ΣΤΟ ΒΟΛΟ 25-26 ΙΟΥΝΙΟΥ, 2-3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016
Υψηλής Εξειδίκευσης Σεμινάρια στην Ελλάδα για τον Πολιτισμό από το ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ. και το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»
ΘΕΜΑ: «Εφαρμογή Φορητών μη-καταστροφικών τεχνολογιών στη συντήρηση και ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς»
ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 30 ΜΑΪΟΥ 2016
Όπως είχε ανακοινωθεί στο 1ο «Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2015 – Pan-Hellenic Conference on Digital Cultural Heritage- Euromed2015», που με τεράστια επιτυχία διοργανώθηκε για 1η φορά στην Ελλάδα(Βόλος -24-26/9/2015), από τους Φορείς Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»-Θεσσαλία, ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ. και Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), θα διοργανωθούν στην Ελλάδα μέχρι το επόμενο Συνέδριο το έτος 2017 , επιστημονικές συναντήσεις που θα αφορούν την διάσωση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και θα προσφέρουν εξειδικευμένες γνώσεις σε επιστήμονες-ερευνητές .
Για τον λόγο αυτό το ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ. και το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» διοργανώνουν τόσο στην Αθήνα (Σάββατο & Κυριακή 16 & 17 και 23 & 24 Απριλίου 2016) ),όσο και στο Βόλο (Σάββατο & Κυριακή 25 & 26 Ιουνίου και 2 & 3 Ιουλίου 2016) ,κλειστά εξειδικευμένα σεμινάρια που αφορούν την «Εφαρμογή Φορητών μη-καταστροφικών τεχνολογιών στη συντήρηση και ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», που σκοπό έχουν να προσφέρουν στους επιστήμονες που ασχολούνται με την πολιτιστική κληρονομιά εξειδικευμένες γνώσεις, από έμπειρους και εξειδικευμένους επιστήμονες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ανεξάρτητους ερευνητές ,με διεθνή εμπειρία στην υλοποίηση ανασκαφών και ερευνών στο πεδίο , όπως επίσης και επαφή με σημαντικές σύγχρονες νέες τεχνολογίες , που βοηθούν στην εργαστηριακή μελέτη και τεκμηρίωση .
(Πληροφορίες: http://euromed2015.eu/el/issues-details.php?ID=15 ).
Τα υψηλής εξειδίκευσης αυτά σεμινάρια απευθύνονται στις παρακάτω ειδικότητες: Συντηρητές, Φυσικούς και Χημικούς, Αρχαιολόγους, Μελετητές έργων τέχνης, Ιστορικούς έργων τέχνης,αλλά και κάθε επιστήμονα που εμπλέκεται με την Πολιτιστική Κληρονομιά και επιθυμεί να αποκτήσει ιδιαίτερες γνώσεις και δεξιότητες και διαθέτει το αναγκαίο για το σεμινάριο επιστημονικό υπόβαθρο .
Συμμετέχουν επιστήμονες -εκπαιδευτές από τα παρακάτω εκπαιδευτικά Ιδρύματα :
ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΤ, ΕΜΠ, University of Ankara, ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ, ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ,
Εργαστήριο ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ & ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ, Ανώτατη Εκκλησιαστική Σχολή Θεσσαλονίκης
Για πρώτη φορά θα γίνει παρουσίαση με χρήση φορητής οργανολογίας , εστιάζοντας σε φυσικοχημικές μεθόδους, in-situ μετρήσεις, μελέτες συντήρησης και ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου της χώρας.
Ειδικές εφαρμογές σε προβλήματα συντήρησης:
Πέτρα – Μάρμαρο – Κεραμικό, Οργανικές Ουσίες – Δέρμα, Εικόνες – χρώματα,
Χαρτί – ταυτοποίηση υλικών σε τέχνεργα, Μελέτη – χαρακτηρισμός ημιπολύτιμων λίθων, Εργαστηριακές ασκήσεις με φορητές συσκευές και επίδειξη ταυτοποίησης υλικών (identification), Ομαδικές ασκήσεις σε γνωστά υλικά και χρήση των συσκευών από τους εκπαιδευόμενους.
Το σεμινάριο θα αποτελέσει σημαντικό εφόδιο για την συμμετοχή των επιστημόνων που θα εκπαιδευτούν, σε ομάδες εργασίας ερευνητικών προγραμμάτων – projects, που ,ήδη, αρχίζουν να ανακοινώνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ,ενώ η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το Σεμινάριο στο Βόλο είναι η 30η Μαΐου 2016.
Σημειώνουμε ότι οι συμμετοχές δεν μπορούν να ξεπεράσουν τις είκοσι πέντε (25) , λόγω των πολλών εργαστηριακών ασκήσεων ,που αποτελούν μεγάλο κομμάτι του σεμιναρίου και δεν επιτρέπουν τη δημιουργία μεγαλύτερων τμημάτων .
Για οποιαδήποτε πληροφορία , οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον υπεύθυνο του σεμιναρίου Δρ. κ. Θεόδωρο Γκανέτσο Καθηγητή, Διευθυντή Διατμηματικού Εργαστηρίου «Μη-καταστροφικών ελέγχων» ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ. E-MAIL : ganetsos@teipir.gr ή στο Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» -Κων. Σκριάπα -Πρόεδρο -info@diktioelassonas.gr.
Ενημερώσεις ,όπως και τα έντυπα εγγραφής στα Σεμινάρια στην επίσημη ιστοσελίδα των Συνεδρίων EuroMed : http://euromed2015.eu/el/issues-details.php?ID=15