Φωτίζει πτυχές της τοπικής ιστορίας και λαογραφίας

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «ΚΡΑΝΙΩΤΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ»

Ένα βιβλίο στα περιεχόμενα του οποίου ο αναγνώστης μπορεί να αλιεύσει στοιχεία για την τοπική ιστορία και λαογραφία στην ευρύτερη περιοχή της Κρανιάς παρουσιάστηκε χθες βράδυ στη Λάρισα.
Το βιβλίο με τίτλο «Κρανιώτικη Πεζογραφία – μνήμη Ελευθερίου Ε. Λάλου» με τα κείμενα του φωτίζει πτυχές της ζωής των κατοίκων της Κρανιάς διαχρονικά εμπλουτίζοντας την τοπική αυτογνωσία.
Για το βιβλίο μίλησαν χθες ο κ. Κώστας Σπανός – εκδότης του Θεσσαλικού Ημερολογίου, ο οποίος παρουσίασε επτά μελέτες ιστορικού ενδιαφέροντος. Οι μελέτες αυτές αναφέρονται στην ιστορία ενός προγόνου του Λ. Γκουνέλα, στη μάχη της Κρανιάς το 1943 μεταξύ των Αντιστασιακών και των γερμανικών κατοχικών δυνάμεων, στην ανασκόπηση της ιστορίας της Κρανιάς, στην ανασκόπηση της ιστορίας του Λουτρού και στην αναδημοσίευση αποσπασμάτων από τον κώδικα της Μονής Παλιοκαρυάς, τον οποίο εξέδωσε το 1930 ο λαογράφος Δημ. Λουκόπουλος.
Στη συνέχεια παίρνοντας το λόγο ο εκπαιδευτικός –συγγραφέας κ. Βασίλειος Καραβίδας, σχολιάζοντας τα δέκα πεζογραφήματα του βιβλίου, σημείωσε ότι πρόκειται για ένα δροσερό και ευχάριστο ανάγνωσμα, ένα κέρασμα χαμόγελου για όλους τους αναγνώστες. Μια πλειάδα συγγραφέων που έχουν κοινό στοιχείο την καταγωγή τους από τη γραφική και πανέμορφη Κρανιά ενώνουν τις δυνάμεις τους και ανοίγοντας την καρδιά τους μας προσφέρουν δέκα πρωτότυπα τρυφερά και γεμάτα λυρισμό διηγήματα. Μέσα στην πλοκή των ιστοριών τους οι συγγραφείς προσφέρουν ένα ανεπανάληπτο ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο και μέσα από τον πλούσιο, ζωντανό και ευρηματικό τους λόγο γεμάτο ωριμότητα, χιούμορ και συναισθήματα μας δίνουν μοναδικά τη δυνατότητα να φανταστούμε να ταξιδέψουμε μα πάνω απ’ όλα να γνωρίσουμε τη δροσιά του λαϊκού λόγου και να γίνουμε κοινωνοί του πολιτισμού τους.
Στο βιβλίο συμμετέχουν 20 άτομα με κείμενα τους για την περιοχή της Κρανιάς-Λουτρού Ελασσόνας (μελέτες Ιστορίας -Λαογραφίας, διηγήματα, αφηγήματα).
Οι συμμετέχοντες είναι οι εξής: Ευάγγελος Ε. Λάλος, Λάμπρος Ν. Γκουνέλας, Δέσποινα Γκουντούρα, Ελένη Γκουντούρα, Ευαγγελία Γούπου- Ζέρβα, Χρίστος Ζαφείρης, Τριανταφυλλιά Θώμου, Βασίλης Κατσαρός, Παύλος Λάλος, Ευθύμιος Λιάπης, Φίλιππος Λυκοστράτης, Χρύσα Μαστοροδήμου, Γιώργος Ι. Μπαλής, Γιώργος Θ. Μπλάντας, Ελένη Μπλιούμη-Μπαρά, Χρήστος Πατούνας, Λάμπρος Ψύρρας, Λάζαρος Παπαδόπουλος, Θανάσης Παπαμαργαρίτης και στο παράρτημα με τον κώδικα της Μονής Παλαιοκαρυάς ο Δημ. Λουκόπουλος.
Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στα δέκα χρόνια από το θάνατο του δασκάλου -συγγραφέα Ελευθερίου Λάλου, του πρώτου που μελέτησε την τοπική Ιστορία -Λαογραφία.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Σύλλογος Κρανιωτών και η ομάδα πρωτοβουλίας που βοήθησε στη συγγραφή των κειμένων.
Μετά την παρουσίαση του βιβλίου ακούστηκαν παραδοσιακά κρανιώτικα τραγούδια από τον όμιλο μελών του Συλλόγου, ενώ οι παρευρεθέντες γεύτηκαν τοπικά εδέσματα της περιοχής.
Σ.Ο.

http://www.eleftheria.gr/

Add Comment