Η Ολυμπιάδα Ελασσόνας τίμησε την Οσία Ολυμπιάδα

του Γιάννη Μουκίδη

«Τον πλούτον σκορπίσασα, τον σον τελίω νοϊ, Χριστώ ηκολούθησας δι΄ εναρέτου ζωής, Οσία πανεύφημε. Σύ γαρ εφεπομένη, τω σοφώ Χρυσοστόμω, χρύσεον ώφθης σκεύος, της Χριστού Εκκλησίας. Διό σε Ολυμπιάς, ο Κύριος εδόξασε.
Ευσεβεία λάμψασα και εγκρατεία, τον Θεόν εδόξασας, έργοις και τρόποις ιεροίς, Ολυμπιάς αεισέβαστε. Διό της δόξης της άνω ηξίωσαι. Χαίροις η Οσία Ολυμπιάς, εναρέτων έργων, υποτύπωσις αληθής. Χαίροις η των άθλων, και της αγίας δόξης, τω θείω Χρυσοστόμω συγκοινωνήσασα».
Και στην Ολυμπιάδα Ελασσόνας γιορτάστηκε η μνήμη της Οσίας Ολυμπιάδος, μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης και με μεγάλη συμμετοχή των κατοικων.
Την παραμονή της εορτής έγινε η λιτάνευση της Εικόνας της Αγίας και ακολούθησε στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία. Ανήμερα της εορτής, τελέσθηκε ο Όρθρος και η πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία, με Θείο Κήρυγμα, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν ο εφημέριος του ιερού ναού Αγίου Γεωργίου και κληρικοί της περιοχής.

Λίγα λόγια για την τιμώμενη Οσία Ολυμπιάδα:
Η Οσία Ολυμπιάς είναι Αγία της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Καταγόταν από πλούσια και αριστοκρατική οικογένεια του Βυζαντίου και ήταν συγγενής του αυτοκράτορα Θεοδοσίου του Μεγάλου. Η Ολυμπιάδα είχε μεγάλη σωματική ωραιότητα, ευφυΐα, παιδεία, και πολλά πλούτη. Μετά το θάνατο του συζύγου της Νεβριδίου, επάρχου Κωνσταντινουπόλεως, χειροθετήθηκε διακόνισσα από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Νεκτάριο και μόνασε σε μοναστήρι, το οποίο ίδρυσε και έκτισε η ίδια, κοντά στο ναό της αγίας Ειρήνης.
Αφοσιώθηκε στον μέγα αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινούπολης Ιωάννη τον Χρυσόστομο και γεμάτη ενθουσιασμό έδωσε στην αρχιεπισκοπή του χιλιάδες χρυσά νομίσματα και κτήματα. Τιμούσε ιδιαίτερα τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο, όταν δε αυτός εξορίστηκε η Ολυμπιάδα απογοητεύτηκε από την αδικία που του έγινε. Προς παρηγορία και ενθάρρυνσή της, ο Χρυσόστομος της απηύθυνε από την εξορία 17 επιστολές, οι οποίες διασώζονται.
Πολλοί σύγχρονοί της και μεταγενέστεροι ιστορικοί ασχολήθηκαν με τη ζωή και τη δράση της Ολυμπιάδας. Και όλοι την αναφέρουν πλάι στον Ιωάννη το Χρυσόστομο, που στάθηκε γι’ αυτήν πατέρας και οδηγός, στη δόξα και στον πόνο. Αλλά και την ίδια, σύμβουλο και στήριγμα και συνεργάτη του μεγάλου ανδρός στο δύσκολο έργο του.
Η ανδρεία, η ηρωική υπομονή, η μόρφωση, είναι  τρία από τα πνευματικά «μαργαριτάρια» που κοσμούν την «ανδρεία γυναίκα», όπως την ονομάζει ο Παλλάδιος. Την διακρίνει η ηθική ανωτερότητα και αξιοπρέπεια, η ευγένεια της ψυχής, η σταθερότητα, η απλότητα, το πνεύμα της θυσίας και του ηρωισμού. Η Ολυμπιάδα δεν σκόρπιζε τον πλούτο της μόνο στην Κωνσταντινούπολη σε όσους είχαν ανάγκη. Η ακτινοβολία της αγάπης της έφθανε σε χώρες μακρινές και έρημες, ως τα πέρατα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Η απασχόληση της Ολυμπιάδας δεν ήταν μόνο η διατροφή των πεινασμένων, η επίσκεψη των αρρώστων και χιλιάδες αγαθοεργίες, αλλά είχε και άλλα δύσκολα και υπεύθυνα καθήκοντα. Ήταν το στήριγμα της βασιλεύουσας. Προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες, φροντίζει για τον διακανονισμό σοβαρών ζητημάτων της Εκκλησίας.
Η Ολυμπιάδα πέθανε εξόριστη στη Νικομήδεια, λίγο μετά τον θάνατο του Ιωάννη του Χρυσοστόμου(407), σε ηλικία 50 ετών. Τμήματα του ιερού λειψάνου της βρίσκονται στις μονές Αγάθωνος Φθιώτιδος και Νταού Πεντέλης.

Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις, στην Ολυμπιάδα Ελασσόνας, έδωσαν το «παρών» δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Ελασσόνας, αυτοδιοικητικοί, μέλη της Ένωσης Ποντίων Επαρχίας Ελασσόνας, φορείς της περιοχής και δεκάδες κάτοικοι της Ολυμπιάδας, της Καλλιθέας και της ευρύτερης παρολύμπιας περιοχής.

Add Comment