Συνέδριο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων τον Ιούνιο στη Λάρισα

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ 5ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ –
ΛΑΡΙΣΑ ,Κυριακή 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

ΤΙΤΛΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ:
«ΘΕΣΣΑΛΙΑ 2012-
«Ο ρόλος των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών στην αντιμετώπιση της κρίσης»
Η Θεσσαλία ως κοιτίδα Πολιτισμού ,Κοινωνικής Αλληλεγγύης και
Βιώσιμης Ανάπτυξης

Αγαπητοί Φίλοι, Συνεργάτες, Εκπρόσωποι των Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλίας,

Ήδη ,έχει συμπληρωθεί πάνω από ένας χρόνος που το Δίκτυο (Ομοσπονδία) Εθελοντικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) Θεσσαλίας ,εξέλεξε στις 2 Φεβρουαρίου 2011 ,στη Λάρισα ,το πρώτο , στην ιστορία της Θεσσαλίας ,11μελές Διοικητικό Συμβούλιο , μέσα από υποδειγματικές διαδικασίες και όπως αρμόζει σε εθελοντικές οργανώσεις .
Πρόκειται για την μεγαλύτερη κατάκτηση ,μέχρι σήμερα, των Εθελοντικών Οργανώσεων της Θεσσαλίας (δηλ. των Συλλόγων, Οργανώσεων ,Σωματείων ,Γυναικείων Συνεταιρισμών ,Κοινωνικών Επιχειρήσεων κ.ά.), που είσαστε όλοι εσείς, με τους θαυμάσιους Συλλόγους σας , με σπουδαίες δράσεις στον πολιτισμό, στο περιβάλλον ,στην κοινωνική Αλληλεγγύη και Κοινωνική Οικονομία και που αποκτούν ,επιτέλους ,μια ενιαία φωνή και δυναμική ,έτσι ώστε να λειτουργούν και συντεταγμένα και συντονισμένα ,διεκδικώντας για την Κοινωνία των Ενεργών Πολιτών την πρόοδο ,που δικαιούται η Θεσσαλία σε κάθε επίπεδο.

Στα πλαίσια ,λοιπόν, λειτουργίας του Δικτύου μας και με σκοπό
1.να ενημερώσουμε τους Συλλόγους-Μέλη μας ,κατά κύριο λόγο, για την πορεία της Δευτεροβάθμιας Οργάνωσής μας
2.Να ενημερωθούν όλοι οι Σύλλογοι της Θεσσαλίας ,για τη λειτουργία του Δικτύου μας ,για τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τις οργανώσεις μας και με ποιο τρόπο θα τα επιλύσουν .
3.Να σχεδιάσουμε τις δράσεις μας για το μέλλον ,έτσι ώστε οι Εθελοντικές μας Οργανώσεις από όλη τη Θεσσαλία ,να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης,που πέρα από οικονομική ,είναι και ηθική και κοινωνική.
ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ
Το 5ο Συνέδριό μας ,την Κυριακή 10 Ιουνίου 2012 (ώρες 10.00 το πρωΐ -6.00 μ.μ.) και σας ζητούμε προκαταβολικά συγνώμη για την ημερομηνία ,αφού είναι το 3ήμερο του Αγ. Πνεύματος , λόγω μη ύπαρξης εναλλακτικών λύσεων ,αλλά είμαστε βέβαιοι ότι θα είναι μια καλή μέρα για τις Οργανώσεις μας ,με την παρουσία όλων σας.
Μπορεί ,σίγουρα, να εξελιχθεί για όλους μας σε μια ενδιαφέρουσα μέρα ,αφού φροντίσαμε και την παραμικρή λεπτομέρεια , έτσι ώστε η διαμονή σας στο Ξενοδοχείο IMPERIAL-Λάρισα ,να είναι ιδιαίτερα ευχάριστη (με καφέ και γεύμα για τους Συνέδρους ) ,αλλά το κυριότερο ,λόγω της παρουσίας έγκριτων ομιλητών ,να φύγουμε όλοι ,με περισσότερες γνώσεις σε ότι αφορά την πορεία ,αλλά και λειτουργία των Οργανώσεών μας.
Μπορείτε, λοιπόν, να το συνδυάσετε με μια ολοήμερη παραμονή στην όμορφη πόλη της Λάρισας και να συναντήσετε εκπροσώπους Εθελοντικών Οργανώσεων της Θεσσαλίας ,αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα ,με τους οποίους θα ανταλλάξετε ενδιαφέρουσες καλές πρακτικές και ιδέες .

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ :
Αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας ,
Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας
Δίκτυο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Θεσσαλίας

ΧΩΡΟΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ : Λάρισα ,Ξενοδοχείο IMPERIAL
ΗMEΡΟΜΗΝΙΑ: Κυριακή ,10 Ιουνίου 2012 και ώρες 10.00 – 18.00 μ.μ.
ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ: Στελέχη Υπουργείων, Περιφέρειας, πανεπιστημιακοί , εξειδικευμένοι ανεξάρτητοι Επιστήμονες και μελετητές, Εθελοντικές Οργανώσεις διεθνούς εμβέλειας και αναγνώρισης
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ: Εκπρόσωποι των Εθελοντικών Οργανώσεων της Θεσσαλίας ,Φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Εκπρόσωποι Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Δημόσιων Υπηρεσιών, Συνεταιρισμών ,Αγροτών κ.ά.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Το 5ο ,κατά σειρά ,Συνέδριο διοργανώνει το Δίκτυο (Ομοσπονδία) των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Θεσσαλίας , που αγκαλιάζει ανεξαίρετα και τους χίλιους Συλλόγους ,Αστικές Μη Κερδοσκ. Εταιρίες ,Ομάδες πολιτών ,φορείς κ.ά. που λειτουργούν σε επίπεδο Θεσσαλίας και ασχολούνται με τον Πολιτισμό, το Περιβάλλον ,την Κοινωνική Αλληλεγγύη ,την Κοινωνική Οικονομία και τη Βιώσιμη ανάπτυξη .

Σημειώνεται ότι η εκλογή του 1ου στην ιστορία αιρετού Δ.Σ. ,που έγινε πέρυσι στη Λάρισα (2 Φεβρουαρίου 2011) , από τα δεκάδες ιδρυτικά μέλη του Δικτύου (Ομοσπονδίας) , αποτελεί μια μεγάλη κατάκτηση της Κοινωνίας των Θεσσαλών Πολιτών,οι οποίοι κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν σπουδαίο θεσμό ,που μπορεί και πρέπει να εκπροσωπεί όλους τους Θεσσαλικούς Συλλόγους , εντός και εκτός Ελλάδος και ,ήδη, μετεξελίσσεται σε ένα «εργαστήριο» ,όπου συναντώνται όλοι οι άνθρωποι της προσφοράς ,των Γραμμάτων ,των Τεχνών , των Επιστημών ,της καινοτομίας και επιχειρηματικότητας και συνεργάζονται για ένα καλύτερο μέλλον για τη Θεσσαλία και όχι μόνο.

ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Ο πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ του Δικτύου ΜΚΟ Θεσσαλίας , εκτιμώντας την κρισιμότητα της κατάστασης που περνά η Ελλάδα και ειδικότερα η Θεσσαλία ,που δεν είναι μόνο οικονομική ,αλλά ηθική και κοινωνική , καθόρισε η θεματολογία του φετινού Συνεδρίου να θέσει επί τάπητος τον ρόλο που μπορούν ,αλλά και οφείλουν, να παίξουν όλες οι Εθελοντικές Οργανώσεις ,που εκπροσωπούν χιλιάδες εθελοντές , στην αντιμετώπιση της σημερινής κρίσης .
Και αυτό αφορά από τον πιο μικρό Σύλλογο ενός χωριού ,μέχρι τις Εθελοντικές Οργανώσεις που επιτελούν εξειδικευμένο και επιστημονικό έργο.
Γι’ αυτό, τα θέματα που θα απασχολήσουν τις φετινές εργασίες του Συνεδρίου ,θα επικεντρωθούν ιδιαίτερα στην Κοινωνική Οικονομία, αφού οι δράσεις αυτές ,που στην Ευρώπη αποτελούν το 10 % της επιχειρηματικότητας, μπορούν να συμβάλλουν στην έξοδο της χώρας από την κρίση και ειδικότερα για τη Θεσσαλία μπορούν να την μετατρέψουν σε κοιτίδα του Πολιτισμού , της Κοινωνικής Αλληλεγγύης και των ποιοτικών προϊόντων.
Όπως και στα προηγούμενα συνέδρια, διαπιστώθηκε η ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των ΜΚΟ της Θεσσαλίας αλλά και των όμορων περιφερειών με τους Φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Δημόσιας Διοίκησης καθώς και τους Φορείς των Τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών στο πλαίσιο της Κοινωνικής Οικονομίας.

Το Δίκτυο πιστεύει ,ότι οι Εθελοντικές Οργανώσεις ,αλλά ,ιδιαίτερα, ένα Δευτεροβάθμιο Όργανο ,όπως είναι το Δίκτυο ΜΚΟ Θεσσαλίας ,μπορούν μέσα από τον συντονισμό των δράσεων και του έργου εκατοντάδων ή και χιλιάδων εθελοντών ,μπορούν να προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες ,σε αυτό που λέγεται Θεσσαλία της προόδου και των μεγάλων προοπτικών.

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα παρουσιαστούν από εκπροσώπους Εθελοντικών Οργανώσεων ,από εξειδικευμένους επιστήμονες και στελέχη της Περιφερειακής και Κεντρικής Διοίκησης ,εισηγήσεις ,πάνω στα μεγάλα θέματα που απασχολούν τις ΜΚΟ ,αλλά και τη Θεσσαλία .
Ο σκοπός είναι να προκύψουν από τις εργασίες του Συνεδρίου αυτού ,χρήσιμα συμπεράσματα για όλους τους συμμετέχοντες ,έτσι ώστε ο ρόλος όλων μας ,να είναι συγκεκριμένος και χρήσιμος για την Θεσσαλία και τη χώρα.
Ενδεικτικές θεματικές Ενότητες
Περιφερειακή Ανάπτυξη, ΜΚΟ στο πλαίσιο ΕΣΠΑ
Θεσσαλικό Διατροφικό Καλάθι
Η Θεσσαλία ,ως τουριστικός προορισμός
Οργάνωση και λειτουργία περιβαλλοντικών οργανώσεων
Εξεύρεση πόρων από περιβαλλοντικές Μ.Κ.Ο.
Κοινωνία των Πολιτών και Περιφερειακή Ανάπτυξη: Ο Ρόλος των ΜΚΟ σε Ζητήματα Ποιότητας Ζωής και Προστασίας Περιβάλλοντος στη Θεσσαλία – Παρουσίαση έρευνας
Ο Πολιτισμός στο ΕΣΠΑ 2007 – 2013
Η Τεχνολογία στην υπηρεσία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Ψηφιακά Συστήματα – Ψηφιακές Συλλογές και Πολιτιστικά Μέσα)
Καλές Πρακτικές στο χώρο των Εθελοντικών Οργανώσεων
Social Media και Συμμετοχική Δημοκρατία
Ισχύον Θεσμικό πλαίσιο για τον εθελοντισμό στον χώρο της Υγείας & της Κοινωνικής Φροντίδας
Πράσινη Ανάπτυξη και Ενεργοί Πολίτες
Κοιν. Αλληλεγγύη–Πρόσβαση σε όλους
Οικονομία και ΜΚΟ στο δρόμο της Βιώσιμης Ανάπτυξης

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το Δίκτυο καλεί όλους τους εκπροσώπους των Συλλόγων ,των Εθελοντικών Οργανώσεων , ,των Ομάδων Πολιτών και των φορέων να λάβουν μέρος στο 5ο Συνέδριο των Εθελοντικών Οργανώσεων της Θεσσαλίας ,στις 10 Ιουνίου 2012 ,στη Λάρισα .
Η Πρόσκληση αυτή δεν αφορά μόνο τα Ιδρυτικά Μέλη του Δικτύου ,αλλά όλους ανεξαίρετα τους Φορείς της Θεσσαλίας ,που μπορούν ,όχι μόνο να λάβουν μέρος στις εργασίες του Συνεδρίου ,αλλά ,ακόμα και να ολοκληρώσουν την εγγραφή τους στο Δίκτυο (όσοι δεν το έκαναν μέχρι σήμερα ,προσκομίζοντας τα σχετικά έγγραφα, ήτοι ,μια αίτηση εγγραφής και το καταστατικό λειτουργίας του Φορέα (Τέλος εγγραφής είναι τα 20 €)
Λεπτομέρειες και αναλυτικό πρόγραμμα των εισηγήσεων θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.
E-Mail: info@mkothessalias.gr, skriapask@gmail.com, ,www. mkothessalias.gr
Να είστε βέβαιοι ότι τα αποτελέσματα της συνεργασίας μας θα είναι εξαιρετικά και θα βοηθήσουν όλη τη Θεσσαλία , από το ένα άκρο μέχρι το άλλο, δεδομένου ότι η προσπάθεια αυτή αφορά όλους ανεξαίρετα και δεν έχει ,μέχρι σήμερα, ιστορικό προηγούμενο.
Είναι βέβαιο ,ότι το Δίκτυο (Ομοσπονδία ) Εθελοντικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) Θεσσαλίας ,εξελίσσεται σε μια σοβαρή ,σύγχρονη ,δυνατή και διεκδικητική Ομοσπονδία ,από την οποία μόνο οφέλη μπορείτε να έχετε και που ,ήδη ,μπορεί και πρέπει να παίζει σημαντικό ρόλο, στα μεγάλα και σοβαρά θέματα ,που απασχολούν τη Θεσσαλία και να εκπροσωπεί επάξια τη φωνή της Κοινωνίας των Πολιτών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, οποιουδήποτε επιπέδου, στα θέματα του Πολιτισμού ,του Περιβάλλοντος, της Κοινωνικής αλληλεγγύης, της Κοινωνικής Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης .
Πληροφορίες.: K. ΣΚΡΙΑΠΑΣ – Πρόεδρος Δικτύου 6974-881944

Add Comment