Υποδοχή λειψάνου Αγίου στην Καλλιθέα Ολύμπου

ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Του Γιάννη Μουκίδη

Η Καλλιθέα Ολύμπου υποδέχεται αύριο Κυριακή 29 Απριλίου, Κυριακή των Μυροφόρων, το Ιερό Λείψανο του νεοφανούς οσίου πατρός Γεωργίου του Καρσλίδη.
Το Λείψανο θα μεταφέρει και θα δωρίσει στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Καλλιθέας ο σεβασμ. μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η υποδοχή και η εν πομπή μεταφορά του Ιερού Λειψάνου θα γίνει στον προαύλιο χώρο του Ιερού Παρεκκλησίου της Παναγίας, στην είσοδο του χωριού, στις 7 το απόγευμα.
Λίγα λόγια για την ζωή του νεοφανούς Αγίου Γεωργίου του Καρσλίδη:
Ο άγιος Γεώργιος Καρσλίδης (το βαπτιστικό του όνομα ήταν Αθανάσιος) γεννήθηκε το 1901 στην Αργυρούπολη του Πόντου (Γκιουμούς Χανέ), έδρα της Ιεράς Μητρόπολης Χαλδίας. Ορφάνεψε πολύ μικρός(οι γονεις του πέθαναν την ίδια ημέρα). Όμως αμέσως φανερώθηκαν τα σημεία της κλήσεως και της χάριτος. Γαλουχημένος από την ευσεβέστατη γιαγιά του με την παραδειγματική Ποντιακή ευσέβεια, μόλις στάθηκε στα πόδια του και άρχισε να μιλάει, έδειξε ότι διέφερε από τα άλλα παιδιά και ότι ήταν αφοσιωμένος στον Θεό. Παιδί ακόμα, προσεύχονταν συνεχώς, έκανε νηστείες και 7 χρονών πήγε και προσκύνησε την Παναγία του Σουμελά. Έγινε δόκιμος μοναχός σε ηλικία μόλις 9 χρονών και η κουρά του σε μοναχό το 1919(όταν ήταν 18 χρονών). Στη συνέχεια χειροτονήθηκε διάκονος. Τις τραγικές ημέρες του διωγμού της Εκκλησίας στην Γεωργία, ο νεαρός ιεροδιάκονος συνελήφθη, υπέστη φυλακίσεις, ταπεινώσεις, φοβερά βασανιστήρια. Μάλιστα, καταδικάστηκε σε θάνατο και τουφεκίστηκε, αλλά…διασώθηκε θαυματουργικά!( σώθηκε εκ θαύματος, γιατί οι πρώτες σφαίρες στάθηκαν σε ένα εγκόλπιο με την εικόνα της Παναγίας που φορούσε στο στήθος του, ενώ οι επόμενες, καθώς είχε πέσει κάτω, τον βρήκαν στα πόδια…).
Το 1925 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και πνευματικός, ενώ το 1929 ήρθε μετά από πολλές περιπέτειες στην Ελλάδα, στη Σίψα(στο συνοικισμό των Ταξιαρχών Δράμας). Καταδικάστηκε και πάλι σε θάνατο το 1941 από τους Βούλγαρους εισβολείς και σώθηκε και πάλι με θαυματουργικό τρόπο, για να συνεχίσει την ζωή του μέχρι την ημέρα που κοιμήθηκε(4 Νοεμβρίου 1959).
Λόγω της αρετής του, αλλά και των έντονων αγιοπνευματικών χαρισμάτων του, έγινε ευρύτατα γνωστός και αναδείχθηκε σε μεγάλο Γέροντα, διδάσκαλο και πνευματικό πατέρα πολλών ανθρώπων. Ήταν άνθρωπος με βαθιά ανησυχία για την ψυχή των συνανθρώπων του, ευγενής, αφανάτιστος, με υψηλό ήθος, δάσκαλος αγάπης, αυστηρός με την αμετανόητη κακία και την υποκριτική ευσέβεια που συχνά αντιμετώπιζε, αλλά χωρίς σκληρότητα προς τους αμαρτωλούς. Ωστόσο, όπως όλοι οι άγιοι, ήταν απαιτητικός σε θέματα ήθους και πίστευε ότι πρέπει να είμαστε αυστηροί με τη συνείδησή μας.
Διέθετε εξαιρετικά ισχυρό διορατικό και προφητικό χάρισμα. Διέβλεπε την ταυτότητα, το παρελθόν και τις ανάγκες των προσκυνητών του μοναστηριού του, αντιλαμβανόταν γεγονότα από χιλιόμετρα μακριά, ασθενείς θεραπεύονταν μέσω της προσευχής του κ.λ.π., ενώ μαρτυρούνται συγκλονιστικές οπτασίες και επαφές του με ιερά πρόσωπα, όπως ο άγ. Ιωάννης ο Πρόδρομος.
Η αγιοκατάταξη του Οσίου Γεωργίου έγινε πριν λίγα χρόνια, το 2008, από τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, στη Δράμα. Ο Άγιος Γεώργιος Καρσλίδης εντάχθηκε επίσημα στο ορθόδοξο αγιολόγιο και η μνήμη του τιμάται στις 4 Νοεμβρίου, ημέρα της κοίμησής του.

Add Comment