Μαξ. Χαρακόπουλος για ελληνικό λάδι, μεταγραφές φοιτητών, επίδομα θέρμανσης, προϋπολογισμό, καραντίνα Ελλήνων στη Γερμανία

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ 5Η ΓΙΟΡΤΗ ΕΛΙΑΣ:

Παρθένες αγορές «διψούν» για ελληνικό ποιοτικό λάδι
 
«Θα ήθελα να σας συγχαρώ για τη διοργάνωση της γιορτής και να επισημάνω για μια ακόμη φορά ότι η ελιά και τα προϊόντα της, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την μακραίωνη ιστορία της χώρας μας, αποτελεί, εκτός από σύμβολο του ελληνικού πολιτισμού, σημείο αναφοράς για την ελληνική αγροτική παραγωγή». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε μήνυμά του προς τον Δήμαρχο Τεμπών κ. Κώστα Κολλάτο για την διοργάνωση της 5ης Πανδημοτικής Γιορτής Ελιάς που πραγματοποιείται στους Γόννους.
Ο Θεσσαλός πολιτικός δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην Γιορτή, λόγω της συμμετοχής του στη Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Ε.Ε. (COSAC), που πραγματοποιείται στο Ταλίν της Εσθονίας. Στο μήνυμά του σημειώνει ότι «η παράδοση μας στην ελαιοκαλλιέργεια, το μεράκι των παραγωγών μας και η προσαρμογή της σε ποικιλόμορφες εδαφοκλιματικές συνθήκες της χώρας, αποτελούν θετικές συνθήκες για ποιοτική και ποσοτική παραγωγή, είτε καρπού είτε ελαιόλαδου. Οι αδυναμίες του παρελθόντος, όπου δεν εκμεταλλευτήκαμε όπως έπρεπε τις δυνατότητες στην εμπορία τυποποιημένου ελαιόλαδου, δεν πρέπει να αποθαρρύνουν. Αντιθέτως, οφείλουμε να επιμένουμε στην αντιμετώπιση του προβλήματος της διάθεσης του ελαιολάδου μας σε τρίτες χώρες “χύμα”, από όπου εξάγεται πλέον συσκευασμένο και πολύ πιο ακριβό. Οι ευκαιρίες στον σημερινό κόσμο για νέες παρθένες αγορές, που διψούν για ποιοτικό λάδι, είναι χωρίς υπερβολή, τεράστιες. Σε εμάς, όμως, ως πολιτεία, επιχειρηματική κοινότητα, αλλά και παραγωγούς, εναπόκειται να τις εκμεταλλευθούμε. 
Με την πεποίθηση ότι η γιορτή αυτή, θεσμός πια για το δήμο Τεμπών, θα συμβάλει δημιουργικά στην εναρμόνιση των προσπαθειών για την ανάδειξη των προϊόντων της ελιάς, εύχομαι καλή επιτυχία στις εκδηλώσεις σας».

ΜAΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΒΟΥΛΥΤΕΣ ΝΔ ΠΡΟΣ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ:

Χιλιάδες φοιτητές πληρούν τα κριτήρια και δεν μεταγράφηκαν

Σε απόγνωση οι οικογένειές τους που δεν ανταπεξέρχονται οικονομικά

«Από τις 13.921 αιτήσεις μετεγγραφής που υπεβλήθησαν από δικαιούχους φοιτητές τη φετινή χρονιά, μετεγγράφηκαν 5.463 φοιτητές. Διαπιστώνουμε, δε, ότι στους σχεδόν 8.500 δικαιούχους φοιτητές που υπέβαλαν αίτηση αλλά τελικά δεν μετεγγράφηκαν (ποσοστό 61% επί των συνολικών αιτήσεων), περιλαμβάνονται πολυάριθμες περιπτώσεις φοιτητών, οι οποίοι, αν και συγκέντρωσαν πολύ υψηλή μοριοδότηση σύμφωνα με τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια που τίθενται (6-7 μόρια), δεν κατάφεραν να μετεγγραφούν». Τα παραπάνω αναφέρονται σε ερώτηση που συνυπογράφει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος προς τον υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου.
Στην ερώτηση, που πρώτη υπογράφει η αναπληρωτής τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, βουλευτής Καστοριάς, κ. Μαρία Αντωνίου, επισημαίνεται ότι «η απόρριψη των αιτήσεων αυτών καθιστά αδύνατη τη φοίτηση των αιτούντων, καθώς αφορά ως επί το πλείστον φοιτητές που προέρχονται από οικογένειες με πολύ χαμηλό εισόδημα».
Οι ερωτώντες βουλευτές της ΝΔ υποστηρίζουν ότι:
Η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, που αποτελεί επιλογή της Κυβέρνησής, έχει επιφέρει τεράστια οικονομική αιμορραγία στην ελληνική οικογένεια, η οποία αδυνατεί πλέον να στηρίξει οικονομικά τις σπουδές των παιδιών, ιδίως όταν αυτά σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις.
Αποτελεί κοινωνική αδικία φοιτητές, οι οποίοι προέρχονται από οικογένειες με χαμηλά οικογενειακά εισοδήματα και από ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους λόγω οικονομικής δυσπραγίας.
Εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης, ο αριθμός των αιτήσεων μετεγγραφής φοιτητών αυξάνεται κάθε χρόνο, ενώ παράλληλα τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας αδυνατούν αποδεδειγμένα να καλύψουν το σύνολο των στεγαστικών αναγκών των φοιτητών και να προσφέρουν δωρεάν στέγαση και σίτιση σε όσους το έχουν ανάγκη.
Η φοιτητική μέριμνα για τη δωρεάν στέγαση και σίτιση των φοιτητών σχετίζεται άμεσα με την ουσία της δημόσιας δωρεάν παιδείας, που αποτελεί συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα αλλά και υποχρέωση της Κυβέρνησης και του κράτους.
Για όλους τους παραπάνω λόγους οι υπογράφοντες βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούν να πληροφορηθούν από τον αρμόδιο υπουργό:
Αν θα δώσει λύση στις χιλιάδες ελληνικές οικογένειες και φοιτητές που αδυνατούν στη σημερινή συγκυρία να υποστηρίξουν οικονομικά τις σπουδές τους.
Με ποιο τρόπο θα αντιμετωπίσει το θέμα των ενστάσεων των φοιτητών που συγκεντρώνουν υψηλή μοριοδότηση για μετεγγραφή.
Εφόσον γίνει δεκτή η ένστασή τους, πώς θα διασφαλίσει ότι οι παραπάνω φοιτητές δεν θα αποκλειστούν από τη διαδικασία αίτησης δωρεάν στέγασης και σίτισης στις Σχολές όπου θα μετεγγραφούν.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ:

Να αυξηθεί και να δοθεί άμεσα το Επίδομα Θέρμανσης!

Μέτρο ζωτικής σημασίας για οικονομικά αδύναμους

Να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία για την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, καθώς και να εξετάσει τη δυνατότητα αύξησης των κονδυλίων που θα διατεθούν για το επίδομα θέρμανσης, καλεί την κυβέρνηση ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Ο Θεσσαλός πολιτικός σε ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο τονίζει ότι «το επίδομα θέρμανσης, στα χρόνια της κρίσης, έχει αναδειχθεί σε μέτρο στήριξης των οικονομικά αδύναμων οικογενειών. Ωστόσο, μετά και τη δεύτερη κατά σειρά μείωση του διατιθέμενου ποσού από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ -αυτή τη φορά κατά 50%- θα περιοριστούν δραστικά οι δικαιούχοι που θα έχουν πλέον το “προνόμιο” της θέρμανσης. Είναι περιττό να τονίσουμε ότι δικαιούχοι του επιδόματος, όπως χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι και ηλικιωμένοι που κατοικούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές -για τους οποίους η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης είναι μέτρο ζωτικής σημασίας- θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση. Ενώ, ήδη, στα ορεινά χωριά της Ελασσόνας, του Κισσάβου και των Φαρσάλων, αλλά και του κάμπου υπάρχει επείγουσα ανάγκη για θέρμανση, ακόμη βρισκόμαστε εν αναμονή εξαγγελιών για το “κουτσουρεμένο” επίδομα».
Όπως επισημαίνει ο κ. Χαρακόπουλος «δυστυχώς, από κυβερνητικής πλευράς γίνεται αντιληπτό ότι το μείζον αυτό ζήτημα δεν αντιμετωπίζεται με την αναγκαία ευαισθησία. Αυτό αποδεικνύεται από τις αλλεπάλληλες μειώσεις του επιδόματος θέρμανσης, αλλά και τις καθυστερήσεις στις εξαγγελίες για τους δικαιούχους και το ποσό που δικαιούνται. Επιπλέον, διαψεύσθηκαν οι προσδοκίες όσων ανέμεναν ότι ένα μέρος του περίφημου πλεονάσματος θα διαθέτονταν γι’ αυτόν το σκοπό. Κι όμως, θα μπορούσε ένα μικρό μέρος του ποσού που θα δοθεί ως κοινωνικό μέρισμα, να είχε διατεθεί για την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ουσιαστική στήριξη, ιδιαίτερα για τους κατοίκους ορεινών και ημιορεινών περιοχών, που έχουν να αντιμετωπίσουν έναν ακόμη σκληρό χειμώνα, αλλά και για οικονομικά αδύναμες οικογένειες των αστικών κέντρων».

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ:

Προϋπολογισμός περικοπών και φόρων

– Σκιές στις συναλλαγές με την πώληση βλημάτων

«Η κυβέρνηση μας λέει ότι δίνει κοινωνικό μέρισμα. Με συγχωρείτε, αλλά όταν με το ένα χέρι δίνει κάποια ψίχουλα και με το άλλο τα παίρνει πολλαπλάσια, δεν μπορεί να καυχάται και να εμφανίζεται ο πρωθυπουργός ως Άη Βασίλης που θα δώσει χριστουγεννιάτικο μποναμά. Αυτό προσβάλει την κοινή λογική και την αξιοπρέπεια των πολιτών». Τα παραπάνω τόνισε ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Πρωινή» στο κανάλι της Βουλής και στη δημοσιογράφο κ. Κέλλυ Κοντογεώργη. 

«Ψαλιδισμένο» Επίδομα Θέρμανσης 
Ο κ. Χαρακόπουλος επισημαίνει για τον προϋπολογισμό ότι «επί των ημερών μας δίναμε κάπου 200 εκ. επίδομα θέρμανσης σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και τότε περίσσευε η σπέκουλα. Θυμάμαι ότι τότε είχαμε ένα ατυχέστατο γεγονός, τον θάνατο τριών νέων παιδιών στη Λάρισα από μαγκάλι, και βγαίνανε με πηχυαίους τίτλους για ‘‘δολοφόνους’’. Από τα 200 εκ. πέρυσι περικόπηκε στο μισό το επίδομα, και φέτος ξανά στο μισό, μιλούμε για 47 εκ. Δεν βλέπω αυτούς που έβγαιναν με πηχυαίους τίτλους και κραύγαζαν και με ευκολία μιλούσαν για κυβερνήτες ‘‘δολοφόνους’’, να επιδεικνύουν την ίδια ‘‘ευαισθησία’’, πόσο μάλλον η τότε αντιπολίτευση και νυν κυβέρνηση».

Βλήματα με σκιές…
Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε και στο ζήτημα που έχει προκύψει με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, υπογραμμίζοντας ότι «όλ’ αυτά έχουν δημιουργήσει βαριές σκιές για το πρόσωπο του υπουργού της Εθνικής Άμυνας και νομίζω ότι πρέπει να δοθούν για όλα αυτά πειστικές απαντήσεις. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, ο πρωθυπουργός επιμένει να σιωπά για όλα αυτά που φέρεται να βαρύνουν τον κυβερνητικό του εταίρο. Αντιθέτως, βλέπουμε μια σειρά από αποκαλύψεις που δημιουργούν σκιές και ερωτηματικά. Αναμένουμε να έλθει στη Βουλή και να δώσει πειστικές απαντήσεις». 

Η κ. Δούρου να μην κουνά το δάχτυλο…
Σχετικά με τις καταστροφές από την πλημμύρα στην Μάνδρα ο κ. Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «η κα Δούρου θα έπρεπε να είναι πιο σεμνή, γιατί στα ΜΜΕ στα κοινωνικά δίκτυα υπάρχουν δηλώσεις της όταν ήταν αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανάλογες περιπτώσεις, όπου με μεγάλη ευκολία, με βερμπαλισμούς, επέρριπτε ευθύνες απευθυνόταν στην τότε κυβέρνηση και στην τότε περιφέρεια. Δεν μπορεί σχεδόν 3 χρόνια μετά στις εκλογές στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση και τις εθνικές εκλογές να εμφανίζονται ως κήνσορες οι κυβερνητικοί παράγοντες και η περιφερειάρχης, και να κουνούν το δάκτυλο».

Ευαισθητοποίηση για τη Θράκη 
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο ζήτημα της Θράκης θυμίζοντας πως πριν από καιρό «είχε καταθέσει ο Ευριπίδης Στυλιανίδης μια πρόταση για την συγκρότηση διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη. Η κατάσταση στη Θράκη είναι σε ένα οριακό σημείο. Αν το ελληνικό κράτος, το κράτος των Αθηνών, δεν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος θα βρεθούμε προ τετελεσμένων δυσάρεστων καταστάσεων, Λοιπόν, θα πρέπει να υπάρχει άμεση κινητοποίηση ευαισθητοποίηση όλων των αρμόδιων φορέων γιατί δεν μπορεί να δημιουργείται η εικόνα σε κάποιους ότι η Θράκη είναι ένα βιλαέτι της Τουρκίας, που περιοδεύουν διάφοροι παράγοντες, υπόσχονται διάφορα, και να υπάρχει η αίσθηση ότι υποχωρεί εκεί η παρουσία του ελληνικού κράτους. Δεν συμπληρώθηκε καν ένας αιώνας από την απελευθέρωση της Θράκης από τον ελληνικό στρατό, θα πρέπει να υπάρχει μια γενναία πολιτική στήριξης των Ελλήνων της Θράκης, της παρουσίας του κράτους στη Θράκη, να μην δημιουργούνται σκιές και ερωτηματικά».

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ Ν. ΚΟΤΖΙΑ ΚΑΙ Ν.ΤΟΣΚΑ:

Να αρθεί η «καραντίνα» στους Έλληνες που ταξιδεύουν στη Γερμανία

«Οι επιβάτες από Ελλάδα υποβάλλονται στη Γερμανία σε ευτελιστικούς ελέγχους, βρίσκονται έκθετοι για αρκετή ώρα σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ερωτώνται επίμονα για ζητήματα που το ηλεκτρονικό σύστημα ενημέρωσης κανονικά θα έπρεπε να δίδει από μόνο του απαντήσεις και φυσικά υπόκεινται σε χρονικές καθυστερήσεις με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν είτε πτήσεις ανταπόκρισης είτε προπληρωμένες διαδρομές με άλλα μέσα μεταφοράς (π.χ τρένα) ή ακόμη να διακινδυνεύουν ανατροπές στον επαγγελματικό ή οικογενειακό τους βίο». Τα παραπάνω τονίζει ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με ερώτησή του προς τον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά και τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα.
Όπως αναφέρει ο κ. Χαρακόπουλος «με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε πως ήδη στις 11 και 12 Οκτωβρίου η Γερμανία ήταν ανάμεσα στις χώρες που ενημέρωσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι επαναφέρουν εσωτερικούς συνοριακούς ελέγχους για έξι μήνες με απαρχή τη 12η Νοεμβρίου με βάση το άρθρο 25 του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν. Υφίσταται, μάλιστα, απόφαση του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας, βάση της οποίας οι Έλληνες που ταξιδεύουν στην Γερμανία θα υπόκεινται σε καθεστώς ‘‘ειδικής εποπτείας’’, τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο του 2018. Τούτο σημαίνει ότι στην πράξη ακυρώνεται η συνθήκη Σένγκεν για τους Έλληνες, που υποβιβάζονται σε Ευρωπαίους πολίτες δεύτερης κατηγορίας, ενώ η χώρα μπαίνει σε μια ιδιόμορφη καραντίνα».
«Περιέργως», υπογραμμίζει το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, δεν υπήρξε εγκαίρως ενημέρωση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, αλλά μάλλον έγινε μια προσπάθεια υποβάθμισής του, αφήνοντας τους επιβάτες από την Ελλάδα να υπόκεινται σε μεγάλες καθυστερήσεις και ελέγχους, χωρίς να γνωρίζουν τους λόγους».
Κατόπιν τούτων ο κ. Χαρακόπουλος ζητά να πληροφορηθεί από τους αρμοδίους υπουργούς:
1.Αν η ελληνική κυβέρνηση είχε γνώση της απόφασης των γερμανικών αρχών να επιβάλουν στους Έλληνες που πηγαίνουν στην Γερμανία καθεστώς «ειδικής εποπτείας» κι αν ναι γιατί δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση.
2.Σε ποιες ενέργειες προέβησαν για να αποτρέψουν μια τέτοιου είδους εξέλιξη.
3.Ποιες είναι οι ενέργειες που θα προβούν, ώστε να αρθεί άμεσα το απαράδεκτο αυτό καθεστώς έναντι των Ελλήνων πολιτών, που τους υποβιβάζει σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας στην Ευρώπη, με δεδομένο μάλιστα ότι στην Γερμανία κατοικούν και εργάζονται εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας και θα βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων κατά την επιστροφή τους από τις χριστουγεννιάτικες διακοπές.
4.Πώς σκοπεύουν να επιλύσουν το πρόβλημα που δημιουργείται σε χιλιάδες φοιτητές που σπουδάζουν στη χώρα αυτή, αλλά και στους συγγενείς τους, που έχουν ως δεδομένη τη διαδικασία Σένγκεν ώστε να την επιλέξουν.
5.Αν ισχύουν οι καταγγελίες ότι το πρόβλημα απαντάται μόνον σε αεροσκάφη ελληνικών συμφερόντων ή οι έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλους ανεξαιρέτως και σε όλες τις αεροπορικές εταιρίες που «πετούν» από την Ελλάδα.

Add Comment