Βουλευτές Λάρισας και Δήμαρχος Ελασσόνας για το μαρτυρικό “Καυκάκι”

Κατσιαντώνης από μαρτυρικό “Καυκάκι” : ” Έχουμε ιερό χρέος ως Έλληνες, να είμαστε ενωμένοι ”

Τίμησε τη μνήμη των εκτελεσθέντων , από το ολοκαύτωμα του 1943 στο Δομένικο Ελασσόνας, ο Βουλευτής Λάρισας της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Κατσιαντώνης, που έδωσε το παρών στο μνημόσυνο που έγινε στη Θέση “Καυκάκι”.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση που έγινε χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ελασσόνας κ.κ. Χαρίτωνος , ο Γιώργος Κατσιαντώνης μέσα σε κλίμα συγκίνησης, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των εκτελεσθέντων στέλνοντας ηχηρό μήνυμα αφύπνισης της Ελληνικής συνείδησης και ομοψυχίας, από την ιστορική πραγματικότητα στο σήμερα.

” Η θυσία των 150 άμαχων κατοίκων του Δομένικου, του Δαμασίου, του Μεσοχωρίου, και του Αμουρίου, που βρήκαν μαρτυρικό θάνατο από τα Ιταλικά στρατεύματα Κατοχής, στις 16 Φεβρουαρίου του 1943, αποτελεί κήρυκα προς όλους μας απέναντι στο ιερό χρέος που έχουμε ως Έλληνες να πορευτούμε σε μια διαδρομή σύμπνοιας και συνένωσης των θετικών δυνάμεων μας , με ελπιδοφόρο προορισμό , όπως αρμόζει σε μια υπερήφανη χώρα, σαν τη δική μας”.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Στο μαρτυρικό Δομένικο, εκεί όπου εβδομήντα πέντε χρόνια πριν βρήκαν μαρτυρικό θάνατο 140 κάτοικοι του χωριού, βρέθηκε σήμερα ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Ευαγγέλου, για να παραστεί στο ετήσιο μνημόσυνο στη μνήμη των αθώων θυμάτων.

Μιλώντας, ενώπιον του Ιταλού Πρέσβη στην Αθήνα κ. Efisio Luigi Marras, ο δήμαρχος Ελασσόνας τόνισε μεταξύ των άλλων:

«Σκύβουμε το κεφάλι ευλαβικά στη θυσία, και την μετατρέπουμε ως παράδειγμα προς αποφυγή για το παρών και το μέλλον, σε μια εποχή όπου τα πάντα μεταβάλλονται καθημερινά, και ο κόσμος μας βρίσκεται, πολύ συχνά, σε αχαρτογράφητα νερά.

Την ώρα που η χώρα μας δέχεται εξωτερικές πιέσεις και στο εσωτερικό της ακούγονται δυνατά φωνές ανορθολογισμού, εδώ, από τον τόπο της μαρτυρικής μνήμης οφείλουμε όλοι μας να θυμόμαστε πως ο τόπος μας έχει πληρώσει ακριβά όλες τις εμφύλιες διαμάχες μας, οι οποίες οδήγησαν σε εθνικές καταστροφές.
Από την άλλη, οφείλουμε επίσης όλοι μας, να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις πλευρές, πως το ελληνικό χώμα είναι αδιαπραγμάτευτο.

Ποτέ ο Έλληνας δεν θα δεχθεί την αλλοίωση της ιστορίας του, ποτέ δεν θα μείνει με τα χέρια κατεβασμένα σε οποιαδήποτε πρόκληση έναντι των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Οφείλουμε όλοι μας να δώσουμε τον αγώνα για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, με απόλυτο σεβασμό στους κανόνες του εθνικού δικαίου, και ταυτόχρονα να ανοίξουμε πραγματικές γέφυρες επικοινωνίας με όλες τις γειτονικές χώρες, αντλώντας ουσιαστικά παραδείγματα από το μαύρο παρελθόν.

Με σύνεση, λογική, ψυχραιμία, και συνεργασία, μπορούμε να πρωταγωνιστήσουμε στα Βαλκάνια, να ισχυροποιήσουμε τη θέση μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να θέσουμε τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά και τα εγγόνια μας.

Οφείλουμε επίσης να κρατήσουμε ζωντανή και άσβεστη τη μνήμη όλων εκείνων των ηρώων που έπεσαν μαρτυρικά σε τούτα, και όχι μόνο, τα χώματα, ώστε η θυσία τους να αποτελέσει φάρο και οδηγό στη διαρκή μάχη για ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία και πρόοδο. Αθάνατοι!»

[wpg_thumb]

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΔΟΜΕΝΙΚΟΥ: Λαός χωρίς ιστορική μνήμη καταδικασμένος να χαθεί!

«Σε μια εποχή, που τίθεται εκ νέου η ανάγκη υπεράσπισης της εθνικής μας ταυτότητας και της ιστορικής μας κληρονομιάς, οφείλουμε να γυρίζουμε με προσήλωση στο παρελθόν και να αντλούμε δύναμη για το μέλλον. Ως γνωστόν λαός χωρίς ιστορική μνήμη, είναι ένας λαός καταδικασμένος να χαθεί από τις δέλτους της ιστορίας». Τα παραπάνω αναφέρει ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε μήνυμά του προς τον Δήμαρχο Ελασσόνας κ. Νίκο Ευαγγέλου και την Τοπική Κοινότητα Δομένικου, με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης για τα 75 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Δομένικου «Καυκάκεια 2018».
Ο Θεσσαλός πολιτικός, που δεν μπόρεσε να παραβρεθεί, λόγω της συνάντησής του, ως μέλος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ρουμανίας κ. Victor Negrescu, με θέμα την διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, εξήρε «την πρωτοβουλία απότισης φόρου τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος του Δομένικου που ενισχύει την ιστορική μνήμη. Η μνήμη των τραγικών γεγονότων που συνέβησαν στο Δομένικο το 1943 αποτελεί την ελάχιστη απόδοση τιμής που οφείλουμε στους αδικοχαμένους συμπατριώτες μας. Είναι παράλληλα και μια ευκαιρία για να μεταδώσουμε στους σύγχρονους και ειδικά στους μαθητές την ιστορική αλήθεια, δίνοντάς τους παράλληλα την δυνατότητα να κατανοήσουν τις καταστροφικές συνέπειες του ολοκληρωτισμού και των καθεστώτων που τον ενστερνίστηκαν».

ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΣΤΟ ΔΟΜΕΝΙΚΟ
ΚΕΛΛΑΣ:ΥΠΟΚΛΙΝΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΟΣΩΝ ΘΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ

«Το Δομένικο κουβαλάει το φορτίο της ιστορίας, που θυμόμαστε σήμερα όλοι εμείς και συγκροτούμε τη συλλογική μνήμη.

Φέτος συμπληρώνονται 75 χρόνια από την ομαδική εκτέλεση των 150 και πλέον κατοίκων από τα Ιταλικά στρατεύματα κατοχής, στις 16 Φεβρουαρίου 1943, στη μαρτυρική τοποθεσία Καυκάκι.

Υποκλινόμαστε και κρατάμε ζωντανή τη μνήμη των ανθρώπων αυτών που έφυγαν τόσο άδοξα από τη ζωή, αλλά με πίστη στην πατρίδα και τα πιστεύω τους».

Με αυτά τα λόγια επέλεξε να ξεκινήσει το χαιρετιστήριο μήνυμά του ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης για τα 75 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Δομένικου “Καυκάκεια 2018”.

Ο Λαρισαίος πολιτικός που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στις εκδηλώσεις λόγω συμμετοχής του σε κοινοβουλευτική αποστολή στο Βουκουρέστι στο πλαίσιο της 12ης Συνόδου της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης των χωρών της Μεσογείου, αφού συνεχάρη τον Δήμαρχο Ελασσόνας κ. Νίκο Ευαγγέλου και την Τοπική Κοινότητα Δομένικου “για την διατήρηση ζωντανής της μνήμης της θυσίας αυτών των ηρώων”, αναφέρθηκε σε εκείνες τις “τραγικές” στιγμές.

«Όποια περιγραφή και να γίνει από άνθρωπο δεν θα μπορέσει στο ελάχιστο να αποδώσει το μέγεθος της κτηνωδίας των Ιταλών, αλλά ούτε και την κατάσταση που είχαν φέρει στο καιγόμενο και λεηλατημένο Δομένικο.

Πρόκειται για μια ανείπωτη τραγωδία, ένα ακόμη δείγμα της θηριωδίας των κατοχικών δυνάμεων, που “εξαφάνισαν” αθώους και ανυποψίαστους κατοίκους».

Ο κ. Κέλλας κλείνοντας το μήνυμά του, επεσήμανε:

«Εκείνες οι μέρες αποτελούν πια παρελθόν, ένα παρελθόν όμως, που οφείλουμε να υπερβάλλουμε εαυτόν, ώστε να μην επιτρέψουμε να επιστρέψει.

Είναι κάτι που το χρωστάμε στις επόμενες γενιές αλλά κυρίως σε όλους αυτούς που θυσιάστηκαν για την πατρίδα ώστε να είμαστε σήμερα ελεύθεροι.

Αιωνία η μνήμη των ηρώων».

Add Comment