Αποχαιρετισμός στον «ακάματο εργάτη της κοινωνίας» Βασίλη Αγοράστη

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΙΜΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ
Του Γιάννη Μουκίδη

ΚΗΔΕΙΑ ΒΑΣΙΛΗ ΑΓΟΡΑΣΤΗ (2)

Μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης και θλίψης και με τιμές η Ελασσόνα και οι φορείς της Επαρχίας Ελασσόνας και του Νομού Λάρισας αποχαιρέτισαν χθες το μεσημέρι τον εκλιπόντα πρώην βουλευτή Λάρισας και πρώην δήμαρχο Ελασσόνας Βασίλη Αγοράστη.
Με πομπή, υπό τα πένθιμα παιανίσματα της Φιλαρμονικής του Δήμου Ελασσόνας, η σορός του, «ντυμένη» με την Ελληνική Σημαία, μεταφέρθηκε στις 2 το μεσημέρι, από το σπίτι του στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας, όπου τελέσθηκε η Εξόδιος Ακολουθία.
Εκεί, χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν οι αρχιμανδρίτες π. Χριστόφορος(της Ι. Μονής Σπαρμού) και π. Βησσαρίων(προϊστάμενος του Μητροπολιτικού ναού), ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι.Μ. Ελασσώνος – πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος, οι ιερείς των ενοριών της Ελασσόνας και Τσαριτσάνης π. Νικόλαος, π. Αλέξανδρος, π. Ευάγγελος, π. Χρήστος, π. Αλέξανδρος και ο διάκονος π. Γεώργιος.
[wpg_thumb]

ΟΙ ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΙ
– Αποχαιρετώντας τον εκλιπόντα, ο μητροπολίτης κ. Χαρίτων υπογράμμισε, ανάμεσα στα άλλα: «Ο αγαπητός και σεβαστός κύριος Βασίλης ήταν σημαίνον και εξέχον μέλος της Ελασσονίτικης κοινωνίας. Έζησε σε δύσκολους καιρούς, κάτω από αντίξοες καταστάσεις. Κατέλαβε εξαίσιες θέσεις ως δήμαρχος της Ελασσόνας και ως βουλευτής της Βουλής των Ελλήνων. Ξεχωρίζω από την πολυσχιδή προσωπικότητα του την σύνεση της σκέψης του και την εμπειρία της ζωής που διέθετε. Με τον προκάτοχο μου – μακαριστό μητροπολίτη κυρό Βασίλειο αντάλλασαν συχνά σκέψεις και προβληματισμούς για την πρόοδο της τοπικής κοινωνίας. Μετά την ενθρόνιση μου, με επισκέφθηκε στο γραφείο μου και έδωσε πατρικές συμβουλές, συμβουλές από τον πατέρα προς τον υιό. Αιωνία ανάπαυση, κύριε Βασίλη».
– Ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, ανάμεσα στα άλλα, τόνισε: «Ο Βασίλης Αγοράστης ήταν ένας αγωνιστής της Δημοκρατίας, και για αυτό έχει μπει στο πάνθεον των αγωνιστών αυτής της μικρής, μα γενναίας περιοχής της Ελλάδας μας. Η αφοσίωση του στην πατρίδα ήταν τέτοια που του χάρισε τη μεγάλη, την ανεξάντλητη δύναμη να υπομείνει όλες τις κακουχίες, όλες τις δοκιμασίες, όλες τις δύσκολες καταστάσεις που πέρασαν δημοκράτες πολίτες σε δύσκολες ιστορικές περιόδους στη χώρα αυτή και οι οποίοι υπέμεναν παλεύοντας για τη Δημοκρατία και την τελική νίκη. Ένας από αυτούς και ο Βασίλης Αγοράστης, ο οποίος είδε τους αγώνες του να δικαιώνονται.
Οι πολίτες της Ελασσόνας του έδωσαν εντολή να τους εκπροσωπήσει στο Κοινοβούλιο, όπως του έδωσαν και εντολή να κρατήσει στα χέρια του το τιμόνι του Δημου Ελασσόνας, που κράτησε σταθερά και αταλάντευτα. Στέκομαι σε κάτι που είμαι σε θέση να γνωρίζω: στο ήθος του ανθρώπου που αποχαιρετάμε σήμερα. Υπήρξε ένας άνθρωπος ηθικός και έντιμος, όπου ο λόγος του απέπνεε ειλικρίνεια και οι πράξεις του καθορίζονταν από ανιδιοτέλεια, στοιχεία που χαρακτήρισαν την πορεία του στην πολιτική. Ασυμβίβαστος και ειλικρινής, γενναιόδωρος και μαχητικός, πιστός στην ιδέα της ελευθερίας και της δημοκρατίας, πάλεψε με όλες του τις δυνάμεις για να παραδώσει στις νεότερες γενιές ένα τόπο καλύτερο από αυτόν που παρέλαβε η δική του γενιά. Και τα κατάφερε!».
– Με τη σειρά του, εμφανώς συγκινημένος, ο πρόεδρος της Ένωσης
τέως Βουλευτών και Ευρωβουλευτών κ. Κωνσταντίνος Πυλαρινός, υπογράμμισε, ανάμεσα στα άλλα: «Αποχαιρετώ τον φίλο, τον σεμνό άνδρα του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Ο Βασίλης Αγοράστης ήταν ο ακάματος εργάτης αυτής της κοινωνίας, που τόσο πολύ αγαπούσε. Υπηρέτησε με ευαισθησία, με σύνεση και εντιμότητα. Πολλοί άνθρωποι είχαν νοιώσει την στοργική παρουσία του. Με αθόρυβη δράση, με πολύ σημαντική παρουσία στη δικηγορία και στη Βουλή, τίμησε την εντολή της τοπικής κοινωνίας. Θα τον τιμούμε και θα τον μνημονεύουμε πάντα».
– Τέλος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Δημ. Κατσαρός, εκ μέρους της δικηγορικής «οικογένειας», επεσήμανε, χαρακτηριστικά: «Αποχαιρετούμε ένα άνθρωπο που στη διάρκεια της ποικιλόμορφης διαδρομής του, στην κυριολεξία ενσάρκωσε αυτό που ονομάζουμε «πολίτης» με την αρχαιοελληνική του όρου έννοια. Ενσάρκωσε ακόμη καλύτερα και τον δικηγόρο όπως τον θέλει η κοινωνία. Δηλαδή να ασχολείται με τα κοινά της πόλης, να μην είναι ιδιώτης, και γνωρίζουμε όλοι τι σήμαινε στην Αρχαία Έλλάδα να είσαι ιδιώτης. Από το 1961 έως το 2004, και παράλληλα με την πολιτική διαδρομή του, άσκησε με τιμιότητα, συνέπεια, ήθος και υπευθυνότητα το λειτούργημα του δικηγόρου. Προσπαθούσε πάντα να επιλύει τα νομικά ζητήματα που ανέκυπταν στις υποθέσεις των εντολέων του, τα συμφέροντα των οποίων υπεράσπιζε με σοβαρότητα. Ο Βασίλης Αγοράστης ήταν μια προσωπικότητα της παλαιάς δικηγορίας, στις πτυχές της οποίας μπορούμε να αναζητήσουμε εμείς οι νεώτεροι τις παραδόσεις του δικηγορικού σώματος».
Ακολούθησε η ταφή στο Κοιμητήριο της πόλης, εκεί όπου από τις 3.45 χθες το απόγευμα, αναπαύεται για πάντα ο Ελασσονίτης πρ. βουλευτής και πρ. δήμαρχος.
Στο τελευταίο «αντίο» στον Βασίλη Αγοράστη παρευρέθηκαν:
Η θεματική αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας – πρ. έπαρχος Ελασσόνας κ. Μαρία Μαμάρα, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Αθαν. Παιδής, Ι. Καραμπάτσας, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, οι πρ. υπουργοί κ.κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος και Φίλιππος Σαχινίδης, οι πρ. βουλευτές κ.κ. Ιωάν. Παπαδημόπουλος, Ελευθ. Κυριακού, Βάσω Αλεξανδρίδου, Νικ. Φλώρος, οι πρ. δήμαρχοι Ελασσόνας κ.κ. Γεώργ. Πασχόπουλος, Χρ. Καραγιάννης, Πέτρος Χατζήνας, ο πρ. έπαρχος Ελασσόνας κ. Ζήσης Γιώτσας, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Διον. Μπαλούκας, Δημ. Λέκκας, Ευφροσ. Καρκαβανίδου – Σκρέτα, Ιωάν. Σαπουνάς, δημοτικοί σύμβουλοι, παλαιοί και νέοι αυτοδιοικητικοί, υποψήφιοι βουλευτές στις ερχόμενες εκλογές, πολιτευτές, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Δημ. Κατσαρός, ο γραμματέας του Δικτύου «Περραιβία» κ. Κων. Κυριλλίδης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ελασσόνας κ. Δημ. Οικονόμου, εκπρόσωποι φορέων, υπηρεσιών και συλλόγων από την ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας, του Νομού Λάρισας και της Θεσσαλίας, τοπικά στελέχη κομμάτων και εκατοντάδες πολίτες.

Add Comment