Πλούσια δράση από το Σύλλογο Γυναικών Δρυμού

Δεντροφύτευση γυναικών Δρυμού 5 Ιουνίου 2011

Για να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η εθελοντική ομάδα Δρυμού έσπευσε με κέφι και ενθουσιασμό να δεντροφυτεύσει την πλαγιά, πάνω από παλιά παραδοσιακή βρύση, με θέα τον Όλυμπο. Είναι μια όμορφη και ζωογόνος εικόνα με πολλές μνήμες, που ευαισθητοποίησε νέους και παιδιά.
Ευχαριστούμε το Δασαρχείο Ελασσόνας για την ευγενική παραχώρηση δέντρων και θάμνων.
Σε αυτό τον τόπο μάθαμε πώς μπορεί η ζωή μας να γίνει καλύτερη. Ο κόσμος μας ωραιότερος. ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ.

“Όλος ο κόσμος ακουμπάει στη θάλασσα και στη στεριά,
Θα πιάσουμε το σύννεφο,
Θα βγούμε από τη συμφορά του χρόνου,
Από την άλλη όψη της κακοτυχίας,
Θα παίξουμε τον ήλιο μας στα δάχτυλα,
Στις εξοχές της ανοιχτής καρδιάς,
Θα δούμε να ξαναγεννιέται ο κόσμος”
Οδυσσέας Ελύτης

Εκδρομή γυναικών Δρυμού Τρίκαλα 19 Ιουνίου 2011

Ο τόπος μας έχει πολλές ομορφιές. Τις αναζητούμε αλλού και στο εξωτερικό, ενώ είναι τόσο κοντά μας. Μια ημερήσια εκδρομή μας το απέδειξε με το παραπάνω. Έπηξε το μάτι μας στο έλατο.
Η διαδρομή, Πόρτα Παναγιά (Βυζαντινή εκκλησία του 13ου αιώνα, χτισμένη από τον Ιωάννη Α΄ Δούκα Κομνηνό στην Πύλη Τρικάλων, από τα πιο σημαντικά μνημεία της πατρίδας μας, τα ψηφιδωτά της ανεπανάληπτα), το πέτρινο γεφύρι του Αγίου Βησσαρίωνα (μονότοξο με ημικυκλικό τόξο, γεφυρώνει τον Πορταϊκό ποταμό και επέτρεπε την επικοινωνία Ηπείρου και Θεσσαλίας, πανέμορφο, καμαρωτό, καλοδιατηρημένο από το 1527 μ.Χ., χτίστηκε από τον Μητροπολίτη Λάρισας και μετέπειτα πολιούχο περιφέρειας Τρικάλων Άγιο Βησσαρίωνα, με άνοιγμα τόξου 28,76 μ., ύψος 12,77 μ. και μήκος 65,67 μ., υλικά ψαμίτης και ασβεστόλιθος), Περτούλι, πανέμορφη Ελάτη, Νεραϊδοχώρι, όλα πηγμένα στο έλατο. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε τη μοναδική στον ελληνικό χώρο εκκλησία βυζαντινή του Τιμίου Σταυρού με τους 13 τρούλους, στα Δολιανά του Ασπροποτάμου Τρικάλων, κα-τα-πλη-κτική!

Σύλλογος Γυναικών Δρυμού έθιμο «Ορσαλιός»

Κυριακή πρωί και της Πεντηκοστής ξύπνησα από χαρούμενες φωνές παιδιών. Ήταν ένα έθιμο που είχα ξεχάσει. Τα παλιά χρόνια οι γιαγιές και οι μάνες μας πηγαίνοντας στην εκκλησία έριχναν στα παιδιά κορόμηλα, κεράσια, μήλα και γκόρτσα. Το έθιμο αυτό, ο «Ορσαλιός», ήταν προσφορά για τους νεκρούς τους, συγχώριο που λέμε.
Σήμερα οι νεότερες ρίχνουν καραμέλες. Μιλώντας με νύφες άλλων χωριών, είδα ότι δεν το έχουν αυτό το έθιμο. Μου άρεσε και…το απαθανάτισα.

Αιμοδοσία γυναικών Δρυμού 5 Ιουνίου 2011

Στις 5 Ιουνίου 2011 έγινε εθελοντική αιμοδοσία στο Δρυμό, όπου συμμετείχε ικανοποιητικός αριθμός αιμοδοτών. Συνιστούμε το παράδειγμα τους να ακολουθήσουν και νέοι αιμοδότες.

Κατερίνα Αρσένη

Add Comment