«Φάρος και πυξίδα για τη σωτηρία της χώρας το έπος του ΄40»
Του Γιάννη Μουκίδη
Η ιστορική εθνική επέτειος του έπους του ΄40 γιορτάστηκε και στην Ελασσόνα, με την καθιερωμένη επισημότητα και …χωρίς «παρατράγουδα».
Στις 10.30 το πρωί της Παρασκευής, στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας τελέστηκε επίσημη δοξολογία, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσόνας κ. Βασίλειος και συλλειτούργησαν ο πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Ελασσόνας π. Χαρίτων Τούμπας και οι ιερείς π. Νικόλαος Πνευματικός, π. Αλέξ. Ρουμπιές, π. Θεόφιλος Καραγκούνης, π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, π. Ευάγγελος Γκανάτσιος. Στη συνέχεια, τελέστηκε στο χώρο του Ηρώου της πλατείας επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες.
Ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από τον εκπαιδευτικό του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ελασσόνας κ. Ανέστη Καραγκούνη, που με περιεκτικό και σημερινό λόγο «κατέθεσε» εικόνες από το πολεμικό σκηνικό εκείνης της εποχής και το έπος του ΄40, καθώς και χρήσιμα στατιστικά στοιχεία για την αντίσταση της κάθε χώρας, από αυτές που δέχθηκαν επίθεση(με την Ελλάδα πρωταγωνίστρια με αντίσταση 219 ημερών), για τους νεκρούς Έλληνες στρατιώτες(13.676), για τους εκτελεσθέντες Έλληνες(84.165) από τα κατοχικά στρατεύματα, στατιστικά στοιχεία που αποδεικνύουν περίτρανα το μέγεθος της ελληνικής προσφοράς υπέρ της ελευθερίας των λαών.
Και ο ομιλητής ολοκλήρωσε:
«Παραλληλίζοντας το έπος του ΄40 με το σήμερα, βλέπουμε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται. Σήμερα, η Ελλάδα πάλι είναι στο κέντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Πάλι, προσπαθούν να την ισοπεδώσουν, να την ταπεινώσουν. Τότε ο εχθρός εισέβαλε στη χώρα μας με στρατό και με όπλα. Σήμερα, εισέβαλε με άλλη μορφή. Είναι αόρατος και ποικιλότροπος. Γιατί πάλι η Ελλάδα; Η απάντηση είναι μία: ο Ελληνικός πολιτισμός. Που μιλά για ανθρώπινη αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη, ειρήνη, σεβασμό και όχι για βαρβαρότητα. Θέλουν η συντριπτική πλειοψηφία να αποτελείται από είλωτες. Οι οπαδοί της παγκοσμιοποίησης γνωρίζουν ότι αν λυγίσει η Ελλάδα, τότε θα λυγίσουν και οι υπόλοιποι λαοί. Οι καιροί ου μενετοί. Αν θέλουμε να θωρακίσουμε τον εαυτό μας απέναντι στην λαίλαπα της ισοπέδωσης των πάντων, θα πρέπει να βρούμε τις ρίζες μας. Το πρόβλημα είναι κυρίως πνευματικό, παιδείας και κατόπιν οικονομικό. Να υπερασπιστούμε τον παραδοσιακό τρόπο ζωής, τα ήθη και τα έθιμα του λαού μας, την πίστη μας την αγία και ό,τι αυτό συνεπάγεται. Οι ήρωες του 1940 αγωνίστηκαν για το ακατόρθωτο και το πέτυχαν. Μας έδειξαν το δρόμο. Σειρά μας τώρα να αγωνιστούμε και εμείς. Το έπος του ΄40 ας γίνει φάρος και πυξίδα για τη σωτηρία της χώρας…».
Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από τις αρχές, τους φορείς, και τις σχολικές μονάδες, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ανακρούστηκε ο Εθνικός Ύμνος. Τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού της κ. Δημ. Τσιαβέ. Στη συνέχεια, επί της κεντρικής οδού της 6ης Οκτωβρίου, αναπτύχθηκε η καθιερωμένη παρέλαση της Φιλαρμονικής, των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Ελασσόνας. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με δεξίωση στο Πνευματικό Κέντρο για τις αρχές και το κοινό.
Στις εφετινές επετειακές εκδηλώσεις της Ελασσόνας παρευρέθηκαν:
Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας κ. Χρ. Λιάπης, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γεώργ. Πασχόπουλος, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Τηλέμ. Γκαμπέτας, Χαρ. Τσιουβελακίδης, ο πρ. βουλευτής κ. Βασίλ. Αγοράστης, ο πρόεδροι της ΚΕΔΕ κ. Αθαν. Ζιώγας και της ΔΕΥΑΛΕ κ. Ι. Ράπτης αντίστοιχα, δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρώην δήμαρχος Ελασσόνας κ. Πέτρος Χατζήνας, ο διευθυντής της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Ελασσόνας, ο υποδιοικητής της 694 ΠΑΠ ως εκπρόσωπος της 1ης Στρατιάς, εκπρόσωπος του Α.Τ.Α., ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ελασσόνας κ. Κων. Ασαλουμίδης, αξιωματικοί – υπαξιωματικοί της 694 ΠΑΠ, μέλη της διοίκησης του Επιμελητηρίου Λάρισας, διευθυντές υπηρεσιών, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, εκπαιδευτικοί, μαθητές και αρκετός κόσμος.