Η επαρχία Ελασσόνας γιορτάζει την Αγία Παρασκευή

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ
Του Γιάννη Μουκίδη

ΦΩΤΟ - Ι.Ν. ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΧΩΡΙΟΥ

Με τις καθιερωμένες θρησκευτικές και παραδοσιακές εκδηλώσεις, που αρχίζουν το Σάββατο(με τον πανηγυρικό Εσπερινό) και ολοκληρώνονται την ερχόμενη Κυριακή 26 Ιουλίου, με την πανηγυρική Θεία Λειτουργία, πολλές περιοχές της Επαρχίας Ελασσόνας τιμούν και γιορτάζουν την Αγία Παρασκευή, σε Ιερούς Ναούς και Εξωκκλήσια που φέρουν το όνομα της.
Με ιδιαίτερο «χρώμα» οι εκδηλώσεις, ανάμεσα στα άλλα, στη Λεύκη(Σκόμπα) Ελασσόνας, στο Μικρό Ελευθεροχώρι, στο Λυκούδι, στην Άζωρο(Βουβάλα), στο Αμούρι, στον Κοκκινοπηλό, στον Ευαγγελισμό, στη Συκέα, στην Τσαριτσάνη, στο Σαραντάπορο, στην Άκρη, στο Λουτρό.
[wpg_thumb]
– Για τον ιστορικό Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Λεύκης(Σκόμπας) Ελασσόνας αναφέρεται πως υπάρχει η ιστορική εκδοχή ότι είναι αρχαιότερος και από το ναό της Μονής Παναγίας Ολυμπιώτισσας Ελασσόνας, ενώ εκεί υπάρχει η Εικόνα της Παναγίας της Φανερωμένης.
– Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής Τσαριτσάνης, δυτικά της ιστορικής κωμόπολης, λέγεται ότι έχει χτιστεί το 1745. Είναι Βυζαντινού ρυθμού με τρείς τρούλους και παλαιότερα είχε πλούσιο διάκοσμο και εξαιρετικό ξυλόγλυπτο τέμπλο. Στις 20 Αυγούστου του 1944 κάηκε εξ ολοκλήρου από τους Γερμανούς και οι Τσαριτσανιώτες την ανακαίνισαν ας ρυθμό Βασιλικής το 1958. Σήμερα, ο ναός είναι λιθόκτιστος και κεραμοσκεπής, με λιτό και απλό διάκοσμο, και στον περίβολο της εκκλησίας βρίσκεται το παρεκκλήσι του Αγίου Θεοδώρου και έχει «απλωθεί» το κοιμητήριο της Τσαριτσάνης.
– Για τον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Σαρανταπόρου, η ιστοσελίδα sarantaporo.gr , αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Mνημείο χρήζον ειδικής κρατικής προστασίας. Πρόκειται για ένα μονόχωρο λιθόκτιστο ναό μικρών διαστάσεων με δίρριχτη στέγη, που καλύπτεται με κεραμίδια γαλλικού τύπου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εσωτερική διάρθρωση του ανατολικού τοίχου του Ιερού Βήματος, όπου σχηματίζονται οι χαρακτηριστικές, για τους μικρών διαστάσεων ναούς της περιοχής, κόγχες. Στις κόγχες αυτές η ανώτερη απόληξή τους διαμορφώνεται σε οξυκόρυφη εσοχή. Σύμφωνα με μαρτυρίες του Ιωάννη Νικ. Ντάλλα και της Βασιλικής Γεωρ. Γκουντρουμπή, η εκκλησία χτίστηκε περίπου το 1915, την εποχή που δρούσε ο καπετάν Γιαγκούλας. Κάηκε το 1943 από τους Γερμανούς και ξαναχτίστηκε περί το 1969 στην ίδια ακριβώς θέση».

Add Comment