Το Λιβάδι τίμησε τον ήρωά του

«Διαχρονική και επίκαιρη η θυσία του Γεωργάκη Ολυμπίου»
Του Γιάννη Μουκίδη

Με επισημότητα και με την παρουσία των πολιτικών – στρατιωτικών αρχών του Νομού Λάρισας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας γιορτάστηκε πρόσφατα στο Λιβάδι Ολύμπου η 191η επέτειος από το θάνατο του εθνικού και Λιβαδιώτη ήρωα Γεωργάκη Ολυμπίου, με εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Ελασσόνας.
Το πρωί, στον κατάμεστο Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία και το μνημόσυνο του, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσόνας κ. Βασίλειος και συλλειτούργησαν αρχιμανδρίτες και ιερείς.
Στη συνέχεια, επίσημοι και κόσμος κατευθύνθηκαν στο «Κιόσκι», όπου στέκει επιβλητικός ο ανδριάντας του Λιβαδιώτη ήρωα. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από τις αρχές και τους φορείς. Τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας(υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού της κ. Δημ. Τσιαβέ),
[wpg_thumb]
Στο άξιο τέκνο του Λιβαδίου, στην προσωπικότητα και στο έργο του, αλλά και στην ηρωική θυσία του στη Μονή Σέκου, αναφέρθηκε ο κ. Γεώργ. Συνεφάκης, πανεπιστημιακός, εκπρόσωπος του Συλλόγου Λιβαδιωτών Θεσ/νικης, που με χειμαρρώδη, ζωντανό και μεστό λόγο «αποτύπωσε» τη μορφή του ήρωα, που είχε, αναμφισβήτητες στρατιωτικές, διπλωματικές και πνευματικές ικανότητες, πολλές γνώσεις, και διακρινόταν για το υψηλό του φρόνημα, την πειθώ των λόγων του, την εξυπνάδα του, αλλά και για το πάθος του για την ελευθερία.
Ο ομιλητής, αρχικά, αναφέρθηκε στις βασικές πτυχές του βίου και της πολιτείας του Ήρωα Φιλικού, και έδωσε την διάσταση της διαχρονικότητας της θυσίας του Γεωργάκη Ολυμπίου, κυρίως ως προς τον αντίκτυπο που είχε η θυσία του.
Και ο κ. Γ. Συνεφάκης, ολοκλήρωσε: «Ο Γεωργ. Ολύμπιος αγωνίστηκε τον αγώνα τον καλό, τον αγώνα τον εθνικοαπελευθερωτικό και θυσιάστηκε ο ίδιος όπως και τόσοι άλλοι ήρωες της εποχής του και μεταγενέστεροι, επώνυμοι και ανώνυμοι. Αν θέλουμε πραγματικά να τιμούμε τη μνήμη του Ήρωα Φιλικού Γεωργάκη Ολυμπίου και του κάθε Ήρωα, ας ασχοληθούμε με το να αναδείξουμε, να διαδώσουμε και να εμφυσήσουμε πρώτα απ’ όλα και παντού τις ιδέες του, πρώτα απ’ όλα και παντού όπου υπάρχει νέα γενιά, τις ιδέες του Γεωργάκη, τις ιδέες του Ρήγα, τις ιδέες της Ελευθερίας, τις ιδέες της Επαναστατικής και Ανυπότακτης Σκέψης, τις ιδέες της υπέρτατης θυσίας για αυτό που ο Γεωργάκης θεωρούσε στάση ζωής. Την συνέπεια στα πιστεύω του και την αυταπάρνηση για να τα εφαρμόσει, πέρα και πάνω από την ίδια του τη ζωή. Με την έννοια αυτή, ας αναφωνήσουμε όλοι μας ‘Αιωνία του η Μνήμη, η Μνήμη των Ευγενών Σκοπών και Στόχων του, η Μνήμη των Ευγενών Ιδεών του, οι οποίες είναι και θα είναι πάντα ανεξίτηλες και πάντα επίκαιρες, ανεξάρτητα από τις χρονικές συγκυρίες της στιγμής και την γκρίζα αντιηρωική μας καθημερινότητα. Ίσως τότε, από εκεί ψηλά που μας κοιτάει συνοφρυωμένη η Άγια Μορφή του Ήρωα, να μας κουνούσε συγκαταβατικά το κεφάλι και να ένοιωθε κι αυτός ότι οι αγώνες του και ο ηρωικός του θάνατος, έπιασαν πραγματικά τόπο. Ίσως τότε να χαιρόταν που η θυσία του ήταν Μία θυσία όχι στιγμιαία αλλά διαχρονική και το νόημά της δεν έχει ημερομηνία λήξης, αλλά είναι αέναο, ανά τους αιώνες των αιώνων. Αμήν…».
Στις πρόσφατες πανηγυρικές εκδηλώσεις μνήμης στο Λιβάδι Ελασσόνας παραβρέθηκαν:
Ο βουλευτής κ. Χρήστος Κέλλας, η περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας – πρ. έπαρχος Ελασσόνας κ. Μαρία Μαμάρα, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γεώργ. Πασχόπουλος, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Νικ. Καψάλης και Αθαν. Καλιακούδας, ο πρόεδρος του Τ.Σ. Λιβαδίου κ. Λάζ. Χατζής, δημοτικοί σύμβουλοι, οι πρώην δήμαρχοι Λιβαδίου κ. Γ. Γαλάνης και κ. Ι. Γκούμας, ο διευθυντής της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Ελασσόνας κ. Δ. Ευαγγελίδης, ο διοικητής του Α.Τ. Ελασσόνας κ. Π. Μουταφίδης, αξιωματικοί της Α΄ Στρατιάς, Αεροπορίας, Πυροσβεστικής, Αστυνομίας, η δασάρχης Ελασσόνας κ. Ζωή Φτίκα, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, εκπρόσωποι συλλόγων Λιβαδιωτών, «απόδημοι» Λιβαδιώτες, και πολύς κόσμος(…ντόπιοι και επισκέπτες).

Add Comment