Να μην ενδώσουμε στους τακτικισμούς του ΣΥΡΙΖΑ σε τοπικό επίπεδο, του Ν. Γάτσα

Γράφει ο Νίκος Γάτσας, δημοτικός σύμβουλος

Μπορεί να μοιάζει κάπως ανεπίκαιρο, αλλά οι πολιτικές συζητήσεις έχουν αρχίσει να φουντώνουν. Μιλάω φυσικά για τις συζητήσεις που έχουν να κάνουν με τις δημοτικές εκλογές στο Δήμο Ελασσόνας, τους υποψηφίους δημάρχους και τα κομματικά χρίσματα.

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που διάβασα τις προάλλες για το Δήμο Ελασσόνας και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κεντρική επιλογή του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα για το Νομό Λάρισας κινείται στην κατεύθυνση της “Συμπαράταξης Λαρισαίων”, μίας συμμαχίας δηλαδή δημοκρατικών – κεντροαριστερών στελεχών (ΔΗΣΥ-ΔΗΜΑΡ-ΟΙΚΟΛ) με επικεφαλής ΣΥΡΙΖΑίο υποψήφιο δήμαρχο. Και είναι πράγματι ένα καλό σχέδιο, ώστε να ενισχύσει ο ΣΥΡΙΖΑ την εικόνα της κομματικής επικράτησης σε τοπικό επίπεδο.

Μπορεί σε κάποιους δήμους να φαίνεται αναπόφευκτο, αφού δεν καταφέρνουν οι κεντρώοι και κεντροαριστεροί να κερδίσουν την πρωτοκαθεδρία. Έτσι, έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετεί το δικό του επικεφαλής και κερδίζει τις εντυπώσεις με το ΣΥΡΙΖΑίο δήμαρχο.

Αλλά το σχέδιο δεν είναι παντού το ίδιο. Φαίνεται ότι σε μικρότερους δήμους, π.χ. Φαρσάλων, Αγιάς, Ελασσόνας, ελλείψει πρωτοκλασάτων ΣΥΡΙΖΑίων, αρκείται να προσφέρει τη στήριξη στον κεντρώο ή κεντροαριστερό υποψήφιο με τη συμμετοχή ορισμένων στελεχών στο ψηφοδέλτιό του. Αλλά και πάλι η επιλογή είναι αναπόφευκτη, αφού ο κεντρώος υποψήφιος έχει στην πραγματικότητα περισσότερες πιθανότητες εκλογής. Επομένως, γνωρίζουν καλά πότε θα πρέπει να διεκδικήσουν την πρωτοκαθεδρία και πότε να συμβιβαστούν με τον κεντρώο υποψήφιο….

Για το Δήμο Ελασσόνας τώρα, δε φαίνεται να υπάρχει άλλη εναλλακτική από το να στηρίξουν έναν κεντρώο-κεντροαριστερό υποψήφιο. Άλλωστε τα πρωτοκλασσάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην επαρχία Ελασσόνας είτε δεν επιθυμούν να εκτεθούν είτε στερούνται δημοφιλίας, οπότε δεν μένει άλλη επιλογή στο κόμμα από τη στήριξη σε συμμαχικό υποψήφιο. Θα προτιμούσαν βέβαια να επιλέξουν εκείνοι το συμμαχικό “υποψήφιο”, αλλά ούτε αυτό φαίνεται να το ελέγχουν, καθώς η κομματική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο χαμηλή, ώστε ακόμη και σε προκριματικές εκλογές να οδηγήσουν τη Συμπαράταξη-Συμμαχία η επιλογή τους θα είναι και πάλι καταδικασμένη.

Μπορεί να είναι βέβαια μία χίμαιρα να επιδιώκει κανείς ένα ψηφοδέλτιο ακομμάτιστο ή ανεξάρτητο, και σίγουρα δεν είναι αυτό που με εκφράζει προσωπικά. Ωστόσο, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιτρέψουμε να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας μίας ήδη διαμορφωμένης δημοτικής παράταξης με προοδευτικό – φιλελεύθερο χαρακτήρα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πολιτικές σκοπιμότητες του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι γνωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δοκιμάστηκε το 2014 στο Δήμο Ελασσόνας με το ψηφοδέλτιο του Ηρακλή Λιόλιου. Με ρητορική ρήξης και ανατροπής του τότε δημάρχου Πασχόπουλου, θα ήταν τουλάχιστον θρασύ ο νέος εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ να επιθυμεί να αλώσει την ίδια αυτή παράταξη.

Η δημοκρατική – προοδευτική – φιλελεύθερη παράταξη στο Δήμο Ελασσόνας πρέπει να μείνει μακριά από τακτικισμούς του ΣΥΡΙΖΑ και κάθε άλλου πολιτικού κόμματος. Ο επικεφαλής και ο κάθε υποψήφιος σύμβουλος φέρουν ούτως ή άλλως μία ιδεολογική ταυτότητα, μακριά όμως από κομματικές σκοπιμότητες και παλαιοκομματικές λογικές.

Ναι στη συνεργασία με κάθε δημοκρατικό πολίτη, όχι στη στήριξη από οποιοδήποτε κόμμα ή πολιτική οργάνωση.

Δεν πρέπει να ενδώσουμε στην εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ για την αυτοδιοίκηση, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει η δημοκρατική παράταξη του Δήμου Ελασσόνας όχημα προβολής οποιουδήποτε κόμματος. Η αποδοχή και η εκτίμηση του κόσμου στο πρόσωπο του καθενός μας δεν εκχωρείται στα κόμματα για τα γνωστά παιχνίδια εξουσίας.

Με την ελπίδα ότι υπάρχουν πολλοί με τους οποίους έχουμε κοινή αντίληψη για το θέμα, εύχομαι η δημοκρατική -προοδευτική-φιλελεύθερη παράταξη του Δήμου Ελασσόνας να μείνει μακριά από κόμματα και να κερδίσει την επερχόμενη μάχη.

Add Comment