με μία επίσημη εκδήλωση στην Αθήνα, όπου θα γίνει και μία αποτίμηση των αποτελεσμάτων του συνόλου των επαφών ανάμεσα στις δύο χώρες – περιοχές».

Ο κ. Μηνάς ανέφερε: «Η αποστολή στη Γαλλία είναι ένα κομμάτι του προγράμματος που υλοποιούμε εδώ και δυο χρόνια με την αντίστοιχη αναπτυξιακή εταιρεία της περιοχής της Λοζέρ στη Γαλλία. Πρέπει να δώσουμε βαρύτητα στο πρόγραμμα και να πείσουμε τους παραγωγούς μας και τους επιχειρηματίες του τουριστικού χώρου, ώστε να δημιουργήσουμε μία αλυσίδα η οποία θα αφορά στα τοπικά προϊόντα και στη διάθεσή τους μέσω των τουριστικών μας καταλυμμάτων.»

Η Κ. Βουλγαράκη μετέφερε τη στήριξη της Γαλλικής Πρεσβείας στην υλοποίηση του προγράμματος.

Ο κ. Πασχόπουλος αφού αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία που υπάρχει με την περιφέρεια Θεσσαλίας, με κοινό σκοπό την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, επεσήμανε συγκεκριμένα: «Η ΑΕΝΟΛ καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να δώσει ώθηση στα τοπικά προϊόντα. Προς αυτή την κατεύθυνση η αποστολή στο Παρίσι με επικεφαλής την αντιπεριφερειάρχη Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου και γενικότερα αυτή η διακρατική συνεργασία της περιοχής μας με τη Γαλλία συνιστά ένα μεγάλο εγχείρημα, μία μεγάλη ευκαιρία για την ανάδειξη και προβολή της περιοχής μας»

Όλοι οι παριστάμενοι δήλωσαν ότι στηρίζουν τέτοιου είδους δράσεις που προάγουν τον τουρισμό και ενισχύουν την προώθηση των τοπικών μας προϊόντων, ιδιαίτερα σε αυτές τις περιόδους κρίσης που διανύουμε

Αναλυτικότερα, η διακρατική συνεργασία προβλέπει τα παρακάτω στάδια :

1.ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ : Ποιοτικές προδιαγραφές – κριτήρια, ανάλυση, προσαρμογή και μεταφορά. Εχει συσταθεί μία ομάδα με αντικειμενικό σκοπό την επεξεργασία των ποιοτικών προδιαγραφών των ποιοτικών σημάτων που θα εφαρμοσθούν στην περιοχή του Νομού Λάρισας. Τα ποιοτικά σήματα θα αφορούν τα τοπικά αγροτικά προϊόντα και τις υπηρεσίες τουρισμού.
2.ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ (workshop) ΣΤΙΣ ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ : μεταφορά της εμπειρίας των ποιοτικών διαδικασιών (ταξινόμηση και σήματα) των τοπικών προϊόντων και τουριστικών μονάδων. Πρόκειται για ένα σεμινάριο εργασίας, της ομάδας επεξεργασίας των προδιαγραφών των ποιοτικών σημάτων, στην Lozère επικεντρωμένο στις ποιοτικές διαδικασίες που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή / Gîte de France, Clévacances, Bienvenue à la ferme, Tourisme et Handicap, Sud de France Qualité Tourisme, De Lozère.

3.ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ : Προβλέπεται η φιλοξενία από την Νομαρχιακή Επιτροπή Τουρισμού της Lozère ενός (1) άτομου που θα σταλεί από την ελληνική ομάδα για μια περίοδο δύο μηνών προκειμένου να εκπαιδευτεί στην διαδικασία λειτουργίας των σημάτων ποιότητας.

4.ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ στον Οίκο της Lozèreς (χώρος όπου προωθούνται τα προϊόντα της περιοχής Lozère) : θα φιλοξενηθεί για ένα διήμερο έκθεση που θα προβάλει την περιοχή καθώς τα τοπικά προϊόντα της Περιφειριακής Ενότητας Λάρισας. Παράλληλα θα οργανωθεί στρογγυλό τραπέζι όπου θα συμμετέχουν αιρετοί των δύο συνεργαζόμενων περιοχών και στελέχη των δύο αναπτυξιακών εταιρειών για την δημιουργία ενός κοινού μηνύματος για την εφαρμογή των ευρωπαϊκών πολιτικών σε διαφορετικές περιοχές της Ευρώπης.

5.ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ. Στην συνέχεια των εργασιών της δεύτερης δράσης, θα πραγματοποιηθεί μετακίνηση μιας ομάδας από την Lozère, από φορείς που έχουν την ευθύνη για τις διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας, οι οποίοι θα τις παρουσιάσουν σε σεμινάριο στους έλληνες επαγγελματίες του τουρισμού.

6.ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ : Μια μικρή ελληνογαλλική έκθεση στην Αθήνα που θα αναδείξει τα ποιοτικά αγροτουριστικά προϊόντα των δύο (2) περιοχών.
7.ΠΡΟΩΘΗΣΗ : Προώθηση του σήματος ποιότητας που θα αποτελεί προιόν της πρώτης δράσης με την αποτύπωση του σε ψηφιακή μορφή (επιλογή ονόματος, γραφικές προδιαγραφές κ.λ.π.), δημιουργία ιστοσελίδας, έντυπου προβολής (χάρτης – φυλλάδιο),και τέλος σχεδιασμός τουριστικών πακέτων διαμονής (3-5 ημερών)

Add Comment