Στον Όλυμπο οι 20 ευρωπαίοι του προγράμματος της Λαογραφικής

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΥΘΙΚΟ ΒΟΥΝΟ

Οι 20 Ευρωπαίοι γοητεύθηκαν από τον Όλυμπο!

Του Γιάννη Μουκίδη

Την «εμπειρία ζωής» να επισκεφθούν τον Όλυμπο είχαν 20 Ευρωπαίοι, οι οποίοι πήραν στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, που υλοποίησε αυτές τις ημέρες η Λαογραφική – Αρχαιολογική Εταιρία Ελασσόνας.
Οι φιλοξενούμενοι της Λ.Α.Ε.Ε. από Κύπρο, Ισπανία, Μεγάλη Βρετανία, Πολωνία, Γερμανία, Λετονία, Ρουμανία, Βέλγιο, Τουρκία, Βουλγαρία, αλλά και την Ελλάδα, αρχικά ξεναγήθηκαν στην ιστορική Μονή Αγίας Τριάδος Σπαρμού από τον ηγούμενο της π. Νικάνωρα και τον μοναχό π. Πολύκαρπο.
Στη συνέχεια, ανέβηκαν σε υψόμετρο 1.600 μέτρων(λίγο πριν τις «Βρυσοπούλες») και οι φωτογραφικές τους μηχανές …«πήραν φωτιά». Θαύμασαν την μοναδική θέα που προσφέρει η περιοχή, σε συνδυασμό με την εξαιρετικά καθαρή ατμόσφαιρα και την λιακάδα της ημέρας. Το μάτι έφθανε ως τις κορφές της οροσειράς της Πίνδου και άλλων βουνών! Περπάτησαν στην φύση, μάζεψαν φυτά, φωτογραφήθηκαν με φόντο τις χιονισμένες κορφές του βουνού των θεών, και έδειχναν γοητευμένοι και συγκλονισμένοι για ό,τι βίωσαν.
Τους επισκέπτες, ξενάγησαν και ενημέρωσαν ο υπεύθυνος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κισσάβου – Ελασσόνας κ. Σπύρος Αναγνωστάκης και οι συνεργάτες του εκπαιδευτικοί του ΚΠΕ.

 

Θερμή υποδοχή 20 Ευρωπαίων στο Β΄ Δημοτικό Ελασσόνας

Του Γιάννη Μουκίδη

«Τρέχει» το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, που υλοποιεί η Λαογραφική – Αρχαιολογική Εταιρία Ελασσόνας, από το περασμένο Σάββατο 3 Δεκεμβρίου. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, που ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, παίρνουν μέρος 20 Ευρωπαίοι πολίτες από 10 διαφορετικές χώρες (2 άτομα από Κύπρο, 3 από Ισπανία, 1 από Μεγάλη Βρετανία, 1 από Γερμανία, 3 από Πολωνία, 5 από Λετονία, 2 από Ρουμανία, 1 από Τουρκία, 1 από Βουλγαρία, 1 από Βέλγιο), και αρκετά άτομα από την Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ελασσονίτικος σύλλογος συμμετέχει σ’ ένα νέο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα που έχει τίτλο «Πρεσβύτεροι και Νέοι ανακαλύπτουν την τέχνη της αφήγησης και των παραμυθιών» – “Seniors and Youths revealing the art of storytelling and fairytales” και εντάσσεται στο πρόγραμμα LIFELONG LEARNING –  GRUNDTVIG WORKSHOPS.

Θερμή υποδοχή επεφύλαξε το Β΄ Δημοτικό Σχολείο Ελασσόνας σε 20 Ευρωπαίους, το πρωί της περασμένης Πέμπτης.
Οι Ευρωπαίοι πολίτες πήραν μέρος σε Ευρωπ. Πρόγραμμα(με τον τίτλο «Πρεσβύτεροι και Νέοι ανακαλύπτουν την τέχνη της αφήγησης και των παραμυθιών» – “Seniors and Youths revealing the art of storytelling and fairytales”) που υλοποίησε η Λαογραφική Εταιρία Ελασσόνας και προέρχονταν από 10 διαφορετικές χώρες (2 άτομα από Κύπρο, 3 από Ισπανία, 1 από Μεγάλη Βρετανία, 1 από Γερμανία, 3 από Πολωνία, 5 από Λετονία, 2 από Ρουμανία, 1 από Τουρκία, 1 από Βουλγαρία, 1 από Βέλγιο), και αρκετά άτομα από την Ελλάδα.
Οι 20 Ευρωπαίοι επισκέπτες, συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτές και εμψυχωτές τους, πραγματοποίησαν επίσκεψη μελέτης στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ελασσόνας, όπου έγιναν σε όλες τις τάξεις του σχολείου εργαστήρια γλώσσας και πολιτισμού σε μαθητές από τους εκπαιδευόμενους, καθώς και πιλοτική εφαρμογή αφήγησης ιστοριών. Οι επισκέπτες έτυχαν θερμότατης υποδοχής από τον διευθυντή του σχολείου κ. Παύλο Πολίτη, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές της σχολικής μονάδας. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι μαθητές, ενθουσιασμένοι και «ξαφνιασμένοι» από την παρουσία των ξένων στο σχολείο τους, τους «πολιόρκησαν» αρχικά με σειρά ερωτήσεων, που είχαν να κάνουν με την παιδεία, τον πολιτισμό, την ιστορία, τον καιρό, τις παραδόσεις, την γλώσσα, αλλά και …το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, στις αντίστοιχες χώρες των επισκεπτών, που με την σειρά τους μοίρασαν μικρές λιχουδιές και ενημερωτικά φυλλάδια για τις χώρες τους. Οι εκπαιδευτικοί του Β΄ Δημοτικού, στο τέλος, παρέθεσαν σύντομη δεξίωση…μετά μουσικής στους ξένους.

Add Comment