Δήμος Ελασσόνας – Όλυμπος, Καπνεργοστάσιο, Κτηνοτροφία, Κοινωφελής εργασία

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΟΜΟΦΩΝΑ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ
ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ
ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Ομόφωνα  έγινε δεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο Ελασσόνας  η πρόταση που θα υποβληθεί στην αρμόδια Υποεπιτροπή της Βουλής  στο πλαίσιο του Προεδρικού Διατάγματος για την επέκταση του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου.
Την εισήγηση έκανε στο σώμα ο Δήμαρχος Ελασσόνας, κ. Γιώργος Πασχόπουλος, παρουσία της αντιπεριφερειάρχη Λάρισας κ. Ρένας Καραλαριώτου και μελών της Ομάδας Έργου που εργάστηκαν για την διαμόρφωση της πρότασης.
Ο Δήμαρχος επεσήμανε την σκληρή και σωστή δουλειά που έγινε από την επιτροπή για τον επιδιωκόμενο στόχο, που είναι η επέκταση των ζωνών του Εθνικού Δρυμού, καθώς οι περιοχές αυτές μπαίνουν πλέον σε καθεστώς προστασίας, μπαίνουν στην ευθύνη του Εθνικού Δρυμού και θα μπορούν να ενταχθούν σε αναπτυξιακά προγράμματα.
Στη συνέχεια ο καθηγητής κ. Θεοχάρης Ζιάγκας εκ μέρους της Ομάδας Έργου παρουσίασε εκτενώς την πρόταση αναφερόμενος ιδιαίτερα στην καινοτομία της Δ’ ζώνης, που προβλέπεται και τα όριά της φτάνουν μέχρι τα σύνορα των ιδιοκτησιών, όπου και χρησιμοποιήθηκαν οι δρόμοι, τα ρέματα και οι οριογραμμές. Ο κ. Ζιάγκας επεσήμανε ότι το βουνό μπαίνει σε ένα καθεστώς προστασίας και εποπτείας και όποια περιοχή είναι εκτός των ζωνών ευθύνης του Εθνικού Δρυμού δεν δικαιούται να ενταχθεί σε προγράμματα.
Η πρόταση θα παρουσιαστεί την Πέμπτη στην αρμόδια Υποεπιτροπή της Βουλής.

ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΤΟ ΚΑΠΝΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ

Στην δωρεάν παραχώρηση στο Δήμο Ελασσόνας του ακινήτου του πρώην Ε.Ο.Κ. (Καπνεργοστάσιο) που βρίσκεται στην περιοχή Στεφανόβουνου Ελασσόνας προέβη με απόφασή του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κ. Σκανδαλίδης.

Το παραχωρούμενο ακίνητο , έκτασης περίπου 50 στρεμμάτων μαζί με το υφιστάμενο συγκρότημα κτιριακών εγκαταστάσεων μπορεί  να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη κοινωφελών δράσεων του Δήμου Ελασσόνας, όπως είναι η στέγαση των υπηρεσιών ή τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων, η ίδρυση Σχολής Τυροκομίας και Ινστιτούτου Δημιουργίας Προϊόντων Π.Ο.Π. και η στέγαση υπηρεσιών του Δήμου, όπως συγκεκριμένα αναφέρεται και στην απόφαση του Υπουργείου.

Το παραχώρηση του Καπνεργοστασίου στο Δήμο Ελασσόνας έρχεται να επισφραγίσει μια μακροχρόνια σειρά ενεργειών και αιτημάτων εκ μέρους του Δήμου Ελασσόνας προς το αρμόδιο Υπουργείο. Με αφορμή την απόφαση αυτή ο Δήμαρχος Ελασσόνας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ

Ο Δήμος Ελασσόνας ευχαριστεί θερμά την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την δωρεάν παραχώρηση του ακινήτου του Καπνεργοστασίου που βρίσκεται στο Στεφανόβουνο Ελασσόνας.

Η θετική αυτή έκβαση της υπόθεσης του Καπνεργοστασίου θα αποτελέσει σταθμό ανάπτυξης για το Δήμο μας και την περιοχή μας, καθώς ένα εγκαταλειμμένο  κτίριο μέχρι σήμερα, θα δώσει νέα πνοή με την χρήση του.

Ένα αίτημα δεκαετιών γίνεται σήμερα πραγματικότητα με την χθεσινή απόφαση του Υπουργού, κ. Κ. Σκανδαλίδη, τον οποίο θέλουμε να ευχαριστήσουμε και προσωπικά.
Ο ίδιος επισκεπτόμενος παλαιότερα την περιοχή μας είχε εκφράσει την αμέριστη συμπαράστασή  του στα θέματα ανάπτυξης, την οποία και έμπρακτα απέδειξε.

Παρόμοιες ευχαριστίες θέλουμε να αποδώσουμε και στον συντοπίτη μας υφυπουργό, κ. Αστ. Ροντούλη, η συμβολή του οποίου ήταν καθοριστική για την άμεση και ταχύτατη εξέλιξη της υπόθεσης.

Ο Δήμος Ελασσόνας θέτει το κτίριο στη διάθεση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την στέγαση υπηρεσιών ή τμημάτων του και δηλώνει απερίφραστα,  ότι θα χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις για την ανάπτυξη  διαφόρων δράσεων του Δήμου Ελασσόνας.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΣΧΟΠΟΥΛΟΣ

Ελασσόνα, 12 Ιανουαρίου 2012

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΝΕΑ Κ.Α.Π.

Εκδήλωση με θέμα «Οι προκλήσεις της ελληνικής κτηνοτροφίας ενόψει της νέας Κ.Α.Π. 2014-2020» διοργανώνεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με τον Δήμο Ελασσόνας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Ελασσόνα το Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012, στις 7 το απόγευμα,  στην αίθουσα θεάτρου «Δημάρχου Βασιλείου Φαρμάκη».

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης  κ. Αστέριος Ροντούλης και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου.

ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ 150 ΘΕΣΕΙΣ 5ΜΗΜΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝ.Ε. / Γ.Σ.Ε.Ε.)  απέστειλε τις θέσεις απασχόλησης όπως αυτές έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Εργασίας μετά την αξιολόγηση των προτάσεων που αφορούσε την πράξη «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας».
Οι εγκεκριμένες θέσεις απασχόλησης για το Δήμο Ελασσόνας είναι οι ακόλουθες :
Α/Α    Συμπράττονταςφορέας    ΤόποςΥλοποίησης    Άτομα που εγκρίνονται    Άμεσες δαπάνες
1    ΔΗΜΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ    Δήμος Ελασσόνας     100    312.500 €
2    ΔΕΥΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ    Δήμος Ελασσόνας     15    46.875 €
3    ΚΕΔ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ    Δήμος Ελασσόνας     15    46.875 €
4    ΟΚΠΑΠ ΔΗΜΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ     Δήμος Ελασσόνας    20    62.500 €
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει διάρκεια  ένα πεντάμηνο και το οποίο θα πρέπει να υλοποιηθεί μέσα στο 2012.

ΥΠΟΓΡΑΦΗ  ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ

ΕΓΚΡΙΣΗ 40 ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ο Δήμος Ελασσόνας προέβη στην υπογραφή μνημονίου -συμφωνίας συνεργασίας με το Δίκτυο Συλλόγων Επαρχίας Ελασσόνας και Συλλόγων Αποδήμων Επαρχίας Ελασσόνας – Δίκτυο Περραιβία για τη Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα στην περιφέρεια Θεσσαλίας.

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ        Δίκτυο Περραιβία | Ανάδειξη – διατήρηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του δήμου Ελασσόνας
Α/Α    ΤΙΤΛΟΣ ΥΠΟΕΡΓΟΥ    ΔΙΑΡΚΕΙΑ    ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ    ΑΤΟΜΑ
1.    Ψηφιοποίηση πολιτιστικού αποθέματος αρχειακού υλικού σωματείων της περιοχής (εφημερίδων, περιοδικών, φωτογραφιών κ.α.)    1/5/2012-30/9/2012    25.000,00    8
2.    Ηλεκτρονική καταγραφή για ανάδειξη των μνημείων – Δημιουργία ιστοσελίδας    1/5/2012-30/9/2012    25.000,00    8
3.    Νέοι – παράδοση & τέχνες    1/5/2012-30/9/2012    31.250,00    10
4.    Ανάδειξη φυσικών μνημείων – διαμόρφωση χώρων – καλλιέργεια ντόπιων σπόρων – Ενίσχυση εθελοντισμού    1/5/2012-30/9/2012    43.750,00    14
ΣΥΝΟΛΟ:    125.000,00    40

ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΕΡΓΟΥ: Κοινότητες Ελασσόνας, Κρανέας, Βερδικούσιας, Καρυάς, Τσαριτσάνης, Βλαχογιαννίου, Καλλιθέας, Λιβαδίου, Μηλέας, Σαρανταπόρου

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ: 2 ΠΕ Ιστορικών, 2 ΠΕ Αρχαιολόγων, 4 ΠΕ Φυσικής Αγωγής, 2 ΠΕ Δασολόγων, 3 ΠΕ/ΔΕ Μουσικών/Θεατρολόγων, 3 ΠΕ/ΤΕ Καλλιτεχνών, 2 ΤΕ Τεχνικός πληροφορικής, 2 ΤΕ Βιβλιοθηκονόμος, 2 ΤΕ Τεχνολόγων Τοπογράφων, 2 ΤΕ Δασοπόνων/Μηχανικών Περιβάλλοντος, 1 ΔΕ Φωτογράφων, 1 ΔΕ Σχεδιαστών Ιστοσελίδων, 4 ΔΕ Χειριστές Η/Υ, 10 ΥΕ Τεχνιτών.

Την ευθύνη υλοποίησης  των  προγραμμάτων έχουν οι φορείς: το Ινστιτούτο Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε. και το Δίκτυο  Περραιβία.

Add Comment