Απεργιακό «έμφραγμα» στην Ελασσόνα!

ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ – ΚΑΘΟΔΟΣ ΤΩΝ ΤΡΑΚΤΕΡ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
Του Γιάννη Μουκίδη

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΑΓΡΟΤΕΣ (9)

«Όχι στον οδοστρωτήρα του ασφαλιστικού που προωθεί η κυβέρνηση, όχι στις δραματικές περικοπές στα εισοδήματα, όχι στα σχέδια εξαφάνισης της αγροτοκτηνοτροφίας»! Αυτό το μήνυμα έστειλαν χθες από το κέντρο της Ελασσόνας εκατοντάδες άτομα από όλες τις κοινωνικές και επαγγελματικές τάξεις, χωρίς πολιτικά «χρώματα», που συμμετείχαν στο παλλαϊκό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, που έγινε στην κεντρική πλατεία της Ελασσόνας. Χαρακτηριστικό του συλλαλητηρίου ήταν η κάθοδος δεκάδων τρακτέρ από τα γύρω «μπλόκα» στην Ελασσόνα και το συμβολικό κλείσιμο για μισή ώρα των δρόμων(…στον κόμβο του πρώην ΚΤΕΛ), που οδηγούν στις εθνικές οδούς.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακή και πρωτόγνωρη ήταν η συμμετοχή του εμπορικού κόσμου και των επαγγελματοβιοτεχνών της περιοχής στην κινητοποίηση, αφού το 95% και πλέον των καταστημάτων(εμπορικών και όχι μόνο), περιπτέρων, βιοτεχνιών, φαρμακείων έβαλαν χθες «λουκέτο» διαμαρτυρίας! Η εικόνα της έρημης αγοράς τα έλεγε όλα. Δεν ήταν λίγοι οι υπάλληλοι, εργαζόμενοι και εκπαιδευτικοί που πήραν μέρος στη χθεσινή απεργία, όπως και οι ιδιοκτήτες ταξί, δεκάδες συνταξιούχοι, εργάτες, οικοδόμοι, επιστήμονες, ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, σύσσωμοι οι δημοτικοί υπάλληλοι.
[wpg_thumb]
Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου επεσήμανε, χαρακτηριστικά:
«Ο Δήμος Ελασσόνας βρίσκεται εδώ, σήμερα, στην πρώτη γραμμή της μάχης, απέναντι σε ειλημμένες αποφάσεις και κυβερνητικά σχέδια, τα οποία θα επιφέρουν το τελειωτικό χτύπημα στις ήδη χειμαζόμενες επιχειρήσεις, στα ήδη διαλυμένα, υπό το βάρος των χρεών, νοικοκυριά της πατρίδας μας. Ο φαύλος κύκλος της ύφεσης στον οποίο έχει εισέλθει η Ελλάδα τα τελευταία έξι χρόνια, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό ένα ιδιότυπο ρεκόρ για χώρα η οποία δεν βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση, δεν λέει να σπάσει.
Οι εφαρμοσμένες πολιτικές των μνημονίων απέτυχαν να βάλουν τέλος στην κρίση, με ευθύνη τόσο των ελληνικών κυβερνήσεων όσο και της πλευράς των δανειστών, με αποτέλεσμα τόσο η κοινωνία όσο και οι θεσμοί της να έχουν υποστεί συντριπτικά πλήγματα. Τίποτα δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την συμμετοχή και τη συνεργασία όλων.
Η παρουσία μας σήμερα εδώ στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα συνεννόησης, συμμετοχής και συμπόρευσης.
Δεν θα μπορούσαμε λοιπόν σήμερα να μην βρεθούμε δίπλα σε όλους όσους ανησυχούν για αυτό που έρχεται: Για την καταιγίδα που απειλεί να εξαφανίσει και την τελευταία ικμάδα αισιοδοξίας και ελπίδας για κάτι καλύτερο. Για την επιδρομή μέσω των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών στις επιχειρήσεις που ακόμα δεν έχουν γονατίσει και δεν έχουν βάλει λουκέτο. Για το σχέδιο εξαφάνισης του γεωργού και του κτηνοτρόφου. Για την οριστική αποκοπή της νέας γενιάς από το μέλλον αυτού του τόπου. Δεν θα μπορούσαμε επίσης να μην βρεθούμε εδώ σήμερα, και για έναν επιπλέον σημαντικό λόγο: Η Αυτοδιοίκηση πρώτου Βαθμού τα τελευταία χρόνια έχει δεχθεί μια συστηματική επίθεση σε όλα τα επίπεδα, οδηγώντας τους περισσότερους δήμους της χώρας σε πλήρη απαξίωση και σε πολλές περιπτώσεις στην αδυναμία να ανταπεξέρθουν στις βασικές τους αποστολές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνον το 2016 θα αποδοθούν στους Δήμους κατά 50% λιγότερα χρήματα από αυτά που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Αυτό θα προκαλέσει απώλεια εσόδων άνω των 2,5 δις ευρώ μόνον για την επόμενη χρονιά, που έρχονται να προστεθούν στα περισσότερα από 10 δις των προηγούμενων ετών. Παράλληλα μειώνονται διαρκώς οι πόροι για την Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Το 2016 μόνον οι Δήμοι υποχρεώνονται να δημιουργήσουν πλεονάσματα, την ώρα που οι υπόλοιποι φορείς του Κράτους θα εξακολουθήσουν να δημιουργούν ελλείμματα. Την ίδια ώρα που συμβαίνουν όλα τα παραπάνω ανατέθηκαν στους Δήμους δεκάδες νέες αρμοδιότητες και υποχρεώσεις, χωρίς παράλληλα να τους δοθούν ούτε οι αντίστοιχοι πόροι, ούτε το απαραίτητο προσωπικό. Αυτό αντιμετωπίζουμε καθημερινά και καλούμαστε να αντιπαλέψουμε για να δώσουμε προοπτική στον τόπο μας. Σήμερα λοιπόν σας ενημερώνω με τον πλέον επίσημο τρόπο όλους:
Αυτή η χώρα δεν έχει κανένα μέλλον όσο θα συνεχίζονται οικονομικά πειράματα και αλλοπρόσαλλες πολιτικές οι οποίες το μόνο που θα καταφέρουν είναι να μεγεθύνουν το χάσμα ανάμεσα στους πολύ πλούσιους και στους πολύ φτωχούς.
Η μεσαία τάξη τείνει να εξαλειφθεί. Επιχειρήσεις υγιείς που συνέβαλαν δυναμικά στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου έχουν απωλέσει την όποια δυναμική και αφού στραγγαλίζονται καθημερινά από τον βρόγχο των αβάσταχτων υποχρεώσεων κινδυνεύουν να κατεβάσουν ρολά, αυξάνοντας έτσι την ανεργία που ήδη αποτελεί το «νούμερο ένα» πρόβλημα στη χώρα.
Όσοι βρίσκονται σήμερα στους δρόμους δεν τους ενώνουν κοινές πορείες, ούτε, πολύ περισσότερο, κοινές αφετηρίες.
Τους ενώνει όμως η αγωνία για το μέλλον αυτού του τόπου.
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να κρατήσει για τον εαυτό του τα πολιτικά του πιστεύω και τις ιδεολογικές του προσεγγίσεις.
Ωστόσο όλοι έχουμε την υποχρέωση να σταθούμε απέναντι στις αδιέξοδες πολιτικές της λιτότητας που τόσο πολύ έχουν βλάψει τον τόπο μας, μα και να υψώσουμε επιτέλους τείχος απέναντι στον λαϊκισμό που κατατρώει, ιστορικά, τα σωθικά της πατρίδας μας.
Ο Δήμος Ελασσόνας θα συνεχίσει το αγώνα που δίνει για ένα καλύτερο αύριο. Και θα το πράξει στήνοντας, όπου μπορεί, δίχτυ προστασίας και αλληλεγγύης που έχουν ανάγκη σήμερα οι περισσότεροι. Στα δίκαια αιτήματα όλων των αγωνιζομένων κοινωνικών ομάδων και επαγγελματιών, θα βρισκόμαστε δίπλα σας, συμπαραστάτες και συνοδοιπόροι».

Από την πλευρά των «μπλόκων» των αγροτών της περιοχής(Μικρού Ελευθεροχωρίου – Τσαριτσάνης – Μεσοχωρίου) και αγροτοκτηνοτροφικών συλλόγων της επαρχίας Ελασσόνας μίλησε ο αγρότης Γιάννης Παπαδημητρίου, που αναφέρθηκε στο διεκδικητικό πλαίσιο του αγροτικού κόσμου, που αναγκάστηκε να βγει στο δρόμο και να διεκδικήσει, ζητώντας, ανάμεσα στα άλλα, να μην περάσει ο νέος αντιασφαλιστικός νόμος. «Να χτίσουμε μια κοινωνική συμμαχία, απέναντι στην κυβέρνηση. Ασφαλιστικό, φορολογικό, κόστος παραγωγής ήρθαν και προστέθηκαν και αυτά στα ήδη υπάρχοντα σοβαρά προβλήματα που έχει ο αγροτικός κόσμος. Μόνο όλοι μαζί θα αντιπαλέψουμε αυτή την απαράδεκτη πολιτική της κυβέρνησης», επεσήμανε με νόημα ο Γιάννης Παπαδημητρίου.
Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ελασσόνας Γιώργος Μπαμπάλης «κατέθεσε»:
«Συγκροτούμε ένα κοινό μέτωπο αντίστασης εκφράζοντας την αντίθεση μας απέναντι σε όλα αυτά που αποφασίζουν ερήμην μας, απέναντι σε όλα αυτά που καταστρέφουν το μέλλον και των παρόντων και των επόμενων γενεών. Η θέση μας είναι αδιαπραγμάτευτη: Ασφαλιστικό βιώσιμο χωρίς περικοπές, δουλειές και σύνταξη, για όλες τις γενιές και ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα για όλους! Ο αγώνας που δίνουμε είναι μακρύς και μεγάλος. Γι΄ αυτό η ενότητα όλων των εργαζομένων και η συστράτευση σ΄ αυτόν τον κοινό αγώνα είναι προαπαιτούμενα, ώστε να βάλουμε οριστικό τέλος στις βάρβαρες, αδιέξοδες και καταστροφικές κυβερνητικές πολιτικές που επιβάλουν δανειστές και αγορές».
Ο πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου Δημ. Οικονόμου επεσήμανε: «Διεκδικούμε ένα ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο, δίκαιο και ανταποδοτικό που δεν θα εξοντώνει την Ελληνική οικονομία και την κοινωνία. Ένα ασφαλιστικό σύστημα που να στηρίζεται σε μια οικονομία που θα ανθεί και θα αναπτύσσεται. Λέμε όχι σε άλλα λουκέτα και σε ανεργία.
Οι άνθρωποι είναι πέρα και πάνω από αριθμούς. Ζητούμε την αξιοπρέπεια μας, ζητούμε την επιβίωση μας, ζητούμε πίσω τη ζωή μας».
Τέλος, η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ελασσόνας Μαρία Παπαμαργαρίτη υπογράμμισε: «Οι προτάσεις της Κυβέρνησης είναι σαφές ότι δεν συνιστούν ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα σώσει την Κοινωνική Ασφάλιση, όπως η ίδια ισχυρίζεται. Οφείλουμε να σταθούμε ανάχωμα στην υπεράσπιση του σχολείου και της ζωής που αξίζει να έχουμε. Όλοι μαζί μπορούμε να ανατρέψουμε αυτήν την πολιτική. Για μας, για τα παιδιά μας, για το αύριο!».
Πριν το συλλαλητήριο, προηγήθηκε προγραμματισμένη συγκέντρωση στην πλατεία απέναντι από τα ΕΛΤΑ και πορεία του ΠΑΜΕ .

Add Comment