Χιλιάδες προσκυνητές στις Παναγίες της επαρχίας Ελασσόνας

Η «πικραμένη χαρά της Ορθοδοξίας» στην επαρχία Ελασσόνας
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΑΡΙΤΩΝ: «Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ!»
Του Γιάννη Μουκίδη

ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑ 2016 (9) [800x600]

«Εν τη Γεννήσει την παρθενίαν εφύλαξας, εν τη Κοιμήσει τον κόσμον ου κατέλιπες Θεοτόκε. Μετέστης προς την ζωήν, μήτηρ υπάρχουσα της ζωής, και ταις πρεσβείαις ταις σαις λυτρουμένη, εκ θανάτου τας ψυχάς ημών».
«Η Παναγία είναι το «χαροποιόν πένθος», η «χαρμόλυπη» μας, η πικραμένη χαρά της Ορθοδοξίας», «ο χρυσοπλοκώτατος πύργος και η δωδεκάτειχος πόλις»! Αυτά «κατέθεσε» με τη γραφίδα του, πριν πολλά χρόνια ο Φώτης Κόντογλου για την Παναγία, και μέσα σε ατμόσφαιρα θείας κατάνυξης, μυσταγωγίας και συγκίνησης εκατοντάδες ντόπιοι και επισκέπτες(…ιδιαίτερα μεγάλη και η παρουσία των νέων) στην περιοχή της Ελασσόνας γιόρτασαν και εφέτος τη δική τους…καλοκαιρινή «χαρμολύπη», το «χαροποιόν πένθος» του Δεκαπενταύγουστου, την «καλοκαιρινή Πασχαλιά», την Κοίμηση της Παναγιάς.
Επίκεντρο του εορτασμού ήταν η ιστορική Ιερά Μονή της Παναγίας Ολυμπιώτισσας στην πόλη της Ελασσόνας, ενώ εκδηλώσεις με έντονα θρησκευτικό και παραδοσιακό «χρώμα» έγιναν στις γραφικές κωμοπόλεις του Λιβαδίου και της Τσαριτσάνης, καθώς και σε μικρά και μεγάλα χωριά της γύρω περιοχής.
Κύριο χαρακτηριστικό των εκδηλώσεων ήταν η έντονη και ασυνήθιστα μεγάλη παρουσία των ντόπιων κατοίκων και επισκεπτών, τόσο στην Ι. Μονή Παναγίας Ολυμπιώτισσας, καθώς και στο Λιβάδι και στην Τσαριτσάνη. Βέβαια, σ΄ αυτό βοήθησε και ο καλοκαιρινός καιρός…με τη βραδινή ψύχρα.
[wpg_thumb]
ΕΛΑΣΣΟΝΑ
Κυριακή απόγευμα, παραμονή της εορτής, στο Μοναστήρι της Παναγίας Ολυμπιώτισσας, με την παρουσία εκατοντάδων πιστών, τελέσθηκε στον προαύλιο χώρο της Μονής αρχιερατικός πανηγυρικός Εσπερινός, με Αρτοκλασία και Θείο Κήρυγμα, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν ο αρχιμανδρίτης της Ι. Μονής Σπαρμού Ολύμπου π. Χριστοφόρος Παπανικολάου, ο αρχιμανδρίτης – προϊστάμενος του Μητροπολιτικού ναού Ελασσόνας π. Βησσαρίων Καραλάσκος, ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι.Μ. Ελασσώνος – πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου και πολλοί ιερείς και διάκονοι.
Στο Θείο Κήρυγμα του ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, επεσήμανε με νόημα, ανάμεσα στα άλλα:
«Η ιστορία των λαών, των ανθρώπων και των εθνών έχει να επιδείξει πολλές επαναστάσεις που έγιναν για διαφορετικούς λόγους σε διαφορετικές εποχές, με διαφορετικές αιτίες. Επαναστάσεις με θετικά και αρνητικά αποτελέσματα για την ανθρωπότητα. Η μεγαλύτερη επανάσταση είναι η Χριστιανική επανάσταση! Ο Ιησούς Χριστός τον ακύρωσε τον θάνατο. Υπάρχει το δέος, η αγωνία, ο φόβος των ανθρώπων για τον θάνατο. Ο θάνατος έχει διαφορετική ερμηνεία. Έγινε η κοίμηση, η ανάπαυση, ο ύπνος. Ο θάνατος μέσα στην Εκκλησία παίρνει άλλη διάσταση. Η οδύνη, η στεναχώρια, η λύπη, ο στεναγμός, στην Εκκλησία μετατρέπεται σε γιορτή, σε πανήγυρη. Εμείς, τον θάνατο τον εορτάζουμε. Χαιρόμαστε και θριαμβολογούμε για τον θάνατο της Παναγίας. Ο θάνατος για την Εκκλησία είναι ένα πέρασμα για την αιώνια ζωή. Ο θάνατος της Παναγίας δεν ήταν το τέλος της ζωής αλλά η αρχή της αιωνίου ζωής. Η Παναγία, η μητέρα μας, είναι το πρόσωπο που χαριτώθηκε από τον Θεό. Στην Κοίμηση της Παναγίας, οι ύμνοι τονίζουν για την Παναγία: «τον κόσμο σου δεν τον εγκατέλειψες ορφανό». Οι πιστοί άνθρωποι γίνονται κληρονόμοι της Βασιλείας του Θεού. Η Παναγία μας παρακάθεται κοντά στον θρόνο του Υιού της. Η Παναγία είναι αυτή που σκεπάζει όλο τον κόσμο. Είναι το γλυκύτερο όνομα που έχει ο κάθε άνθρωπος στην καρδιά του. Η Παναγία όλα αυτά τα 2.000 χρόνια βρίσκεται θρονιασμένη στις ψυχές των ανθρώπων. Με θαύματα και δωρεές που έδωσε στον κόσμο. Είναι αυτή που μεσιτεύει για όλους μας.
Είμαστε εδώ, στην ιερά Μονή της Παναγίας της Ολυμπιωτίσσης, στη δική μας Παναγία, που στέκεται σε όλους μας στήριγμα, οδηγός, καταφύγιο και προστάτης μας, δίνοντας δύναμη, ελπίδα και παρηγορία. Η Παναγία ήταν ένας ηγιασμένος άνθρωπος. Στο πρόσωπο της βλέπουμε την μητέρα όλων των ανθρώπων. Ας έχουμε στην καρδιά μας θρονιασμένη την μητέρα του Θεού. Πάντοτε εισακούει τα αιτήματα μας. Είναι η καλή μητέρα που αγκαλιάζει όλα τα παιδιά της, είναι η ελπίδα των χριστιανών».
Το βράδυ, αφού εψάλλησαν τα Εγκώμια της Παναγίας, έγινε λίγο μετά τις 9 το βράδυ, μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης και μυσταγωγίας(κάτω από τους ήχους των ταλάντων και σημάντρων που χτυπούσαν οι μοναχές της αδελφότητας της Μονής και ψαλμωδιών από χορό ιεροψαλτών(από την Ελασσόνα και την Κοζάνη), με «φόντο» τη νυχτερινή άποψη της Ελασσόνας από ψηλά, η περιφορά του ανθοστόλιστου Επιταφίου της Θεοτόκου γύρω από το χώρο του Μοναστηριού. Η περιφορά του Επιταφίου ολοκληρώθηκε με την επιστροφή του στον προαύλιο χώρο της Μονής.
Ανήμερα της μεγάλης εορτής(χθες Δευτέρα), τελέσθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία και Θείο Κήρυγμα, όπου λειτούργησε ο ηγούμενος της Ι. Μονής Αγίου Δημητρίου(«Βαλέτσικο») Τσαριτσάνης – αρχιμανδρίτης π. Ισαάκ Τσαπόγλου.
Πάντως, ιδιαίτερα μεγάλη ήταν και φέτος η προσέλευση ντόπιων και επισκεπτών που ανηφόρισαν στο ιστορικό Μοναστήρι της Ελασσόνας και κατέκλυσαν τους χώρους του για να προσκυνήσουν την θαυματουργή Ιερή Εικόνα της Παναγίας Ολυμπιώτισσας και να προσευχηθούν στο …«καύχημα της Ελασσόνας», βιώνοντας τη Χάρη της για μια ακόμη χρονιά. Ενδεικτικό της μεγάλης προσέλευσης ήταν πως τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα των πιστών ξεκινούσαν από τις παρυφές του λόφου, που «φιλοξενεί» την Παναγία Ολυμπιώτισσα(…στην αρχή του δρόμου, που οδηγεί στο Μοναστήρι!) και απλώθηκαν και προς την άλλη πλευρά, στο δρόμο που οδηγεί προς τον Δρυμό και την διασταύρωση για Κοζάνη – Κατερίνη, με τη συνδρομή των ανδρών της Τροχαίας Ελασσόνας.

ΛΙΒΑΔΙ
Με τη συμμετοχή ιδιαίτερα μεγάλου αριθμού προσκυνητών, αλλά και «απόδημων» Λιβαδιωτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, το Λιβάδι, η ορεινή γραφική κωμόπολη του νομού Λάρισας γιόρτασε και εφέτος με λαμπρότητα την Παναγιά της, με θρησκευτικές εκδηλώσεις που έγιναν στο φερώνυμο Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου Λιβαδίου. Πλήθη πιστών παρακολούθησαν με κατάνυξη τις Ιερές Ακολουθίες και συμμετείχαν στην Περιφορά του Επιταφίου της Παναγιάς. Στην πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία της Δευτέρας, ανήμερα της Παναγίας, χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων.
Το Λιβάδι κατακλύστηκε από τους επισκέπτες του Δεκαπενταύγουστου και όχι μόνο, με εμφανή την παρουσία δεκάδων «απόδημων» Λιβαδιωτών, ενώ γίνεται λόγος(σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους και τοπικούς παράγοντες) για μια ακόμη μαζική προσέλευση επισκεπτών και προσκυνητών των τελευταίων χρόνων, ξεπερνώντας ίσως ακόμα και την περυσινή!
ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ
Λαμπρός και ο εορτασμός και στην ιστορική Τσαριτσάνη, όπου τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν με κατάνυξη οι κάτοικοι της, αλλά και μεγάλος αριθμός επισκεπτών και «απόδημων» Τσαριτσανιωτών. Την παραμονή της εορτής, το βράδυ, έγινε ο πανηγυρικός Εσπερινός και η Περιφορά του Επιταφίου γύρω από το φερώνυμο πανηγυρίζοντα Ναό, ενώ ανήμερα της εορτής, τελέσθηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, της Παναγιάς της Τσαριτσάνης, όπου συλλειτούργησαν οι ιερείς των ενοριών της Τσαριτσάνης.
ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Ανάλογες θρησκευτικές – πολιτιστικές – παραδοσιακές εκδηλώσεις έγιναν και στην ιστορική Ι. Μονή της «Παναγιάς της Τσούμας» στο Μεγάλο Ελευθεροχώρι και βέβαια στα τοπικά διαμερίσματα Βαλανίδας, Κλεισούρας, Άκρης, Τσαπουρνιάς, Κρυόβρυσης, Μηλέας, Πυθίου, Καλυβίων, Καρυάς, Σαρανταπόρου, Γιαννωτών καθώς και στα φερώνυμα παρεκκλήσια του Κοκκινοπηλού και της Συκέας, με έντονο το στοιχείο της συμμετοχής στις εκδηλώσεις και στα πανηγύρια που ακολούθησαν, εκατοντάδων επισκεπτών.

Add Comment