Ανακοίνωση Συλλόγου Εκπαιδευτικών για αξιολόγηση

ΤΟΝΙΖΕΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
«Αντανακλαστικά επέδειξε ο κόσμος της μαχόμενης εκπαίδευσης»
Του Γιάννη Μουκίδη

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Ικανοποίηση στην διοίκηση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ελασσόνας για την συμμετοχή των εκπαιδευτικών στις κινητοποιήσεις του κλάδου, με αφορμή τα σεμινάρια ενημέρωσης των διευθυντών σχολικών μονάδων του Δήμου Ελασσόνας για την αξιολόγηση, κάνοντας λόγο για «τα αντανακλαστικά που επέδειξε ο κόσμος της μαχόμενης εκπαίδευσης και τη συγκινητική μαζική του παρουσία στο κάλεσμα του συλλόγου μας, του κλάδου και των συναδέλφων εκπαιδευτικών».
Το κείμενο ανακοίνωσης του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ελασσόνας επισημαίνει:
«Την Παρασκευή 20 Ιουνίου, ήταν η δεύτερη ημέρα των σεμιναρίων ενημέρωσης των διευθυντών των σχολικών μονάδων του Δήμου Ελασσόνας για την αξιολόγηση. Πρέπει να τονίσουμε ότι τα σεμινάρια θα γινόταν μικτά, δηλ. διευθυντών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης του Δήμου Ελασσόνας. Παρών στην αποφασιστική ακύρωση των σεμιναρίων ήταν και το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Λάρισας. Όπως και χθες Πέμπτη, έτσι και σήμερα Παρασκευή καλέσαμε τους διευθυντές να μη πάρουν μέρος, καλυπτόμενοι από τη 48ωρη απεργία, την οποία κήρυξε η ΔΟΕ για το σκοπό αυτό.
Το ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π. Ε. Ελασσόνας εκφράζει την ικανοποίησή του για τα αντανακλαστικά που επέδειξε ο κόσμος της μαχόμενης εκπαίδευσης και τη συγκινητική μαζική του παρουσία στο κάλεσμα του συλλόγου μας, του κλάδου και των συναδέλφων μας. Χαιρετίζει για μία ακόμη φορά το αγωνιστικό φρόνημα των διευθυντών που απείχαν και των συναδέλφων εκπαιδευτικών που βρέθηκαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας απέναντι στα σεμινάρια της αξιολόγησης και προτίμησαν να συνταχθούν με το σύλλογο και όλο τον κλάδο.
Εντύπωση προκάλεσε μόνο μία περίπτωση διευθύντριας– από τους 23 συνολικά διευθυντές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης –που προτίμησε να μπει στο σεμινάριο από την «κερκόπορτα» και όχι από την κύρια είσοδο του σχολείου.
Είναι και μία ηχηρή απάντηση προς το Υπουργείο, ότι η πολιτική που οδηγεί στην κατηγοριοποίηση, την απαξίωση και τη διάλυση σχολείων, δεν πρόκειται να περάσει τόσο εύκολα.
Η διαδικασία των σεμιναρίων αμφισβητείται νομικά, γιατί δεν έχει γίνει μέσω υπουργικών αποφάσεων, αλλά μόνο από αποφάσεις ΙΕΠ (Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής).
Ο κλάδος των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με αποφάσεις των Γενικών του Συνελεύσεων έχει ταχθεί καθαρά υπέρ της αυτοαξιολόγησης του εκπαιδευτικού και της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου. Μιας αξιολόγησης που καμιά σχέση δεν έχει με τo Π.Δ. της κυβέρνησης, που εισάγει τις  αυθαίρετες, αντιπαιδαγωγικές και αντιεπιστημονικές ποσοστώσεις που προβλέπονται στο Ν.4024/2011. Ο κλάδος των εκπαιδευτικών έχει δώσει μεγάλους αγώνες για την παιδαγωγική ελευθερία και τη δημοκρατία στο σχολείο και είναι αντίθετος σε κάθε μορφή αξιολόγησης, που κατηγοριοποιεί τα σχολεία και τιμωρεί τους εκπαιδευτικούς. Η προσπάθεια να απαλλαγεί το κράτος από τις διαχρονικές του ευθύνες και να υποδειχθεί ο εκπαιδευτικός ως μοναδικός υπαίτιος των προβλημάτων της εκπαίδευσης, είναι άδικη, επικίνδυνη και δε βοηθάει στη δημιουργία παιδαγωγικού κλίματος στα σχολεία, το οποίο είναι απαραίτητο προκειμένου να έχουμε εκπαίδευση αντάξια των αναγκών της εποχής που διανύουμε».

Add Comment