Στριφτές τυρόπιτες και ψητά αρνιά στην Ελασσόνα!

«ΜΕΓΑ ΠΛΗΘΟΣ» ΣΤΗΝ 6η ΓΙΟΡΤΗ ΦΕΤΑΣ
Του Γιάννη Μουκίδη

Έκλεισε τις πύλες της με πανηγυρικό τρόπο, στην Ελασσόνα, η 6η Πανελλήνια Γιορτή Φέτας, που για τρεις ημέρες μονοπώλησε το ενδιαφέρον των κατοίκων της επαρχίας Ελασσόνας, αλλά και εκατοντάδων επισκεπτών, από την ευρύτερη περιοχή του νομού Λάρισας, από το Θεσσαλικό χώρο, αλλά και από διάφορες γωνιές της χώρας, που βρέθηκαν στην Ελασσόνα, για να ζήσουν από κοντά τις εκδηλώσεις της Γιορτής.
Ακόμη μια καλή μέρα η περασμένη Δευτέρα, αφού δεκάδες γυναίκες από διαμερίσματα του Δήμου Ελασσόνας «απλώθηκαν» στην κεντρική πλατεία της πόλης, εργάστηκαν με τους παραδοσιακούς «πλάστες» ακατάπαυστα για 4 και πλέον ώρες και έφτιαξαν …με τα χεράκια τους δεκάδες στριφτές τυρόπιτες.
[wpg_thumb]
Χαρακτηριστικό είναι πως χρησιμοποιήθηκαν 100 μεγάλα ταψιά και οι …«χρυσοχέρες» γυναίκες ετοίμασαν περίπου 1.600 φύλλα για τις παραδοσιακές πίτες! Ενδεικτικό είναι πως για τις τυρόπιτες χρειάστηκαν 160 κιλά αλεύρι, 90 λίτρα λάδι, δεκάδες αυγά, και 400 κιλά τυρί φέτα!
Και όλα αυτά, μεσημεριανές ώρες της Δευτέρας, κάτω από τον καυτό ήλιο, αν και φθινόπωρο. Η πλατεία γέμισε και πάλι με επισκέπτες και ντόπιους όλων των ηλικιών, ενώ οι μαθητές της περιοχής περιδιάβαιναν στα περίπτερα της Γιορτής Φέτας. Ακολούθησε το «ψήσιμο» και η διανομή, αφού εκατοντάδες άτομα περίμεναν με ανυπομονησία να δοκιμάσουν τις καυτές τυρόπιτες.
Το βράδυ, η «σκυτάλη» των γεύσεων πέρασε στα 20 ψητά αρνάκια – κατσικάκια(Π.Ο.Π.), που προσέφερε ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Ελασσόνας και που …«εν μέσω πλατείας», αφού ψήθηκαν για ώρες, μοιράστηκαν …ανά κομμάτι με λαδόκολλα στον κόσμο.
Υπό τους ήχους της δημοτικής ορχήστρας Ζιάκου – Αρσένη, ο κόσμος διασκέδασε και «αποχαιρετούσε» με μια τελευταία επίσκεψη στα περίπτερα της έκθεσης, ακόμα μια Γιορτή Φέτας, δίνοντας ραντεβού μετά από δύο χρόνια(Σεπτέμβριο 2014).
Ασυνήθιστες εικόνες και σκηνές «απείρου κάλλους» στο κέντρο της Ελασσόνας, όπου βρέθηκαν επισκέπτες από Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Κατερίνη, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Ναύπλιο, Δράμα, Πάτρα, Καβάλα, Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Άμφισσα, Ιωάννινα, Χαλκιδική, Λαμία(…όπως κατέγραψε ενδεικτικά η «Ε»), κάτι που λέει πολλά για το «μέλλον» της συγκεκριμένης Γιορτής της Ελασσόνας.

Add Comment