Λιτή η τελετή έναρξης των αγώνων ορειβατικού σκι

«Προβολή των δυνατοτήτων του μυθικού Ολύμπου…»

Του Γιάννη Μουκίδη

Λιτή, αλλά ξεχωριστή σε μηνύματα και συμβολισμούς ήταν η τελετή έναρξης του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ορειβατικού Σκι(Open), της σημαντικής διοργάνωσης που πραγματοποιήθηκε στις Βρυσοπούλες Ολύμπου. Η όλη διοργάνωση ήταν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης(Ε.Ο.Ο.Α.), τον Χιονοδρομικό – Ορειβατικό Σύλλογο(Χ.Ο.Σ.) Ελασσόνας, τον Δήμο Ελασσόνας και με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
Στην προχθεσινή τελετή έναρξης των αγώνων, στην κεντρική πλατεία της Ελασσόνας δόθηκε ανάλογη επισημότητα και παιάνιζε η Φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας.

[wpg_thumb]
Μετά την ενημέρωση των αθλητών για τους αγώνες, στην αίθουσα Θεάτρου «Δημάρχου Βασίλη Φαρμάκη», ακολούθησε στην κεντρική πλατεία της Ελασσόνας, με την παρουσία των συμμετεχόντων αθλητών και των αρχών της Θεσσαλίας και της Ελασσόνας, η τελετή έναρξης των αγώνων.
Τους αθλητές, καλωσόρισε πρώτος ο πρόεδρος του Χ.Ο.Σ. Ελασσόνας κ. Γ. Τριανταφύλλου, που ευχαρίστησε όσους βοήθησαν στη σημαντική διοργάνωση, υπενθυμίζοντας τον σχεδιασμό για διοργάνωση του Πανευρωπαίκού Πρωταθλήματος το 2013 στον όλυμπο. Ακολούθησε ο χαιρετισμός του δημάρχου Ελασσόνας κ. Γεωργ. Πασχόπουλου που υποδέχθηκε τους αθλητές «στην Ελασσόνα, την πόλη του Ολύμπου», θυμίζοντας τους πως συμπληρώνονται εφέτος 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Ελασσόνας από τους Τούρκους(6 Οκτ. 1912), σημαντική επέτειος, αφού διπλασιάστηκε η Ελλάδα.
Την έναρξη των αγώνων του Ορειβατικού Σκί στον Όλυμπο κήρυξε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός, που υποδέχθηκε με τη σειρά του τους αθλητές που ήρθαν στην Ελασσόνα από όλες τις γωνιές της χώρας για να αγωνιστούν στον Όλυμπο, και συγχάρηκε όλους όσοι βοήθησαν στο να πραγματοποιηθεί η διοργάνωση στον Όλυμπο. «Αυτό το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορειβατικού Σκι είναι ακόμη μια ευκαιρία για προβολή των δυνατοτήτων που έχει αυτό το μυθικό βουνό, αλλά και της ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς που κρύβει ο Όλυμπος», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας.
Ακολούθησε η έπαρση της Ελληνικής σημαίας από τον πρωταθλητή και κυπελλούχο Ελλάδος του Ορειβατικού Σκι κ. Νίκο Κωστόπουλο, και ενώ η Φιλαρμονική παιάνιζε τον Εθνικό Ύμνο.
Στην τελετή έναρξης των αγώνων Ορειβατικού Σκί παρευρέθηκαν:
Ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσόνας κ. Βασίλειος, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστός, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Γρηγ. Παπαχαραλάμπους και Αθαν. Παιδής, ως εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος η δασάρχης Ελασσόνας κ. Ζωή Φτίκα, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γ. Πασχόπουλος, ο διοικητής της 8ης ΕΜΑΚ κ. Ζήσης Μπρούζας, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Ελασσόνας κ. Ελευθ. Μουλτσιάς, ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Σπ. Καραγκούνης, δημοτ. σύμβουλοι, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης(Ε.Ο.Α.Α.) κ. Γεωργούλης, ο τεχνικός σύμβουλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ορειβατικού Σκι Ισπανός κ. Canals, μέλη της διοίκησης της Ε.Ο.Α.Α., ο πρόεδρος του Χ.Ο.Σ. Λάρισας κ. Χρ. Καραμπούζης, ο πρ. πρόεδρος κ. Παπαχατζής, εκπρόσωποι φορέων – συλλόγων και πολλοί φίλοι των σπορ.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΑΘΛΗΤΩΝ ΑΠ΄ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στους ρυθμούς του Ορειβατικού Σκι Ελασσόνα και Όλυμπος!

Του Γιάννη Μουκίδη

Στους ρυθμούς του Ορειβατικού Σκι «τρέχει» τις τελευταίες ημέρες η πόλη της Ελασσόνας και ο Όλυμπος, αφού αυτό το Σαββατοκύριακο διεξάγεται το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορειβατικού Σκι (Οpen), υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και σε συνεργασία με την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης(Ε.Ο.Ο.Α.), τον Χιονοδρομικό – Ορειβατικό Σύλλογο(Χ.Ο.Σ.) Ελασσόνας, τον Δήμο Ελασσόνας και με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
Σύμφωνα με τα χθεσινοβραδινά τελευταία στοιχεία, στους αγώνες στις Βρυσοπούλες Ολύμπου έχουν δηλώσει συμμετοχή 70 και πλέον αθλητές και αθλήτριες του Ορειβατικού Σκι από διάφορες περιοχές της χώρας. Ενδεικτικά, στην Ελασσόνα και στον Όλυμπο θα βρεθούν αθλητές από: Κομοτηνή, Γιάννενα, Φλώρινα, Καβάλα, Χανιά, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Καστοριά, Λάρισα, Βόλο, Καρπενήσι, Σπάρτη, Κατερίνη και βέβαια και από την Ελασσόνα! Ακόμη, στους αγώνες του Ολύμπου θα συμμετάσχουν και Βούλγαροι αθλητές. Τα ξενοδοχεία και οι ξενώνες της περιοχής έχουν γεμίσει από αθλητές, συνοδούς και παράγοντες του αθλήματος, ενώ προβλέπεται να ανέβουν στις Βρυσοπούλες Ολύμπου αρκετοί φίλοι των χειμερινών σπορ για να παρακολουθήσουν τους αγώνες. Χθες, ολοκληρώθηκαν οι τελευταίες οργανωτικές λεπτομέρειες για την σημαντική διοργάνωση. Ήδη, τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται στην περιοχή Ελασσόνας μέλη της Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης(Ε.Ο.Ο.Α.), που σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, συντονίζουν την όλη διοργάνωση.
Όπως έγινε γνωστό, τους αγώνες θα παρακολουθήσει και ο τεχνικός σύμβουλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ορειβατικού Σκι, Ισπανός κ. Canals.
Η τοποθεσία διεξαγωγής των αγώνων είναι οι Βρυσοπούλες Ολύμπου. Ο αγώνας θα διεξαχθεί μεταξύ των κορυφών του Αγίου Αντωνίου, του Σκολιού και του Χριστάκη. Οι αθλητές θα μπορούν να επιλέξουν να αγωνιστούν μεταξύ δύο διαδρομών, υψομετρικής διαφοράς 1293 μ. και 2143 μ. Οι αγώνες έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα των αγώνων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ορειβατικού Σκι (I.S.M.F). Το Ορειβατικό Σκι αποτελεί μια αθλητική δραστηριότητα η οποία διεξάγεται ελεύθερα στο βουνό, ανεξάρτητα από την ύπαρξη τεχνικών μέσων (τεχνητές πίστες και αναβατήρες). Είναι ένα εντυπωσιακό άθλημα το οποίο συνδυάζει στοιχεία από το Αλπικό Σκι, το Σκι Αντοχής καθώς και μια μεγάλη ποικιλία ορειβατικών τεχνικών ανάλογα με τη μορφολογία του βουνού.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα:
Σήμερα, Σάββατο, από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, στο θέατρο «Δημάρχου Βασίλη Φαρμάκη» θα γίνεται η εγγραφή των αθλητών που θα πάρουν μέρος στους αγώνες, καθώς και η παράδοση των σχετικών αριθμών συμμετοχής. Από τις 6 έως τις 7 το απόγευμα, από τους διοργανωτές θα γίνει η ενημέρωση για τον αγώνα. Στις 7 μ.μ. έχει προγραμματιστεί στην κεντρική πλατεία της Ελασσόνας η τελετή έναρξης των αγώνων Ορειβατικού Σκι.
Αύριο, Κυριακή 1 Απριλίου, στις 10 το πρωί, θα δοθεί η εκκίνηση των Αγώνων στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ορεινού Αγώνα Χιονοδρόμων(Κ.Ε.Ο.Α.Χ.) Ολύμπου. Τέλος, από τις 2 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα, στον ίδιο χώρο, έχουν προγραμματιστεί να γίνουν οι απονομές στους νικητές και η τελετή λήξεως των Αγώνων.

Add Comment