Το Δίκτυο Περραιβία σε Ημερίδα στο Καρπενήσι για την Κοινωνική Οικονομία

Βασικός προσκεκλημένος είναι το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» ,σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα Ημερίδα – Στρογγυλό Τραπέζι που διοργανώνει το Δ.Σ. της «Ένωσης Απανταχού Ευρυτανισσών για την Αειφόρο Ανάπτυξη της Ευρυτανίας» σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας – Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας με θέμα «Κοινωνική Οικονομία– Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις – Αειφόρος Ανάπτυξη της Ευρυτανίας».

Η Ημερίδα – Στρογγυλό Τραπέζι σκοπό έχει την ενημέρωση, ανάδειξη, συμβολή και προβολή πρακτικών βιώσιμης (αειφόρου) ανάπτυξης της Ευρυτανίας, με την συμμετοχή της Ένωσης στην επίλυση των προβλημάτων που ενδιαφέρουν την κοινωνία της περιοχής.

Στην ημερίδα αυτή, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012, ώρα 10.30 – 14.30 μ.μ. στο Καρπενήσι, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Συνδέσμου «ΕΥΓΕΝΙΟΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ», προσκλήθηκε και το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» ,το οποίο θα εκπροσωπηθεί από τον πρόεδρό του, αλλά και προέδρου του Δικτύου ΜΚΟ Θεσσαλίας οικονομολόγο κ. Κων. Σκριάπα ,προκειμένου να μεταφέρει την εμπειρία του και τις καλές του πρακτικές ,αφού στη Θεσσαλία ήδη λειτουργούν με ιδιαίτερη επιτυχία τα παραπάνω Δίκτυα εκατοντάδων Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών.

Σημειώνεται ότι το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» χαίρει της μεγάλης εκτίμησης όλων των φορέων και παραγόντων της Ευρυτανίας, οι οποίοι αναζητούν τον καλύτερο συντονισμό των δράσεων όλων των φορέων που δρουν στην περιοχή.

Στην εισήγηση του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» που έχει θέμα « Ο ρόλος των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών στην βιώσιμη ανάπτυξη» ο πρόεδρος του Δικτύου θα παρουσιάσει όλη τη φιλοσοφία της συνένωσης των δυνάμεων των Εθελοντικών Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών ,μέσα από τη δημιουργία Δικτύων , προκειμένου το παραγόμενο αποτέλεσμα πάνω σε θέματα Πολιτισμού ,Περιβάλλοντος ,Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνικής Οικονομίας , να συμβάλει στην ανάπτυξη μιας περιοχής .
Στη συζήτηση θα παρουσιαστούν και θα αναλυθούν διεξοδικά οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες που μπορεί να πάρει ένα Δίκτυο Συλλόγων και Φορέων ,πάνω στα μείζονα θέματα που απασχολούν τις τοπικές -και όχι μόνο- Κοινωνίες ,έτσι ώστε να δημιουργούνται όλες εκείνες οι δυνάμεις ,οι οποίες μπορούν να αναδείξουν την ιστορία ,τον πλούτο και τα δυνατά σημεία μιας περιοχής (Marketing τόπου) ,έτσι ώστε αυτός να μετατραπεί σε έναν τόπο προορισμού και να συμβάλει προοδευτικά στην πρόοδο και στην ανάπτυξη.

Το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» πιστεύει ότι «οι Εθελοντικές Οργανώσεις δεν πρέπει να παρακολουθούν εμβρόντητες το μέλλον ,αλλά να το διαμορφώνουν .
Η συσπείρωση της κοινωνικής βάσης και η δυναμική διεκδίκηση για αξιοποίηση των δυνατοτήτων του τόπου(των φυσικών και ανθρώπινων πόρων της κοινωνικής οικονομίας, της αλληλεγγύης και των πολιτιστικών αγαθών) είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη».
Στην ημερίδα του Καρπενησίου ,η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος-Π.Ε. Ευρυτανίας θα παρουσιαστούν πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών ,Επιστήμονες ,Εκπροσώπους Υπουργείων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Συγκεκριμένα θα παρουσιαστούν τα παρακάτω θέματα:
« Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνικές Επιχειρήσεις στην Πράξη – Αναπτυξιακές Συμπράξεις » Τακτικός Βασίλειος — Πανελλήνιο Παρατηρητήριο των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών.
« Ο ρόλος των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών στην βιώσιμη ανάπτυξη»- Σκριάπας Κων/νος – Οικονομολόγος, Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλίας, Δίκτυο Συλλόγων Επαρχίας Ελασσόνας και Αποδήμων «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ».
« Κοινωνική Οικονομία – Τοπική Ανάπτυξη και κρίση » Φεγγίτης Δημήτριος – Yπεύθυνος Γραφείου Θεσσαλίας της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης
« Γυναικεία επιχειρηματικότητα στην ύπαιθρο – Περίπτωση των Γυναικείων Συνεταιρισμών» – Ρουμπάκου Aργυρώ – Δ/ντρια Αγροτικής Οικιακής Οικονομίας, Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
« Η αυτοοργάνωση του πολίτη και η κοινωνική οικονομία ως μοχλοί προστασίας του στο πλαίσιο διαχείρισης των κινδύνων που διατρέχει σήμερα η κοινωνία μας » – Λάμπρου – Αρσένη Βούλα – Οικονομολόγος.
« Αγροδασοπονία : Πρακτικές και προοπτικές». Δρ.Παντέρα Νατάσσα, Τμ. Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. ΤΕΙ Λαμίας.
« Εναλλακτικές χρήσεις αυτοφυών φυτών-Δυνατότητα συμβολής τουςστην περιφερειακή ανάπτυξη». Δρ. Φωτιάδης Γεώργιος , Τμήμα Δασοπονίας Δ.Φ.Π. Δράμας, ΤΕΙ Καβάλας.
« Ο ανθρώπινος πόρος ως βασικός πυλώνας αξιοποίησης και ανάπτυξης του φυσικού πόρου. Επιμορφωτικές και πολιτιστικές παρεμβάσεις ». Σκόνδρα Βαρβάρα, Φιλόλογος.

Add Comment