Επιτυχημένη η ημερίδα του “Γάλα Ελάσσ”

«Η κτηνοτροφία είναι χρυσός, είναι πλούτος για την περιοχή μας!»
ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΩΝ «ΓΑΛΑ ΕΛΑΣΣ»
Του Γιάννη Μουκίδη

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

«Η κτηνοτροφία είναι χρυσός, είναι χρυσάφι, είναι πλούτος για την περιοχή μας και τη χώρα!». Αυτό ήταν το μήνυμα της ενημερωτικής ημερίδας με θέμα «Ενημέρωση Κτηνοτρόφων πάνω σε Κτηνιατρικά Θέματα», που διοργάνωσε ο Συνεταιρισμός Αιγοπροβατοτρόφων Ελασσόνας «ΓΑΛΑ ΕΛΑΣΣ», στην αίθουσα Θεάτρου «Δημάρχου Βασ. Φαρμάκη» της Ελασσόνας.
Ανοίγοντας την εκδήλωση, σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού «ΓΑΛΑ ΕΛΑΣΣ» κ. Ιωάννης Ζιώζιας, που, απευθυνόμενος προς το ακροατήριο, τόνισε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να εκμεταλλευθούμε το χρυσάφι που έχουμε στα χέρια μας. Η προσπάθεια όλων των κτηνοτρόφων είναι συνεχής, αφού οι ίδιοι έχουν καταλάβει πως εδώ είναι το μέλλον τους…». Στη συνέχεια, απένειμε τιμητική πλακέτα στον διευθυντή του Συνεταιρισμού κ. Αναστ. Γκουγκουλιά, για την προσφορά και το έργο του στον Συνεταιρισμό ««ΓΑΛΑ ΕΛΑΣΣ».

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ
Χαιρετίζοντας την ενημερωτική ημερίδα, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστός υπογράμμισε, ανάμεσα στα άλλα: «Η επιθυμητή και επιδιωκόμενη – στα λόγια τουλάχιστον – από όλους στροφή στην παραγωγή και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, μελισσοκομία) δεν μπορεί να γίνει ούτε  επί χάρτου ούτε σε δοκιμαστικό σωλήνα. Η στρατηγική, ο σχεδιασμός, πρέπει να επικεντρώνονται στην πραγματικότητα για να μπορούν να πετύχουν και να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Οι κτηνοτρόφοι μας είναι πολύτιμοι για το κράτος, για την εθνική οικονομία, η κτηνοτροφία είναι χρυσάφι και πλούτος για την χώρα και την περιοχή. Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας στεκόμαστε στο πλευρό σας, αν…και με λιγότερους κτηνιάτρους και περισσότερα προβλήματα. Για τον καταρροϊκό πυρετό, ήδη τέθηκε το θέμα αποζημίωσης των κτηνοτρόφων στον αρμόδιο υπουργό. Ζητάμε την ενεργοποίηση του νόμου για οικονομική ελάφρυνση τους. Αυτό που πρόκειται να μας απασχολήσει και που πρέπει να το δούμε από τώρα είναι αυτό των βοσκοτόπων. Ως κτηνοτρόφοι, να εμπιστεύεστε τους ειδικούς επιστήμονες, τους σωστούς κτηνιάτρους που τους γνωρίζετε και όχι τους κομπογιαννίτες και τους διαφόρους απατεωνίσκους που εμφανίζονται. Ο συνεταιρισμός είναι το μέλλον της περιοχής!».

[wpg_thumb]

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
Στον χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου υπογράμμισε, ανάμεσα στα άλλα: «Χαιρετίζοντας την προσπάθεια ενημέρωσης του κτηνοτροφικού κόσμου θέλω να δηλώσω εξ αρχής την πρόθεση της νέας δημοτικής αρχής ότι θα είναι πάντα δίπλα στους κτηνοτρόφους της επαρχίας μας. Πιστεύω ακράδαντα ότι κάθε επαγγελματίας πρέπει να είναι ενημερωμένος για θέματα που αφορούν τη δουλειά του για να μπορεί να επιτύχει. Η ημερίδα αυτή μου δίνει την δυνατότητα να σηματοδοτήσω με τον πιο καθαρό και ισχυρό τρόπο την συμπαράστασή μου στις υγιείς συνεταιριστικές προσπάθειες, όπως αυτή του ΓΑΛΑ ΕΛΑΣΣ. Κάποια στιγμή σ’ αυτή τη χώρα και ειδικά μετά την οικονομική και κοινωνική καταιγίδα που μας βρήκε τα τελευταία χρόνια, όλοι θα πρέπει να καταλάβουμε πως μόνο με την ένωση των δυνάμεων μπορούμε να δημιουργήσουμε συγκριτικό πλεονέκτημα και να τοποθετηθούμε στην αγορά σε θέση ισχυρή».
Και ο δήμαρχος Ελασσόνας, με νόημα ολοκλήρωσε: «Αν στη χώρα αυτή δεν βοηθηθούν οι νέοι άνθρωποι να γυρίσουν στην γεωργία και στην κτηνοτροφία, να μεταφέρουν γνώσεις, μεράκι και όρεξη στον πρωτογενή τομέα και δεν στηριχθούν με προγράμματα ώστε να στήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις, αυτή η χώρα δεν πρόκειται ούτε να ξεπεράσει τα οικονομικά της προβλήματα, ούτε μπορεί να κάνει όνειρα για το μέλλον».
ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Ακολούθησαν οι παρακάτω ενδιαφέρουσες εισηγήσεις:
– «Διαχειριστικές παρεμβάσεις στη διάρκεια της ξηράς περιόδου των προβάτων και των αιγών», από τον κτηνίατρο της «ΓΑΛΑ ΕΛΑΣΣ» κ. Δημήτριο Λιακατά.
– «Νεότερα δεδομένα για την προϊούσα πνευμονία και την scrapie των αιγοπροβάτων», από τον Επίκουρο καθηγητή Κτηνιατρικής(κλινική παραγωγικών ζώων) του Α.Π.Θ. κ. Νεκτάριο Γιαδίνη.
– «Καταρροϊκός πυρετός του προβάτου», από τον κ. Αθανάσιο Γκουντέλα, προϊστάμενο της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Στην ενημερωτική ημερίδα του Συνεταιρισμού Αιγοπροβατοτρόφων Ελασσόνας «ΓΑΛΑ ΕΛΑΣΣ» έδωσαν το «παρών»: ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστός, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, ο αντιδήμαρχος κ. Ιωάν. Σαπουνάς, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Δημ. Αντωνίου και Αθαν. Γεροφωκάς, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας κ. Νικ. Παλάσκας, εκπρόσωποι αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων της περιοχής και όχι μόνο, παραγωγικές τάξεις του Νομού Λάρισας, κ.ά.

Add Comment