Κοσμοσυρροή στα εγκαίνια της 6ης Πανελλήνιας Γιορτής Φέτας

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: «ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΑΓΝΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ!».
Του Γιάννη Μουκίδη

Άνοιξε τις πύλες της μια ξεχωριστή Γιορτή στην τόσο «δεμένη» με την κτηνοτροφία Ελασσόνα. Χθες το βράδυ, με επισημότητα, πραγματοποιήθηκαν τα πανηγυρικά εγκαίνια της 6ης Πανελλήνιας Γιορτής Φέτας στην Ελασσόνα, που θα παραμείνει ανοιχτή έως και αύριο Δευτέρα, και που ήδη από χθες το πρωί μονοπωλεί το ενδιαφέρον εκατοντάδων επισκεπτών από το Νομό Λάρισας, τον Θεσσαλικό χώρο και από διάφορες περιοχές της χώρας.
Από χθες το πρωί, πρώτη ημέρα της Γιορτής, εκατοντάδες ντόπιοι και όχι λίγοι επισκέπτες, και διερχόμενοι από την Ελασσόνα, περιδιάβηκαν τον εκθεσιακό χώρο με τα περίπτερα (στην κεντρική πλατεία), προκειμένου να ενημερωθούν για το τυρί φέτα και για άλλα παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής, να γευθούν την αυθεντική φέτα των παραγωγών της επαρχίας Ελασσόνας και τοπικά παραδοσιακά εδέσματα, αλλά και να δουν από κοντά δράσεις και πρωτοβουλίες του Δήμου Ελασσόνας, του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, της Α.Ε.Ν.Ο.Λ., όπως και συνεργαζόμενων φορέων, συνεταιρισμών, συλλόγων και εκθετών. Βέβαια, σ΄ αυτό βοήθησε και ο ανοιξιάτικος καιρός(…«παραγγελία» για τους διοργανωτές).
[wpg_thumb]
Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, εγκαινιάζοντας την 6η Γιορτή Φέτας στην Ελασσόνα, υπογράμμισε, ανάμεσα στα άλλα: «Καθημερινά, διαπιστώνω από κοντά ότι υπάρχει μια άλλη Ελλάδα. Η Ελλάδα που κρατιέται όρθια εν μέσω της καταιγίδας, που συνεχίζει να παράγει ποιότητα, που ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Αυτά τα συναισθήματα νοιώθω και σήμερα, εδώ στην πόλη της Ελασσόνας, σε αυτή τη μεγάλη γιορτή της φέτας, όπου έχουν συγκεντρωθεί παραγωγοί αυτού του παραδοσιακού και εκλεκτού εδέσματος. Η φέτα αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτιστικής ταυτότητας και της ιστορικής παράδοσης της χώρας μας. Αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί βασικό συστατικό της διατροφής των Ελλήνων, που όπως δείχνουν και πρόσφατες έρευνες κάνουν στροφή στην μεσογειακή διατροφή. Η φέτα συνεχίζει και σήμερα να στηρίζει σε μεγάλο βαθμό τις οικονομίες πολλών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών της χώρας. Συντελεί, με τρόπο καθοριστικό, στη συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο και  στην ανάπτυξη της, καθώς στην παραγωγή της εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα πολλές χιλιάδες Ελληνικών οικογενειών.
Και βέβαια πάντοτε πίστευα και ακόμη περισσότερο σήμερα ως Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην ήπια ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Ελασσόνας με την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της για την παραγωγή προϊόντων ποιότητας με ονομασία προέλευσης, όπως είναι η φέτα αλλά και άλλα δεκάδες ακόμη προϊόντα…».
Στα χθεσινοβραδινά εγκαίνια της ξεχωριστής Γιορτής, που αποτελεί πια θεσμό, παραβρέθηκαν: βουλευτές, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός, η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου, περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γ. Πασχόπουλος, δήμαρχοι του Νομού Λάρισας και Νομών της Θεσσαλίας, εκπρόσωποι κομμάτων, αιρετοί της αυτοδιοίκησης από το νομό Λάρισας και τον Θεσσαλικό χώρο, πανεπιστημιακοί, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας κ. Νικ. Παλάσκας, ο πρόεδρος του Δικτύου Συλλόγων «Περραιβία» κ. Κ. Σκριάπας, εκπρόσωποι της πολιτικής, κοινωνικής, επιστημονικής και αγροτικής κοινότητας από όλη τη χώρα και πολλών παραγωγικών τάξεων, αγρότες και κτηνοτρόφοι, και εκατοντάδες κόσμου.
(Πλήρες ρεπορτάζ για τις εκδηλώσεις του Σαββάτου στην Ελασσόνα, στο αυριανό φύλλο της «Ε»).
ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
10.00: Έναρξη έκθεσης με περίπτερα παραγωγών Φέτας και Παραδοσιακών Προϊόντων.
10.00 – 14.00: Επιστημονική Ημερίδα «Η Φέτα Μοχλός Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας»( στην αίθουσα Θεάτρου «Δημάρχου Βασιλείου Φαρμάκη»).
11.30 – 12.30: Επίδειξη τυροκόμησης από το ΤΕΕ Γαλακτοκομίας Ιωαννίνων.
10.30 – 12.30: Εκδηλώσεις για παιδιά : Διαγωνισμός Ζωγραφικής
12:00 – 14:00: «Τα παιχνίδια του Χωριού μου»- Παραδοσιακά παιχνίδια από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βερδικούσιας και παρουσίαση του βιβλίου του Χρ. Καφέ.
17:30 – 19:30: Παρουσίαση τραγουδιών της περιοχής από ομάδες ντόπιων κατοίκων.
18.30 – 19.30: Επίδειξη τυροκόμησης από το ΤΕΕ Γαλακτοκομίας Ιωαννίνων. Σπουδαστές και καθηγητές της σχολής θα αναλάβουν να δείξουν στον κόσμο μερικά από τα «μυστικά» παραγωγής του τυριού, σε ειδικό περίπτερο στην κεντρική πλατεία Ελασσόνας.
21:00 – 22:30: Μουσικοχορευτική παράσταση με δρώμενα από χωριά του Δήμου Ελασσόνας.
«Χοροί – τραγούδια –δρώμενα του χωριού μου» από τους : Μορφωτικό Σύλλογο Φλαμπούρου, Μορφωτικό Σύλλογο Σκοπιάς, Σύλλογο Γυναικών Μικρ. Ελευθεροχωρίου, Σύλλογο Γυναικών Δολίχης, Μορφωτικό Σύλλογο Βαλανίδας και Πολιτιστικό Σύλλογο Βερδικούσιας.

Add Comment